Ağız bakımı genel sağlığı tamamen etkiliyor

A Plus Dental Polikliniği hekimlerinden Diş Hekimi Halil İbrahim Sahi gazetemize ağız ve diş bakımı üzerine önemli açıklamalar yaptı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 07 Mayıs 2018 10:11
Ağız bakımı genel sağlığı tamamen etkiliyor

HABER: ABDULLAH YILDIZ

Ülkemizin büyük imkanlar içinde olduğunu savunan Sahi, “Yurt dışından insanlar ülkemize diş tedavisi yaptırmaya geliyorlar” dedi.

Ülkemiz genelinde diş sağlığına yeterince önem verilmediğini belirten Diş Hekimi Halil İbrahim Sahi konu hakkında gelişmiş ülkeleri ve Türkiye’yi kıyasladı. Vatandaşlarımızın ivedilikle diş sağlığı ve ağız bakım konusunda bilinçlenmesi gerektiğini söyleyen Sahi şöyle konuştu: “Bu değerlendirmeyi elbette başka ülkeler bakarak yapıyoruz. ABD ve Almanya diş sağlığına çok önem verilen ülkelerdir. O ülkelerde vatandaşların standart 6 ayda bir diş hekimi randevusu vardır. Tabi bu ülkelerin vatandaşları daha eğitimli olduğu için sağlıkla alakalı tüm problemlerin ağızdan başladığını bilirler. Bu konuda bilinçliler. Gerçekten de genel olarak baktığımızda sağlık problemlerinin yüzde 90’ı beslenme ve ağız sağlığıyla alakalı.”

agiz-bakimi-genel-sagligi-tamamen-etkiliyor1.jpg

Ağız bakımı ile alakalı önemli tespitler de bulunan Sahi, düzensiz beslenmeye dikkat çekti. Sahi açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: “Ağız bakımı fırçalama ve beslenme düzeni ile sağlanır. Günde 2 kere dişi fırçalamak bir çözümdür ama düzensiz beslendiğiniz zaman bu yöntem işe yaramaz hale gelir. Hiçbir anlamı kalmaz. Eğer ara öğünleriniz çok fazlaysa ve siz bu ara öğünlerde sağlıksız yiyecekler ki tatlı dondurma çeşitleri rahatlıkla buna örnek verilebilir, tüketirseniz dişleriniz tekrar kirlenir.”

“NÜFUSA KIYASLA DÜZENLİ DİŞ BAKIMI YAPTIRANLAR YÜZDE 5’İ GEÇMEZ”

Düzenli diş bakımı yaptırılması gerektiğine vurgu yapan Sahi, önleyici tedavilerin ömrü uzattığının altını çizdi. Sahi konuşmalarını şu şekilde sürdürdü:

“Düzenli diş bakımı yaptıran insan sayısı nüfusa kıyasladığımızda yüzde 5’i geçmez. Vatandaşlarımız genelde ağrı problemi yaşadıkları zaman geliyorlar. İş o raddeye gelince de yapılacak müdahale seçenekleri çok kısıtlı oluyor. Ağrı şikayetiyle bize gelen vatandaş suratı asık, morali bozuk, gece uyumamış/uyuyamamış, yüzü şiş bir şekilde hissedilebilecek ne kadar kötü his varsa hepsini üzerinde taşıyarak geliyor. Tabi biz de o ağrıyı hemen dindiremiyoruz çünkü orada bir problem var. Vücut o probleme bir tepki vermişken problemi hemen ortadan kaldıramazsınız. Bunun düzelmesi zaman alıyor.  İnsanlar da bu durumdan şikayet ediyor ve diş hekimlerinden daha çok kaçıyorlar. Halbuki iş o raddeye gelmeden bize gelinse çok daha kolay, basit, acısız ve çok daha az maliyetle sorun giderilebilir. İş şiddetli ağrıya kadar gidince hem hekim için hem hasta için işler hiçte kolay olmuyor.” 

agiz-bakimi-genel-sagligi-tamamen-etkiliyor2-001.jpg

“YURTDIŞINA KIYASLA DİŞ BAKIM HİZMETLERİ ÜLKEMİZDE 4-5 KAT DAHA UCUZ”

Son olarak vatandaşın alabileceği diş bakım hizmetlerinden bahseden Sahi, “Yurt dışından insanlar ülkemize diş tedavisi yaptırmaya geliyorlar” dedi. Sahi şu ifadeleri kullandı:

“Gelişmiş ülkelere imkanla kendi ülkemizi kıyasladığımızda diş bakım imkanları bizde çok daha gelişmiş durumda. Yurt dışında bu hizmetlerin her biri inanılmaz oranda pahalı. Hatta yurt dışından insanlar ülkemize diş tedavisi yaptırmaya geliyorlar. Çünkü alacakları hizmet kendi ülkelerine kıyasla burada 4-5 katı daha ucuz. En basitinden bir kanal tedavisi ABD’de 1000-1500 dolar gibi rakamlarda yapılırken burada rakamlar çok komik seviyelerde.

Devletin ağız ve diş bakımı için herhangi bir yardımı yok ancak devletin kendi diş laboratuvarları var vatandaşlarımız oradan ücretsiz faydalanabilirler. Türkiye de şartlar diğer ülkelerden daha kötü değil bilakis daha iyi. Ülkemizde ki problem şu ki, bilinç yeterli değil. Ağız ve diş bakımı düzenli olarak yapıldığın da ilaç ve doktor müdahalesine gerek kalmadan ömrünüzü uzatırsınız.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.