Asansörlere denetim şartı !

Yeni yönetmelikle birlikte, bütün asansörler yeşil renkli kullanıma uygundur belgesi almak zorunda.

Yayınlanma:
Güncelleme: 22 Mart 2016 14:32
Asansörlere denetim şartı !

Çağdaş ve planlı bir kentleşme oluşumunda ortaya çıkan çok katlı binaların ve binalarda kullanılan asansörlerin önemi ve kullanımı her geçen gün artmaktadır. Gün geçtikçe yoğunlaşan asansör kullanımı, gerekli denetimlerin yapamamasından dolayı asansör kazalarını da beraberinde getirmekte. Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hacı Ali Özal, Belirli periyotlarda asansörlerin bakımı lazım. Maraş’ımız halkı kullanıyor bu asansörleri kimsenin zarar görmesini istemeyiz. Diye belirtirken

 “Bütün asansörler yeşil etiket olarak tabir ettiğimiz can ve mal güvenliği açısından uygundur belgesini almaya mecburdur.” Dedi. Özal binaların asansörlerinde olası bir kazada apartman yöneticilerinin sorumlu olacağını hatırlattı.

Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliğinin hükümlerine göre bina yöneticileri, kullanıcıların can ve mal güvenliğinin tam olarak sağlanması, gerek kullanım hatalarından, gerekse harici müdahalelerden meydana gelebilecek tehlikelerin önlenmesi amacı ile binalarında bulunan asansörlerin yılda en az bir kez kontrolünü yaptırmaktan sorumlu tutulmuştur.

Yapılacak yıllık kontrollerde, asansörler yeşil, mavi, sarı ve kırmızı etiketlerle işaretlenecek.

Kontrolü Makine Mühendisleri Odası Yapacak

Makine Mühendisleri Odası Başkanı Özal “Belediyeler kontrol için bizi görevlendirdi. Bizde ekibimizi kurduk ve görev yapmaya başladık.” Diyerek apartman yöneticilerinin nasıl bir yol izleyeceğini anlattı. Apartman yöneticileri Makine Mühendisleri odasına başvurup ve kat sayısına göre belirlenen ücreti yatırdıktan sonra, oda yetkilileri o apartmanı belirli standartlarda kontrol edip, renk etiketi yapıştırıyor. Bütün apartmanların yeşil etiketli olması gerektiğini vurgulayan Özal, asansörlerin 4 kategoriye ayrıldığını belirtti. Yeşil etiket olması gereken güvenli asansörü temsil ederken, mavi etiket hafif kusurlu, sarı etiket kusurlu, kırmızı etiket ise o asansörün kesinlikle binilmemesi gerektiğini belirtti.

Sarı etiket sahibi asansörler 2 ay içerinde apartmanın tamir desteği aldığı asansör firmasından eksikleri tamamlayıp, makine mühendisleri odasına yeniden o süre içerinde ücretsiz başvurup yeşil etiket alması sağlanırken; kırmızı etiketli asansörlerin ise kullanımı durdurularak derhal eksiklerin tamamlanıp yeşil etiket verilmesi gerekiyor. 

Oda Başkanı Özal, can güvenliğinin öneminin altını çizerek, apartman yöneticilerinin bir an evvel kontrol yaptırması gerektiğini dile getirdi. Olası bir kazada yeşil etiket dışında bir etiket olan yahut hiç etiket olmayan asansörlerin bulunduğu apartmanlarda sorumlu olarak apartman yöneticilerinin olacağını dile getiren Özal, “Şehrimizde 3500 asansör var fakat bunların sadece 1200’ü etiket için başvuruda bulundu. Bir an evvel diğer binalarda başvurmalıdır.” Dedi. Özal, “Şuan da bizzat yöneticiler başvuru yapmak zorunda fakat biz başvuru şartını kaldırtmak için uğraşıyoruz. Eğer bu engeli kaldırırsak, tek tek tüm binaları gezeceğiz. “diye konuştu.

Yıllık denetim yapılması gereken asansörlerin denetim ücreti ise: 5 kat ve altındaki binalarda 194,70 TL, 6-10 kat 220,66 TL, 11-15 kat 259,60 TL, 16-20 kat 311,52 TL, 21-25 363,44 TL,  26-30 415,36 TL, 30 ve üzeri katlarda 467,28 TL olarak belirlendi.

KAYNAK: Maraştanhaber

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.