Bakan Pekcan açıkladı! Mart ayı ihracatı yüzde 17 geriledi

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, koronavirüs salgını nedeniyle Mart ayı ihracatında bir düşme olacağını belirterek, "Yarın açıklayacağız, yüzde 17'lerde olacak" dedi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 01 Nisan 2020 12:12
Bakan Pekcan açıkladı! Mart ayı ihracatı yüzde 17 geriledi

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Koronavirüsün ekonomiye etkilerini değerlendiren Pekcan, Mart ayı ihracatında gerileme görüleceğini belirten Pekcan, "Yüzde 17'lerde olacak" dedi.

Pekcan'ın açıklamalarından satır başları:

"Virüsün dünyada küresel ekonomiye etkisine bakmak lazım. İnsan hayatı kadar ekonomiye de etkileri oldu. Pandemiyi kontrol altına almadan tam etkisini göremeyeceğiz. IMF Başkanı 2009 krizinden daha büyük olduğunu söyledi. Avrupa Merkez Başkanı, AB'nin büyümesini revize etti.

"TEMASSIZ TİCARETLE KISA SÜREDE TOPARLAYACAĞIZ"

Bütün bunlara baktığınızda biz bu yola iyi başladık. Ocak - Şubat ihracatımız yüzde 4 arttı. Kapıların kapanması, Avrupa'nın durumu bizi de etkiledi. İran'a ihracatın yüzde 80 azaldığını görüyoruz. İspanya ve İtalya'ya yüzde 40 azalma var, Fransa'ya yüzde 32,5, İngiltere'ye yüzde 12 ihracat azalması var. Bu ay ihracatımızda bir miktar düşme göreceğiz, yüzde 20'lerin altında olacak. Yarın açıklayacağız, yüzde 17'lerde olacak. Temassız ticaretle bunu kısa sürede toparlayacağız.

Korumacılık politikalarından vazgeçmemiz gerekiyor. Adil ticaretten yana olduğumuzu bildirdik. Bu konuda görüşlerimizi G20'de paylaştık. Ülkeler bazı ticari tedbirler aldı. Kısa süreli, şeffaf ve çok sert olmaması için ortak karar çıktı. İki ay teknik gruplar çalışacaklar, iki ay sonra G20 ticaret bakanları toplantısı tekrar edilecek. Türkiye olarak biz göçmenlerin olumsuz etkilenmemesi için bunun da değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdik.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.