Ceren; “Gün yerli ve milli olma günü, birlik olma günüdür”

ZTC Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Ebutalip Ceren şehir ekonomisi ve inşaat sektörüne ilişkin gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Ocak 2019 12:53
Ceren; “Gün yerli ve milli olma günü, birlik olma günüdür”

RÖPORTAJ: EMRE BOZ

2018 yılı genelini değerlendiren Ceren, hükümetin sağladığı kolaylıklar ile girişimcilerin önünün açıldığını söyledi. Ceren; “Şehrimize hizmet etmek adına projelendirme ve danışmanlık hizmetleri veriyoruz. 2018 yılını değerlendirmeye alırsak; benim için güzel bir yıldı. 3 süre ile başka firmalarda çalışmamın akabinde 2018 yılının nisan ayında ZTC mimarlık olarak kendi şirketimi kurdum. Bu denli ekonomik sorunların üzerine eksilerden gelen bir insan olarak çok zorlanmam gerekirdi ama hamdolsun o zorlukları atlattık. Devletimizin, hükümetimizin biz gençlere ilk defa vergi mükellefi olan işletme kuracak bireylere verdiği desteklerle ayaktayız. KOSGEB’in teşviklerinden yararlandık, SGK genç girişimci olarak değerlendirdi ve bir yıl boyunca Bağ-Kur primlerimiz ödeyecek. Hükümetimizin bu gibi teşvikleri bizim gibi genç girişimcilerin önünü açtı” dedi.

BAŞKANLIK SİSTEMİNİN MEYVESİNİ 10 AĞUSTOSTA ALDIK

15 Temmuz Hain Darbe Girişiminin ekonomi boyutunu 10 Ağustos olarak değerlendiren Ceren, bu girişimin de başkanlık sisteminin getirdiği hızlı karar alma mekanizması ile bertaraf edildiğini söyledi. Ceren; “15 Temmuzda gördük ki bu hainlerin adı sanı rengi yok her an her yerden çıkacak düzeyde örümcek misali yayılmış durumdalar. 15 Temmuzu vatandaşlarımız canları pahasına müdafaa ederek bertaraf etti. Bunun akabinde ikinci bir dalga her zaman bekliyorduk. Bu ekonomi ile olabilirdi ya da başka yollarla olabilirdi. Yakalananlar içeride yakalanamayanlar dışarıda. 10 Ağustosta bir ekonomi darbesi girişiminde bulundular. Ve bu darbenin etkisini artırmak adına bizi içimizden de vurmaya çalışanlar oldu. Komşumuz Yunanistan yıllardan beri yanıyor. Aynısını bizim üzerimizde de yapmak istediler. Yıllardır Avrupa’daki bir kısır döngünün İngiltere’nin AB’den ayrılması vs. Amerika’nın bile ekonomik yaptırımlara girmesinden anlıyorduk ki dünyada bir kriz olacak. Yani dünyanın ekonomisi rakamsal olarak çok iyi yerlerde ilerliyor. Çok büyük meblağlar dönüyor ama iş fiili para kısmına geldiği zaman orada bir sıkıntı var. Olduğundan fazla bir ekonomik sıçrama vardı. Biz şöyle düşünüyoruz. Bu bir dünya krizi ama bunun etkisini Türkiye’de artırmak için şer odaklarının birleşerek algı operasyonları ile yıpratmaya çalışıyorlar. Hamdolsun biz başkanlık sisteminin en kritik meyvesini ekonomi darbesinde gördük. Hükümetimizin kısa zamanda çok keskin hamleleri ile bu ekonomi krizini bertaraf ettiğini gördük. Çok sağlıklı bir sisteme geçmiş olduğumuzu dünya arenasında ki ekonomisi ve yapılanmasıyla ilk 5 sırada ki devletlerle aynı hızda hatta onlardan daha hızlı karar alabilecek milli ve yerli bir yönetim politikasına kavuşmuş olduğumuzu bir kez daha görmüş olduk. Şahsım adına herkese anlatıyorum. Krizi çıkaran bizleriz. Dünya genelinde belirli bir kriz var ama merkezde toplayarak insanlara, esnaflara ve vatandaşlarımıza yansıtacak olan yine bizleriz. Konut sektöründen örnek verelim; bu zamana kadar konut üreten bir iş firmamız 100 bin TL’ye mal ettiği bir konutu 150 Bin TL’ye satıyordu. Yüzde elli bir karı vardı. 10 ağustostan sonra bir inşaatın maliyeti 130 bin TL olarak saptandı. Bunu yine 150’den satarak sektörde canlılığın devam etmesini sağlayabilirsiniz. Gün yerli ve milli olma günü, birlik olma günüdür. Vatandaşımızı ve sektörde ev geçindiren işçilerimizi her zaman düşünmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

DAHA GÜÇLÜ ŞEHİR EKONOMİSİ İÇİN TURİZM EN BÜYÜK ETKEN

Daha güçlü bir kent ekonomisi için turizmin öneminden bahseden Ceren; “Her insan siyaset yapar. Siyaset idare etmektir. Bizlerin yaptığı siyaset hak bildiğimiz yolda yürümek ve yönlendirmektir. Hükümetimizin açıklamış olduğu paketlerde çok anlamlı noktalar var. Bunların en büyük örneği asgari ücretin artışında işverenlere de kolaylık sağlamasıdır. Ekonomimize en büyük katkı turizm ile sağlanır. Yakın zamanda Yedikuyular Kayak Merkezimiz daha profesyonel şekilde şehrimize hizmet edecek. Bununla birlikte hastanelerimizin kalitesi ile sağlık turizmine katkı sağlanabilir. Şehrimizdeki tıp fakültemizde hizmet eden uzman kadromuzun daha iyi şartlarda hizmet edebilmesini amaçladık. Gelip te giden değil de gelince kalmaya devam eden hekimlerimizi görmek istiyoruz. Şehir Hastanemizde açılan farklı dalların sağlık turizmine olan katkısını artıracaktır. EXPO 2023’ten çok ümitliyim ve heyecanlıyım. Yaklaşık 2 buçuk milyon yabancı turistin şehrimize 6 aylık bir süreçte ziyaret etmesi hedefleniyor. Bunun 5 katından fazla da yerli turist olacak. 2023’ün hazırlıklarına şimdiden başlamamız gerekiyor. Esnaflarımız yabancı dil öğrenmeli. Eksiklerimizin hemen tamamlanması gerekiyor. Girişimcilik düşünen, yatırım yapmak isteyenlerin hemen hazırlıklarına başlaması gerekiyor” şeklinde konuştur.

Ebutalip Ceren açıklamalarına şu şekilde devam etti; “ZTC Mimarlık olarak İmar Barışı konusunda faaliyetlerimize devam ediyoruz. Kaçak yapı statüsündeki konutlarımızın devletimiz ile barışık olmasına yardım ediyoruz. Yıllardan beri tapusuz kalmış, kat mülkiyetine geçememiş konutlara yardımcı oluyoruz. Şehrimizde yeni kurulan bir firma olarak meslektaşlarımdan ve çözüm ortaklarımızdan aldığımız desteklerden dolayı hepsine teşekkürlerimi sunuyorum”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.