Akkurt; “Özel Eğitim Kurumları sıkı denetim altında”

Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt, yeni eğitim-öğretim yılı ve özel eğitim kurumlarına ilişkin gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 17 Eylül 2018 15:15
Akkurt; “Özel Eğitim Kurumları sıkı denetim altında”

HABER: EMRE BOZ

2018-2019 Eğitim-Öğretim yılının hayırlı olmasını dileyerek sözlerine başlayan Akkurt, Kahramanmaraş’ta yaklaşık olarak 3 milyon kitap dağıtıldığını söyledi.

Kahramanmaraş’ta Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bin 50 tane kurum olduğunu belirten Mehmet Emin Akkurt; “Milli eğitim bakanlığında toplu bir süreç var. Bütün kurumları ile eğitim öğretimde faaliyetlerinin içerisinde yer alıyor. Okul öncesinde, rehabilitasyon merkezlerinde, iş okullarında ve diğer alanların tamamında eğitime başladık. Kahramanmaraş’ta bin 50 kurum var, bunlara ilçeler dahil. Bunlarda 294 bin öğrenci var, bunlara açık liseleri de dahil ettiğimizde 300 binin üzerine çıkıyor. Özel eğitim kurumlarındakiler ile birlikte de 15 binden fazla öğretmenimiz var. Yeni eğitim öğretim döneminin kazasız belasız başlayacağı bu süreçte Kahramanmaraş’ımıza hayırlar getirerek, kazasız belasız devam etmesini diliyorum” dedi.

k1-140.jpg

3 MİLYON KİTAP DAĞITILIYOR

Kitap basımlarının döviz kurunun artışından önce yapıldığını ve yeni dönem hazırlıklarının aylar öncesinden tamamlandığının altını çizen Akkurt; “Yapılan haberlerin algıdan kaynaklandığını düşünüyorum. Bakanımızın da görüşleri o yönde. Çok öncesinden ihaleleri ve kitap basımlarını yaptık. Kahramanmaraş’ta yaklaşık 3 milyon kitap dağıtıyoruz. Bunun basımını Kahramanmaraş’taki bütün matbaaları birleştirsek yetiştirmek zor olur. Bakanlığımız benim söylediğim rakamın çok üstünde bir kitap bastığı için bununla ilgili olarak döviz kurundan etkilenmedi. Bizim kitaplarımızın kedi seyri içerisinde dağıtımı yapıldı. Kitap dağıtımları zamanında ve yerinde yapılıyor. Bazı kitapları elektronik olarak sisteme atıyoruz. Elektronik olarak bu kitapların sistemden alınması gerekiyor. Bunlardan bazıları yabancı dil kitapları. Bunların basımları zaman zaman karmaşıklığa neden oluyor. Bu karmaşıklığı önlemek adına dijital ortamlarda sunuluyor. Elektronik ortamda sunulan kitaplara karşı spekülasyon yapılıyor, Milli Eğitim Bakanlığı Basım yapamadı diye. Bunlar asılsızdır. Liselerimizde eskiden kitapları poşetleyerek veriyorduk. Bakanlığımız bunu kaldırdı. Meslek liselerimizde farklı farklı bölümler var. Bu bölümlerin kitaplarını ayrı ayrı paketlemek zor oluyor. Öğrenciye dersini almadığı farklı kitap gelebiliyor. Bu durumu önlemek amacı ile öğretmenlerimizin de program çerçevesinde kitapları masalara koyacağız. Öğrencilerimize kitapları direkt olarak elden teslim edip ortaya çıkacak olan karmaşıklığı önlemiş olacağız” ifadelerini kullandı.

“50 KURUMU TESLİM ALDIK, 55 KURUMUN İNŞAATI DEVAM EDİYOR”

Kahramanmaraş genelinde ikili eğitim hakkında bilgiler aktaran Akkurt, 55 okulun inşaat projelerinin devam ettiğini ve 55 binayı da teslim aldıklarını söyledi. Akkurt açıklamasında; “Bakanlığımız çok dinamik bir bakanlık, bugün verdiğiniz rakamlar 10 dakika sonra değişebilir. Bunun nedeni öğretmen atamaları yapılıyor, öğrenci kayıtları yapılıyor yada nakil işlemleri yapılıyor. Durum böyle olunca sürekli değişimlere maruz kalıyoruz. Kahramanmaraş’ta ikili eğitim yapan okul sayımız il genelinde yüzde 30 civarında görünüyor. Kahramanmaraş’ta şu anda 55 tane okulumuzun inşaat projesi devam ediyor. Yaklaşık 50 civarında okulumuzun, yurdumuzun ve spor salonumuzun inşaatını devraldık. Bu yüzde 30luk oranın daha da aşağı ineceğini tahmin ediyorum. Okullar arasındaki denge farkını da daha aşağı çektiğimizde Kahramanmaraş’ta normal eğitimin aksayacağını sanmıyorum. Okulu biz veriyoruz, kitabı, öğretmeni, görevlisini biz veriyoruz. Bundan sonraki iş veliye kalıyor. Veli okulu anlamlandırırsa algılar olumlu yönde gidiyor. Ama veli okulu anlamlandıramazsa algılar olumsuz oluyor. Zaman zaman arkadaşlarımıza öğretmenliğin bir tahta bir tebeşirden ibaret olduğunu söylüyoruz. Öğretmen lükse takılıp eğitim öğretim faaliyetlerinin dışına çıktığında süreci aksatmış olur. Velilerimizin okullara sahip çıkması gerekiyor” sözlerine yer verdi.

k2-104.jpg

KIYAFET KONUSUNDA OKUL AİLE BİRLİKLERİ SORUMLU

Kahramanmaraş’ta okul kıyafetlerinin renklerinin, desenlerinin ve tarzlarının belirlenmesi konusundaki sorumluların okul aile birlikleri olduğunu söyleyen Akkurt, işin ticari boyutuna Milli Eğitim Müdürlüğünün hiçbir şekilde dahil olmadığının altını çizdi. Akkurt; “Milli Eğitim Müdürlükleri olarak ilçelerimiz de dahil hiçbir konuda kıyafetin seçilmesi tavsiye edilmesi konusunda insiyatif sahibi değiliz. Bu konuda okul aile birlikleri yetkili. Okul kıyafetinin ne olacağına okul aile birliği karar veriyor. Bu işleyiş bizim dışımızda ilerliyor ama belli standartları koyuyoruz. Bizim hiçbir kıyafet tedarikçisi firma ile görüşmemiz söz konusu değil. Bunu okul aile birlikleri yapıyorlar. Kendilerine uygun renkleri ve modelleri belirliyorlar. Zaman zaman gelen kıyafet sıkıntılarına karşı olarak sert bir yapı içerisinde olmayı tercih etmedik. Dokuzuncu sınıftan başlayarak değiştirdiğiniz kıyafeti ilan edin. Vatandaşların bu konuda seçenek şanslarının olduğunu düşünüyorum. Okulların kıyafet değişimi ile ilgili bir zorunluluğu yok. Velilerimizin bizi hedef olarak görmesi yerine okul aile birliğinin yönetimine katılmalarını öneriyoruz.  Vatandaşlarımız sadece şikayet etmesinler, isteklerini ve önerilerini de sunsunlar. Biz gerekli takipleri sağlayıp gerekeni yapıyoruz. Somut ve net tavsiyeler veya şikayetler olduğunda gereğini yapıyoruz” dedi.

ETÜT MERKEZLERİ VE KURSLARA SIKI SÜREÇLER İŞLENDİ

Etüt ve kurs merkezlerine Milli Eğitim Bakanlığının ciddi bir süreç işlediğini ve denetim-yaptırım konusunda esneklik göstermediklerini vurgulayan Akkurt, Kahramanmaraş’ın geçmiş dönemlerde özel eğitim kurumu konusunda Türkiye ortalamasını altında olduğunu, ancak son zamanlarda ortalamanın da üstüne çıktığını söyledi. Akkurt açıklamasında şunları kaydetti; “Dershanelerden dönüşen etüt ve kurs merkezlerimiz var. Bunlar ile ilgili olarak da Bakanlığımız çok ciddi bir süreç işledi. Tek ders üzerinden kurslar açılıyor ve bunun denetimi Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından yapılıyor. Bu denetimler yılda bir kez yapılıyordu ama ilçelerimizde özel komisyonlar kurduk. Özel eğitim hizmeti veren bütün alanların denetimlerini Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığımız ve Emniyet teşkilatlarımız ile birlikte oluşturduğumuz komisyonlar ile yapıyoruz. Sıkıntıları soruşturmalar sonucunda yaptırımlar uygulayarak cezalarını veriyoruz. Kahramanmaraş özel okul ve özel eğitim kurumları bakımından bu güne kadar Türkiye ortalamasının altında bir orana sahipti. Ama bu yıl birçok alanda olduğu gibi özel eğitim merkezleri hususunda çok ciddi anlamda mesafeler aldık. Şu anda ne kadar öğrenci kaydettiklerini bilmek mümkün değil ama her geçen gün standartların rekabete bağlı olarak yükseldiğini söyleyebiliriz.  2019 yılı eylül ayının içerisine kadar bütün kurumların bizim belirlediğimiz standartları taşıması gerekiyor. Önümüzdeki yıl apartman dairelerinde eğitim veren kurumları görmeyeceğiz.”

ÖZEL EĞİTİM KURUMLARI’NIN İLLEGAL SUÇLARINA TAVİZ YOK

Gerektiği zaman Özel Eğitim Kurumlarının tecrübelerinden de isfitade ettiklerini aktaran Akkurt açıklamasının devamında şöyle konuştu; “Milli Eğitim Bakanlığı hiçbir zaman en iyi eğitimi biz biliriz tavrının içerisinde olmadı. Alanın tecrübesinden istifade etmek istiyoruz. Yanlış olanı bir daha yapmamak adına tedbir almaya çalışıyoruz. Özel eğitim süreci arz talep dengesi ile alakalı. Standartları, alanları ve şartları belirli işler yapıyoruz. Ve bütün özel eğitim kurumlarının bizim belirlediğimiz kurallar çerçevesinde hizmetlerini devam ettirmesini istiyoruz. Yönetmelikler kanun ile belirlendi ve bunun üzerinden devam ediyor. Bunlara uyup uymadıklarını biz takip ediyoruz ve velilerimizin de takip etmesini talep ediyoruz. Özel eğitim kurumlarının velilerin isteklerine göre kural hatası yapmamalarını istiyoruz. ‘veli istedi biz ne yapalım’ mantığına kesinlikle taviz vermiyoruz. Bu alanda hep birlikte legal alanı genişletmemiz ve illegal alanda da mücadele etmemiz gerekiyor. Bu sadece Milli Eğitim Müdürlüğünün işi olmamalı.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.