Çalınan her kapı açık, sofrası berekettir

Bertiz Eğitim Ve Kültür Vakfı Dulkadiroğlu İlçe Temsilcisi Servet Mutlu, Bertiz havzasının kültürü ve yöresel ürünleri ile ilgili gazetemize önemli açıklamalar yaptı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 06 Ekim 2019 13:38
Çalınan her kapı açık, sofrası berekettir

Yöre kültürünü nesilden nesile aktarmayı hedeflediklerini belirten Servet Mutlu; “Bertiz eğitim ve kültürü deyince ilk olarak yörenin kendine münhasır has Bertiz havzasının kültürü akla geliyor. Bu kültürü biz elimizden geldiğince yaşatmaya çalışıyoruz. Çünkü atarlarımızın kendi evlerinde üzümden ürettikleri şıradan, kültür haline gelmiş bu geleneklerden herkesin istifade etmesini istiyoruz. Bu kültürü biz bu sebeple şehir merkezinde sergilemeye gayret gösteriyoruz. Şehrin halkı da bu çalışmalarımızla birlikte doğal ürünleri, hakiki ürünleri görmeli ve gelecek nesillerimize kültürümüzü miras olarak bırakabilmeliyiz. Son zamanlarda gıda gruplarında çok büyük hileler yapılıyor. Yöre halkı bu işi saf ev ve el yapımı diye tabir ettiğimiz, tamamıyla doğal eski yöntemlerle yapıyor. Bu ürünleri Kahramanmaraş halkıyla buluşturmak istiyoruz, hem de yöreyi tanıtmak istiyoruz” dedi.

İKİ DAĞIN ARASINDAKİ SAKLI BAHÇE

Bertiz denilince akla gelenin misafirperverlik ve iki dağın arasında saklı bir bahçe olduğunu ifade eden Mutlu; “Kahramanmaraş sırtında Engizek ile Ahir Dağlarının arasında geniş bir saklı bahçedir Bertiz. Bu vadinin temiz bir havası, doğal bir suyu, bağları, cevizleri özellikle insanları güzeldir. Elinden çıkan güzel şeyler lezzetinden ödün vermiyor, dilinden çıkan güzel sözler kulak paslarını silerek gönüllere dokunuyor. Özellikle doğallık, tazelik, misafirperverlik akla geliyor. Hangi kapı çalınırsa çalınsın sofrası açık, misafiri imkânlarını zorlayarak ağırlayan hane sakinleriyle karşılaşılır. Uğurlarken de misafirin haberi olmadan mevsimine göre hediyeler takdim ederler. Mutlaka bir ikramda bulunulur, bir kültürdür bu bizim yöremizde” ifadelerini kullandı.

KABARCIK İLE BAĞ KURDUK

Kabarcık üzümünün altın gibi bir değer olduğunun vurgusunu yapan Mutlu; “Kabarcık üzümü çok nadide, zarif, altın değerindedir. Her yerde bulunmaz. Yerken de, tutarken de nezaketten ödün verilmemeli. Kabuğu ince, içi sulu enerji deposudur. Annelerimiz, ninelerimiz kundakta ki bebeklerimize bile bu üzümün suyunu içirirlerdi. Bertiz bölgesinde 7 den 70’e herkes kabarcıkla bir bağ kurmuştur. Bu bizim genimize işlemiş olmazsa olmazımızdır” sözlerine yer verdi.

ARTIK TÜM DÜNYA TANIYOR

Bertiz yöresine ait cevizin hikâyesine atıfta bulunan Mutlu; “Bertizin en ünlü cevizi, kalaycı cevizidir. Bundan yaklaşık 60 yıl önce Bertizde kalaycılıkta bir kültürdü. Çünkü mutfak kültürü Bertizde önemli. Bakır kaplar mutfaklarımıza dâhil olunca kalaycılıkta kültüre, doğru orantılı olarak katıldı. Bertiz Ağabeyli köyünde, Kalaycı İbrahim adında bir ağabeyimiz kalaycılık yaparken bir ceviz keşfetmiş. Aşılama yapması neticesinde çok güzel bir ceviz meydana geldiği görülmüş. Daha sonra çoğaltılarak tüm Bertiz yöresine dağılmış ve Bertizin sınırlarını aşmıştır. Anavatanı Bertizdir, artık tüm dünya tanıyor” dedi.

Yapılan festivale tüm Kahramanmaraş halkını beklediğini belirten Mutlu; “Tüm Kahramanmaraşlı hemşehrilerimizi bu festivale mutlaka gelmelerini, Bertiz yöresinin lezzetlerini tatmalarını görmelerini istiyoruz ki, bundan sonra yiyip içtikleri konusunda bir farkındalık oluşsun. Festival sonrasında köylerimize davet ediyoruz. Kapımız herkese açık herkesi bekliyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.