Akaryakıt sektöründe tek fiyat uygulaması başlıyor!

EPDK'nın aldığı kararla akaryakıt istasyonlarında tek fiyat uygulaması başlıyor. Farklılaştırılmış ürünler aynı fiyata satılacak, tüketicilere ve bayilere kolaylık sağlanacak.

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Mayıs 2024 15:06
Akaryakıt sektöründe tek fiyat uygulaması başlıyor!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) akaryakıt istasyonlarında farklılaştırılmış ürünlerin aynı fiyata satılmasına yönelik aldığı karar yürürlüğe giriyor. Bu çerçevede, 13 bin istasyonda fiyatlar yarından itibaren güncellenecek.

EPDK'nın kararı gereğince, artık akaryakıt istasyonlarında, farklılaştırılmış olup olmadığına bakılmaksızın aynı tür akaryakıt için fiyat farkı uygulanmayacak.

Benzin istasyonlarında "95 oktan benzin ve dizel, ultra force (ultra kuvvet), power (güçlü), fuelsave (yakıt tasarruflu), VMax, VPro" gibi ifadelerle farklı fiyatlarla ürün satışı yapılmayacak.

EPDK'nın açıklamasına göre, dağıtıcı lisansı sahipleri farklılaştırılmış akaryakıt satışına devam edebilecek ancak bu özelliklerin fiyatı değiştirmeyecek.

Açıklamada, tüketicilerin ve bayilerin operasyonlarında kolaylık sağlanması ve belirsizliklerin önlenmesinin amaçlandığı belirtilerek, "Türkiye'de yaklaşık 13 bin bayi ile tüketicilerin akaryakıt ihtiyaçları en yüksek hizmet ve kalite standartlarıyla karşılanmaktadır. Akaryakıt Kalite İzleme Sistemi ile akaryakıt bayilerinde ve Depo Akaryakıt Kalite İzleme Sistemi ile de akaryakıt dolum terminallerinde kalite izlemesi aralıksız olarak sürdürülmektedir." denildi.

EPDK, dağıtıcı lisansı sahiplerinin yüzde 0,5'i geçmemek kaydıyla akaryakıtların özelliklerini iyileştirmeye yönelik çeşitli katkı maddelerini ürüne ekleyebileceğini belirtti ve bu işlem için kullanılacak katkı maddelerine ilişkin dağıtıcı lisansı sahiplerinin EPDK'yi bilgilendirme ve gerekli izinleri alma yükümlülüklerinde herhangi bir değişiklik yapılmadığını belirtti.

"AKARYAKIT İSTASYONLARININ FİNANSMAN MALİYETLERİ DÜŞECEK"

EPDK'nın bu kararına ilişkin değerlendirmede bulunan Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İmran Okumuş, "EPDK'nin bu kararı, finansman maliyetinin çok yüksek olduğu bir dönemde akaryakıt istasyonlarının finansman maliyetlerini az da olsa düşürecektir." dedi.

Okumuş, akaryakıt bayilerinin ekonomik olarak zor bir süreçten geçtiğini belirterek, "Bayiler, katkılı ya da katkısız sattığı her litre akaryakıttan zarar ediyor. Bayilerin kar paylarının artırılmasına ilişkin talebimizi devletimizin her kademesine ilettik ve süreci yakından takip ediyoruz. Kuruşla çalışan ama maliyetleri yüzdesel olarak artan bayilerin kar paylarının da yüzdesel olmasına ilişkin talebimizin takipçisiyiz." şeklinde konuştu.

İlgili Haberler

KAYNAK: AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.