Bitcoin’in Kaynak Kodu Değişsin Kampanyası Başladı!

Geçtiğimiz günlerde Çevreci gruplar tarafından başlatılan kampanyada, “Bitcoin’in Kaynak Kodu Değişsin” mesajı yayınlandı. Merkeziyeti olmayan ve dijital para birimi olarak bilinen BTC, proof-of-work çalışma mantığına sahiptir. Çevreci gruplar ise bu...

Yayınlanma:
Güncelleme: 23 Nisan 2022 22:43
Bitcoin’in Kaynak Kodu Değişsin Kampanyası Başladı!

Geçtiğimiz günlerde Çevreci gruplar tarafından başlatılan kampanyada, “Bitcoin’in Kaynak Kodu Değişsin” mesajı yayınlandı. Merkeziyeti olmayan ve dijital para birimi olarak bilinen BTC, proof-of-work çalışma mantığına sahiptir. Çevreci gruplar ise bu yeni sanal para birimini enerji tüketimi konusunda çok ciddi boyutlara ulaştığını bildirerek, kaynak kodu değişimi ile yaşanan bu enerji tüketiminin çok daha alt seviyelere indirilebileceğini belirttiler. Yapılan yeni kampanya ile Bitcoin üretiminde enerji tüketim oranının %99 gibi bir oranda azalması hedefleniyor. Kampanyaya; imza toplama siteleri, futbol yayın organları, Avrupa canlı Casino kurumları, Avrupa’nın önemli yayın organları ve daha birçok platformun katılması da dünya çapında bir ses getirmesine yol açtı.

Kampanya Kar Amacı Gütmeyen Kurumlar Tarafından Başlatıldı

Kar amacı gütmeyen çevreci gruplar geçtiğimiz Salı günü yeni ve dikkat çekici kampanya ile kripto parayla ilgili olan bireylerin karşılarına çıktılar. “Kodunu değiştir, iklimi değil” sloganı ile başlayan kampanya ile Bitcoin’e çağrıda bulundular. Çevreci gruplar, dünya genelinde Bitcoin üretimi konusunda harcanan enerjinin, İsveç’in toplamda tükettiği enerjiden çok daha fazlasını tükettiğini dile getirdiler ve kaynak kod değişimiyle birlikte Bitcoin üretiminde kullanılan enerjinin %99 oranında azalacağını ifade ettiler. Böyle bir enerji tasarrufu sayesinde doğanın daha az etkileneceğini ve enerji israfının da büyük ölçüde önleneceğini belirten çevreci kuruluşlar, tek yapılması gerekeni yazılım kodunun değişmesi kadar basit olduğunu belirttiler.

Greenpeace ile Çevresel Çalışma Grubu ortaklığı ile başlatılan “Kodunu Değiştir, İklimi Değil” kampanyası ile Bitcoin’e küresel çapta bir çağırıda bulunuldu. Yapılan çağırıda Bitcoin’in kaynak kodunun direkt olarak değiştirilmesi talep edildi. Çevreci gruplar, Cambridge Üniversitesi verileri özelinde Bitcoin üretimi özelinde tüketilen enerjinin İsveç’in nüfusundan çok daha fazla olduğunu belirttiler. Yapılan ufak bir kaynak kod değişikliği ile bu enerji tüketim oranının neredeyse tamamının değişeceğini belirten gruplar, bu konuda Bitcoin yetkililerinin gerekli adımları uygulaması gerektiğini ifade ettiler. Bitcoin’in enerji tüketim maliyetlerinin ve bu enerji tüketiminin doğaya olan zararının göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade eden çevreci gruplar, kampanyalarında diğer birçok önemli enerji tüketim verilerine de değindiler.

Greenpeace söz konusu çevreci kampanyayı, kripto para birimlerinden biri olan ve sıkça tercih edilen Ripple’nin (XRP) kurucularından olan Chris Larsen’le birlikte yürütüyor. BTC gibi olmayan, bir merkezi ve sahipleri bulunan XRP kripto para biriminin, kampanyaya maddi açıdan da destek verdiği biliniyor. İki grup tarafından BTC’nin merkezinde bulunan 30 kişi tarafından alınan karar neticesinde BTC’nin kaynak kodunda gerekli değişikliğin kolayca yapılabileceğine inanılıyor.

Gezegenin 2 Dereceden Fazla Isınma Durumu Var

Kampanya çerçevesinde verilen önemli bilgilerden bir diğeri ise Bitconi’in yaygın olarak benimsenmesi durumu ve buna bağlı olarak gelişebilecek potansiyel enerji tüketimi… Bitcoin üretimi nedeniyle ortaya çıkan karbondioksit emisyonunun gezegeni 2 derece ısıtabileceği yönünde ifadelere yer verildi. Öte yandan kampanyada; Bitcoin’in o kadar yüksek bir enerji tüketimine sahip olduğunu ve bu nedenle de Bitcoin üreticilerinin, yeterli enerji için madenlerden kömür satın aldıklarını ifade ettiler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.