Başkanlık Sistemi Bir Kez Daha Önem Kazandı

Yeni tip koronovirüs (Covıd-19) salgını sürecinde başkanlık sisteminin bir kez daha önem kazandığını belirten Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, “Bu süreçte Türkiye, dünyada örnek gösterilen ülke haline geldi” dedi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 04 Ağustos 2020 13:46
Başkanlık Sistemi Bir Kez Daha Önem Kazandı

Yeni tip koronovirüs (Covıd-19) salgını sürecinde başkanlık sisteminin bir kez daha önem kazandığını belirten Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, “Bu süreçte Türkiye, dünyada örnek gösterilen ülke haline geldi” dedi.

“Bu süreçte Türkiye, dünyada örnek gösterilen ülke haline geldi” dedi.

onikisubat-belediyesi-3-subatta-yeni-binada_58822.jpg

Pandemide, Cumhurbaşkanı önderliğinde alınan kararların ivedilikle uygulanmasında yerel yönetimlerin başarısı da azımsanmayacak kadar büyük. Sınırlı sayıda ki kaynak ve imkanlarına rağmen süreçte tüm yönetimler gibi büyük aksiyon gösteren ve Kahramanmaraş’a da çok sayıda önemli projeler kazandıran Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, pandemi süreci ve ‘Yeni Normalleşme’ile ilçesi hakkında durum değerlendirmesi yaptı. Dünyayı etkisi altına alan Covıd-19 sürecinde Türkiye’nin izlediği yoldaki başarısına dikkat çeken Başkan Mahçiçek, kazanılan muvaffakiyetin, başkanlık sistemine borçlu olunduğunu söyledi.

İşte Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek ile yaptığımız röportaj:

İNTERAKTİF EĞİTİMLER

Karantina sürecini nasıl geçirdiniz?

Tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan Covid-19 ile mücadelemiz, ülkemizde ilk görüldüğü 11 Mart tarihinden itibaren titizlikle ve alınan önlemlerle devam etti. Belediyemiz tüm sosyal tesislerini kapatarak bulaşma riski oluşmaması için ilk önlemimizi erkenden aldık. Belediye personelimiz dönüşümlü çalışma sistemine geçerek, işlerimizi aksatmadan devam ettik. Ekiplerimiz gece gündüz demeden, ilçemizde bulunan tüm kamu kurumları, hastaneler eczaneler, sağlık ocakları, dükkânlar, park ve bahçeler, iç-dış mekânlar olmak üzere birçok noktayı mütemadiyen dezenfekte ettiler.

Halkın yoğun olarak bulunduğu semt pazarlarımızda zabıta ekiplerimiz, sosyal mesafe kurallarına dikkat edilmesi hususunda giriş ve çıkışlarda önlem aldılar. Pazar esnafımıza eldiven ve maskeden oluşan hijyen setlerimizden dağıttık ve alacakları önlemler konusunda kendilerine gerekli uyarılarda bulunduk. Üniversite hazırlık kurslarımıza devam eden öğrencilerimizin derslerinden geri kalmamaları için interaktif eğitim ile sosyal medya hesaplarımızdan ders videolarını kendilerine ulaştırdık. Devletimizin dağıttığı sosyal yardım paralarını, Kaymakamlığımız ile birlikte Ramazan Bayramı öncesi vatandaşlarımıza kapı kapı gezerek ulaştırdık. Dışarı çıkamayan 65 yaş üstü ve risk grubunda bulunanlar için vefa destek gruplarımız, vatandaşlarımızın istek ve ihtiyaçlarını karşıladı.

Bunlar fiziksel yardımlarımızdı ve ülkemizin birçok noktasında kurumlarımız vatandaşımıza bir şekilde ulaştı. Biz vatandaşımızın moral ve motivasyonlarını da düşünerek sosyal medya hesaplarımızdan müzik, spor ve psikoloji içerikli videolarımızla destek verdik. Kimi zaman doğu görevinde olduğu için eşinin doğum gününü kendi adına kutladık, kimi zaman bir çocuğun satranç dileğini yerine getirdik. Tabi burada Sağlık Bakanlığımızı ve diğer kurumlarımızı mücadeleyle ilgili sürdürdüğü politikalardan dolayı kutlamak lazım. Mücadele sürecinde birçok dünya devletinin nasıl sağlık sistemlerinin çöktüğünü ve sıkıntılar yaşadığını gördük. Ülkemizde asla böyle hadiseler görülmedi. Dışarıda kalan tek bir hastamız olmadı ve malzeme eksiği çekmedik. Hatta süper güç olarak tanımlanan ülkelere malzeme desteğinde bulunduk. Devletimizin ülkemizin ne denli güçlü olduğunu bir kez daha görmüş olduk.

Covid-19’un ilçe ekonomisine yansımalarını nasıl değerlendirirsiniz?

EKONOMİK PAKETLER HER TÜRLÜ KOLAYLIĞI SAĞLADI
 

Küresel çapta yaşanan pandemi ile tüm dünya ekonomisi bundan zarar gördü. Ülkemizde de bu süreçte birçok sektörümüz çalışamadı. Sokağa çıkma yasaklarıyla beraber müşteri potansiyeli açısından birebir hizmet veren sektörler iş yapamadılar. Ama devletimiz, vatandaşımıza da işletmelere de açıkladığı ekonomik paketlerle her türlü kolaylığı gösterdi. Biz de Belediye olarak alacaklarımızın son ödeme tarihlerini uzatarak vatandaşımıza kolaylık sağladık. Ciddi anlamda çok büyük düşüşler, iflaslar yaşanmadı ilçemizde ve şehrimizde.

BİR ÇOK YATIRIMIMIZ SEKTEYE UĞRADI

Covid-19 sürecinde yatırımlarınızda ve hizmetlerinizde aksama oldu mu?

Hizmetlerimizde aksama oldu demek doğru olmaz. Önlemler sebebiyle tüm tesislerimizi kapattığımızdan dolayı Bilgi ve Kültür Evlerimizde, havuzlarımızda, Bisiklet ve Yürüyüş Yolumuzda ve diğer tesislerimizde hizmet veremedik. Fakat Belediye Hizmet Binamızda dönüşümlü çalışma ve evde çalışma sistemine geçerek vatandaşımıza hizmet etmeye devam ettik. Yatırımlarımız ise EXPO 2023 Rekreasyon alanımız hariç, tabi ki sekteye uğradı.

Pandemi sürecinde alınan kararların kısa sürede yerine ulaşmasında başkanlık sisteminin rolü var mıydı? Pandemi sürecinde başkanlık sisteminin önemi nedir sizce?

Sağlık Bakanlığımızın, Milli Eğitim Bakanlığımızın pandemi sürecinde gösterdiği önlem ve uygulamalar, başka ülkelerde göremediğimiz türden takdire şayan çalışmalardı. Başkanlık sistemi karar ve hayata geçirme sürecini kısaltmış, daha hızlı adımlar atılmasını sağlamıştır. Doğu Akdeniz meselesinde Libya ile yaptığımızı mutabakat, terörle mücadele konusunda uyguladığımız politikalar gibi birçok stratejik öneme sahip konuda bize ivme kazandırmıştır.

SELÇUKLU MİMARİSİNDEN İZLER

Sıra dışı projelere imza attınız. Bir tanesi ise belediye binasıydı. Bu konuda neler söylersiniz?

Belediye Hizmet Binamız Selçuklu mimarisinden izler taşımakla birlikte modern görünümüyle de çağın mimarisini de yansıtmaktadır. Şehrimize ve ilçemize yakışan görünümüyle ilçemize ayrı bir silüet kazandırmıştır. Biz daha önce eski bir binada, dar bir alanda yıllarca hizmet verdik. Asla bundan hiçbir arkadaşımız şikayetçi değildi fakat, Belediyemize ve ilçemize yakışan daha nezih bir ortamda vatandaşımıza hizmet vermekti. Yeni Hizmet Binamızı tamamlayarak, yenilenen Süper Hizmet Masamızla, daha hızlı ve daha pratik çözümler ile vatandaşımıza hizmet vermeye devam ediyoruz.

Kentin kültürüne ve şehir yaşantısına katkı sağlayacağına inandığınız projeleriniz ve hedefleriniz neler?
 

Tüm yatırımlarımızı ve projelerimizi yarınlarımızı düşünerek, şehrimize bir değer kazandırmak için yapıyoruz. Binalar, yollar yaparsınız fakat yaptığınız binalara ruh katmaz iseniz oraların ömürleri fiziksel yaşları kadar olur. Biz farkındalıklı projelerimizden olan DOKMER ve KIYAM gibi yapılmayanı yaparak, ihtiyaç duyulan alanlarda hizmet sağlıyoruz. Bilgi Kültür Evlerimizle, Down Eğitim, Kültür ve Rehabilitasyon Merkezimiz DOKMER ile, Kısa Süreli Engelli Yaşam Merkezimiz KIYAM ile ve bir dünya projesi olan EXPO 2023 ile şehrimizin kültürüne, şehir yaşantısına katkı sunuyoruz. Doğa Dostu Şehir ve Duyarlılık ana temasıyla, ilçemizde yerli ve yabancı misafirlerimizi ağırlayacağımız uluslararası düzeyde bir fuar olan EXPO 2023, şehrimize, bölgeye hatta ülkemize çok katma değeri olacak bir organizasyon. EXPO alanımız sadece fuar zamanı değil, senenin 365 günü açık olacak bir yaşam alanı.

dji_0040.jpg

dji_0049.jpg

VİZYON PROJE: EXPO 2023

Eminim her projeniz ve hizmetiniz sizin için önemlidir. Başına yıldız koyduğunuz bir projeniz var mı?

EXPO 2023 Onikişubat / Kahramanmaraş bizim dünya şehri olma yolunda en büyük adımımız olan vizyon projemiz. Marka şehir olma yolunda, şehrimizin ekonomisine, tanıtımına ve turizmine büyük katkı sağlayacak fuar ile birçok iş birliği anlaşmaları, şehrin kültürüne, insanımızın bilinçlenmesine, gelişimine ve istihdama katkı sunacak. Uluslararası dostluklar ve medeniyet buluşmaları gerçekleşecek.

ÜRETİMDE EN ÖNEMLİ FAKTÖR İNSANDIR

Pandemi sürecinde ülke olarak olmazsa olmazlarımızdan bir tanesinin üretim olduğunu bir kez daha gördük. Üretime katkı sağlayacak projeleriniz neler?

EXPO 2023 Rekreasyon alanımızda inşa edilen Arasta Kültür Merkezi, Kahramanmaraş’ın tüm ögelerini dünyaya tanıtacak bir alanımız olacak. Coğrafi işaretli ürünlerin, yöresel el sanatlarının atölyeleri ve dükkânlarının olacağı ARASTA’da geleneksel el sanatlarımıza ve ustalarına sunduğumuz tanıtım olanağı ile şehrimizin ekonomisine katma değer kazandıracağız.

Türkiye’de ilk ve tek iki konsept bir arada Kelebek ve Uğur Böceği Müzesi ile bölgenin cazibe merkezi olacak EXPO alanımız, marka şehir olma yolunda bizi dünya gündemine taşıyacak.

Bilgi ve Kültür Evlerimizde verilen meslek edindirme kursları ile, üretime katkı sunacak, kendi geçimini sağlayacak kadınlarımızı desteklemekteyiz. Üretime katkı sunacak en önemli faktör insandır. Biz de bu insanı yetiştirmek için, Sosyal Etkinlik Merkezlerimizde öğrencilerimize ücretsiz olarak verdiğimiz üniversite hazırlık kursları ile en büyük katkıyı sunduğumuzu düşünüyorum.

İlgili Haberler

KAYNAK: Maraştanhaber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.