Başkan Okay; “Bunu da bertaraf edeceğiz”

Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, ekonomik dalgalanmalara ilişkin açıklamalarda bulunurken, 15 Temmuz hain darbe girişimini örnek gösterdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 02 Kasım 2018 14:37
Başkan Okay; “Bunu da bertaraf edeceğiz”

Gazetemizin sorularını yanıtlayan Okay, “Daha öncekileri nasıl bertaraf ettiysek bunu da inşallah bertaraf edeceğiz” dedi.

Ekonomi olarak değerlendirdiğimizde ülke zor bir süreçten geçti halada etkileri devam ediyor içinde bulunduğumuz durumu nasıl değerlendirirsiniz?

Ülkemizin son 15 yılda gütmüş olduğu bağımsız dış politika ve ülke çıkarlarını ön plana çıkaran anlayışı tüm dünyada rahatsızlık yaratmakta ama hükümetimizin bu konuda iradesi sabit bu durumdan vazgeçmek yok. Ülkenin çıkarları ne gerektiriyorsa bütün politikalar siyaset devlet anlayışı bunun üzerine odaklanmış vaziyette yapılmakta. Buna da dünyada çeşitli itirazlar gelmekte ve bu itirazlar çeşitli şekillerde tezahür etmekte. Gezi olayları, mit krizi, fetö, doğrudan darbe bunun bir başka tezahürde ekonomik olarak döviz üzerinden bir saldırı söz konusu. Daha önceki saldırıları bertaraf ettiğimiz gibi bu millet sayın cumhurbaşkanımızın arkasında dimdik durduğu sürece bu ekonomik saldırıyı da bertaraf edeceği iradesi mevcut. Artık bu dalgalanma stabil hale geldi önümüzdeki 2 ay içerisinde yılbaşına doğru piyasanın çok daha normalleştiğini hep beraber göreceğiz. Bu ülkemizin bağımsız ve milletin çıkarlarını ön plana çıkaran politikalarına dünyadan farklı bir itiraz versiyonu. Daha öncekileri nasıl bertaraf ettiysek bunu da inşallah bertaraf edeceğiz

Yıllardan beri bu şehre emek vermiş insanlardan birisiniz. Kur dalgalanmalarından şehir ekonomisi nasıl etkilendi?

Bundan ekonomik kalkışmadan ister istemez ülke geneli olduğu gibi şehrimizde etkilendi. Özellikle ticaret erbaplarımız belirli ürün ve hammaddelerin dövize endeksli olmasından dolayı ister istemez etkilenmiştir. Ekonomik olarak bir takım sorunlar önümüze çıkmıştır fakat bunlar bertaraf edilemeyecek zorluklar değil. Nasıl milli savunma alanında çeşitli zorluklar çıkarıldığında milli savunmamızı millileştirmemize sebep olduysa bu kalkışmada bizim Amerikan dolarına endeksli ekonomimizi biraz daha milli paramıza ve diğer takas ekonomilerine çevirecek şekilde bir zaruriyetin olduğu ve ABD dolarına bağlı ekonomik yapının dış müdahalelere açık olduğunu tecrübe ile gördük. Dolayısıyla hükümetinde bu konuyla alakalı geniş bir çalışması var. Döviz üzerinden ekonomik kalkışmanın şehrimizdeki iş adamlarımıza zarar vermesinden mütevellit hükümetimizin ABD doları dışında alternatif takasla yapacağı ekonomik yapılanma ABD dolarına bağımlılığımızda düşüreceğini de tahmin ediyorum. Tüm Türkiye de olduğu gibi şehrimizde ki sanayi ve ticaret erbapları da bu durulmanın yavaş yavaş normale bindiğini görmeye başladı. Döviz tekrardan düşüyor yılbaşına doğru piyasaların biraz daha harekete geçeceğini öngörüyorum.

Ülkemizde ki siyasi istikrar ile ekonomik istikrar eş değer gidiyor. Sayın cumhurbaşkanımızın izlediği politika bu durumun bertaraf edilmesinde etkili oldu mu?

Böyle bir kalkışma koalisyon hükümeti içerisinde ya da karizmatik özellikleri olmayan bir liderin başkanlığında bir hükümette olsaydı bunu çok daha ağır şartlarda hissetmemiz söz konusuydu fakat Çok şükür siyasi istikrar sayın cumhurbaşkanımızın uluslararası siyasette tecrübesi önce istikrarlı bir hale getirip dövizin yavaş yavaş aşağı düşürülmesini ve ekonomik olağanlaşmayı bizlerin gözleri önüne seriyor. Kesinlikle bu ekonomik kalkışmadan ülkemizde ki siyasi istikrar ve tecrübeli bir liderimizin oluşu bu kalkışmayı kolay bir şekilde bertaraf etmemizi çok daha rahatlatılıyor.

Bu dönemde ki en önemli mesaj ülkeye, millete, ekonomiye sahip çıkmak adına birlik olması gerektiği söyleniyor görüşleriniz neler?

Birlik beraberliğimizi bozmamız gerekiyor. Ülkemize karşı bir kalkışma söz konusuysa bunu bertaraf edecek süreç hala devam etmekte ve bu süreç içerisinde birçok olumsuzluğu bir kenara bırakıp birliğimizi dirliğimizi muhafaza gerekiyor. İnsanlarımıza kardeşçe bakmamız gerekiyor. Bu dönemlerde birlik beraberliğimize önem vermek çok daha hassas bir hale geldi.

Son ekonomik kriz bir kez daha gösterdi ki belediye başkanlarının şehir de ekonomisi konusunda ki çalışmaları biraz daha ön plana taşıması gerektiği söyleniyor. Bu konuda ne söylemek istersiniz?

Bu direk ekonominin içerisinde olarak değil gerekli alt yapı yatırımları ve lojistik imkânlarını geliştirip sanayicilerimize çeşitli imkânları sunarak siyasi iradenin tercihleriyle şekillenmekte ve bu organizasyonların merkezinde belediyeler var. Tomsuklu organize sanayi organizasyonu var. Bunları belediyeler olarak önemsiyor ve bir an önce Dulkadiroğlu belediyesi olarak faaliyete geçmesi için üstümüze düşen vazifeyi yapıyoruz. Ülkelerin ve şehirlerin ekonomik potansiyelleri bölgenin yerel yöneticilerinin alt yapı yatırımlarıyla bu potansiyellerini yukarılara taşıma imkânı mevcut. Bizde burada ki sanayici ve iş adamlarımızın daha verimli iş yapabilmesi için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.

Yaklaşık 4.5 yıldan bu yana görevdesiniz. Bu zamana kadar yaptıklarınız arasında sizi en çok duygulandıran projeniz nedir ?

Bizi en memnun eden şey göreve geldiğimiz dönemde yaşanan çok büyük alt yapı sorunlarını çok şükür alt yapı yatırımlarını bitirdik. Sonrasın da vatandaşların talebi değişti ve bu talepler değiştikten sonra gençlere olan sorumluluğumuzu üstlenerek bölgemizde ki en büyük gençlik merkezini 1,5 ay önce faaliyete geçirdik. Yoğun ilgi ne denli doğru bir iş yaptığımızı kanaatine vardık. Hakikaten etkilendiğim en önemli projelerinden bir tanesi Dulkadiroğlu gençlik merkezimizi gençlerimizin de bu gençlik merkezini dolup taşırması bizi ziyadesiyle memnun etmekte.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.