Bakan Varank açıkladı! O yatırımlarda teşvikten faydalanacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Tarımsal üretimde sürekliliği artırmak için somut bir adım atarak sera yatırımı teşviklerimizi revize ediyoruz."

Yayınlanma:
Güncelleme: 26 Şubat 2019 12:14
Bakan Varank açıkladı! O yatırımlarda teşvikten faydalanacak

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Elazığ'a gelen Bakan Varank,  Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğünde düzenlenen toplantıda iş adamlarıyla bir  araya geldi.

Varank, Elazığ'da güne üretimin kalbinde başlayarak iş adamlarının  görüş ve önerilerini öğrenmek istediklerini söyledi.

Uyguladıkları tüm politikaların merkezinde üretim olduğuna işaret eden  Varank, işin Ar-Ge aşamasından, üretilen ürünün ticarileşmesine varıncaya kadar  tüm aşamaları desteklediklerini belirtti.

"Milli teknoloji, güçlü sanayi vizyonumuzu ortaya koyduk"

"Milli teknoloji, güçlü sanayi vizyonumuzu ortaya koyduk. Amacımız;  küresel rekabette her zaman bizi iddialı kılacak sanayi ve teknoloji  yetkinliklerini ülkemize kazandırmak." diyen Varank, bu konuda Türkiye'nin çok  önemli bir potansiyelinin bulunduğunu aktardı.

Varank, Türkiye'nin dinamik iş gücü ve yeniliklere hızla adapte olma  kabiliyeti bulunduğuna dikkati çekerek, bu mevcut kabiliyetleri daha ileri  taşımanın derdinde olduklarını vurguladı.

"Hem geleneksel sektörlerimizde hem de sıçrama potansiyeli gördüğümüz  yeni alanlarda bize çağ atlatacak uygulamaların peşindeyiz." ifadesini kullanan  Varank, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tabii bu süreçte sizlerin sesini de duymak istiyoruz. İşte bu yüzden  yurdun dört bir yanını geziyor, tüm paydaşlarımızla istişarelerde bulunuyoruz.  Çözüm odaklıyız. Fikirlerinizi hayata geçirmede size yardımcı olmak istiyoruz.  Sizden beklentimiz; iş gücünüzü sahiplenip, üretim faaliyetlerinize daha güçlü  devam etmeniz. Sanayi üretimindeki eğilimi yakından takip ediyoruz. Bakın son  dönemde reel sektörde istihdamı ve üretimi teşvik etmek için önemli düzenlemeleri  hayata geçirdik. İstihdam cephesinde, asgari ücret desteği 5 puanlık SGK prim  indirimi ve bölgesel istihdam teşviklerimiz devam ediyor. OSB'lerdeki  yatırımcılarımız için arsa tahsis süreçlerini hızlandırdık. Yine OSB'lerde yapı  ruhsatını almasına rağmen, iş yeri açma ve çalışma ruhsatını alamamış olan  katılımcılara bir şans daha verdik. Uzatma sürelerini yeniden başlattık. Bu  sayede yatırımların tamamlanmasının önünü açtık. Enflasyonla topyekun mücadele  derken, en başından beri bu işin hem talep hem de arz yönünü iyileştirecek  reformlar gündemimizdeydi."

"Modern seracılık yatırımları da öncelikli yatırım teşvikinden faydalanabilecek"

Hafta sonu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Hatay'da olduklarını  anımsatan Varank, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın orada sera yatırım teşvikleriyle  ilgili müjdeli bir haberi duyurduğunu hatırlattı.

Varank, şunları kaydetti:

"Tarımsal üretimde sürekliliği artırmak için somut bir adım atarak  sera yatırımı teşviklerimizi revize ediyoruz. Bundan böyle en az 25 hektarlık  arazide, minimum 5 milyon lira yatırım tutarına sahip modern seracılık  yatırımları da öncelikli yatırım teşvikinden faydalanabilecek. Bir diğer  değişikliğimizi de bölgesel teşvikten faydalanmak isteyenler için yapıyoruz.  Gelişmiş bölgelerde sera yatırımı yapmak isteyenler için minimum arazi  kapasitesini 40 dekardan 20 dekara indiriyoruz. Bakın bu reform, tarımsal üretimi  teşvik eden bir reform. Temel amacımız; arz artışları yoluyla, sebze-meyve fiyat  dalgalanmalarının önüne geçmek."

Bulunduğu her ortamda yerlileştirme alanında atacakları adımlardan  mutlaka bahsettiğini dile getiren Varank, bu alanda atacakları adımların  Türkiye'nin bugünü ve geleceğini şekillendireceğini belirtti.

Varank, "Nihai hedefimiz yerli kaynaklarımızdan en ideal şekilde  yararlanıp, üretimde tam bağımsızlığı kazanmak. Ancak bu sayede kurdaki  dalgalanmaların, üretime olan etkisini en aza indirebiliriz. Yerlileşme alanında  uygulayacağımız politikalar çok boyutlu bir nitelik arz ediyor. İlk boyut,  yakında açıklayacağımız, 'Yerlileştirme Ürün Programı'. Bu programla destek ve  teşviklerimizi uçtan uca ve sonuç odaklı şekilde tasarlayacağız. İkinci boyut,  kamuda yerli malı alımının daha güçlü teşvik edilmesi. Burada ölçeği kamu olarak  oluşturarak sanayimizin nitelik ve nicelik açısından gelişmesine azami katkı  sağlayacağız." diye konuştu.

Son boyutun da mega projeler boyutu olduğunu aktaran Varank, bu  noktada Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesinin çok önemli bir örnek olduğunu  dile getirdi.

Varank, buranın enerji ve petrokimya sektörü için önemli bir üretim  üssü olmasını hedeflediklerini anlatarak, bölge tam olarak faaliyete geçtiğinde,  ithal edilen kimyasal ürün çeşitlerinin yüzde 80'inin ülkede üretilebileceğini  bildirdi.

 

"Nihai amaç ekonomiye katma değerli üretim öncülüğünde çağ atlatmak"

 

Yerli katma değer konusunda başarıya ulaşmak için hem üreticinin hem  de tüketicinin farkındalığının yüksek olmasının şart olduğunu vurgulayan Varank,  her iki tarafın da kazançlı çıkacağı mekanizmaları tasarladıklarını ifade etti.

 

Varank, "Nihai amaç ekonomiye katma değerli üretim öncülüğünde çağ  atlatmak. Ülkemizin ihtiyacı olan bu yapısal dönüşümü inşallah hep birlikte  başaracağız." diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.