2022 yılı içerisinde iş arayanlar için en büyük 5 piyasa trendi

İş dünyası içerisindeki eğilimler ekonomik, teknolojik ve politik gelişmeler ile birlikte toplumun yeni ihtiyaçlarına göre şekillenmektedir. İş arama sürecini iyi bir şekilde yönetmek için yeni eğilimleri bilmeniz, diğer adayların önüne geçmenize...

Yayınlanma:
Güncelleme: 24 Aralık 2022 13:16
2022 yılı içerisinde iş arayanlar için en büyük 5 piyasa trendi

İş dünyası içerisindeki eğilimler ekonomik, teknolojik ve politik gelişmeler ile birlikte toplumun yeni ihtiyaçlarına göre şekillenmektedir. İş arama sürecini iyi bir şekilde yönetmek için yeni eğilimleri bilmeniz, diğer adayların önüne geçmenize yardımcı olacaktır. Aynı zamanda yeni iş fırsatlarını doğru zamanda yakalama açısından size fayda sağlayacaktır.

İş başvurularında öncelikle dikkat etmeniz gereken konu CV oluşturma adımlarını titizlikle tamamlamaktır. Bu adımlar bir trend olmaktan ziyade, değişmeyen kalıpların başında gelmektedir. İlgili iş ilanına özel olarak düzenlediğiniz bir CV ile piyasa eğilimlerini birlikte kullanarak, kısa bir sürede iş arama sürecini başarılı bir şekilde sonlandırabilirsiniz.

Bugünkü yazımız içerisinde güncel piyasa dinamiklerini göz önünde bulundurarak, 2022 yılında iş dünyasının eğilimlerini sizinle paylaşacağız. Aşağıdaki başlıkları inceleyerek piyasa trendleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

1. Kişisel Gelişim

İş dünyası içerisinde değişmeyen trend nedir sorusunun cevabı, kişisel gelişim olarak karşımıza çıkmaktadır. İş dünyası içerisinde kişisel gelişim, beceri ve bilgi birikimini üst seviyeye çıkarmak, yeniliklere açık olmak, bulunduğunuz sektör içerisindeki yenilikleri yakından takip etmek, teknolojik gelişmelerden haberdar olmak ve sosyal ilişkilerde güçlü yapıcı ve çözüm odaklı davranma kabiliyetini geliştirmek olarak özetlenebilir.

İş dünyasında kişinin karşısına kişisel gelişimi ve kariyeriyle ile doğru orantılı olarak yeni fırsatlar çıkmaktadır. Önünüze çıkan alternatif iş seçeneklerini, ancak gerekli bilgi birikimine sahipseniz doğru bir şekilde değerlendirebilirsiniz. Yeni beceriler kazanarak sektör içerisindeki bölümünüzde aranan bir personel pozisyonuna gelebilirsiniz.

Bilgi ve beceri bakımından kendini geliştiren personeller, fark yaratarak kendilerini kolay bir şekilde belli etmektedir. Belirli bir yaşın üstüne gelmiş tecrübeli çalışanların bir kısmı, yeni beceri öğrenmeye ve kişisel gelişime karşı önyargılıdır. Bu sebeple iş dünyası içerisinde taze kan olarak adlandırılan kendini geliştirmiş personellere ihtiyaç duyulmaktadır.

Kişisel gelişim, iş başvurularında diğer adaylara karşı üstünlük sağlayabileceğiniz önemli bir etkendir. İş dünyasında bulunduğumuz çağ, bilgi çağı olarak adlandırılmaktadır. Farklı alanlarda bilgi ve becerinizi geliştirdikçe iş bulma sürecini hızlandırabilir ve iş dünyası içerisinde saygın bir konuma gelebilirsiniz.

2. İnternet Kullanımı

İş dünyası içerisinde son 3 sene göz önünde bulundurulduğunda, internet üzerinden yürütülen faaliyetlerin daha çok arttığı net bir şekilde görülmektedir. Bu durumu etkileyen önemli bir faktörün de pandemi olduğu bilinmektedir.

Yapılan güncel bir ankete göre, 2022 yılında iş başvurusu yapan adayların %79’unun, internet platformları üzerinden iş bulduğu bildiriliyor. Bu durum, iş arama sürecinin tamamen dijital ortam üzerinde gerçekleşmeye doğru evrildiğini gösteriyor.

Günümüzde neredeyse herkesin sahip olduğu akıllı cihazlar, anlık olarak internete bağlanabiliyor. Dünya üzerinde 2,5 milyar kullanıcının günlük olarak interneti aktif bir şekilde kullandığı belirtiliyor.Sonuç olarak kullanıcılar sosyal medya hesapları ve internet platformları üzerinde günün büyük bir bölümünü geçiriyor.

Bu verilere sahip olan şirketler pazarlama organizasyonlarını, reklam stratejilerini ve personel temin ihtiyaçlarını internet üzerinden yürütmeyi tercih ediyor. Kısa sürede çok fazla adaya ulaşılmasını sağlayan iş ilanları, zamandan ve ekonomiden tasarruf edilmesini sağlıyor.

2022 yılında iş arıyorsanız, internetin gücünden faydalanmanız gerekmektedir. Birçok sosyal platform içerisinde iş arayan insanlar ve işverenler bir arada bulunmaktadır. Bu platformlara kayıt olabilir, açılan ilanlara başvuru yapabilir, sizinle iletişime geçilmesini sağlayabilir ve iş bulma sürecini hızlandırabilirsiniz.

3. Esnek Çalışma ve Uzaktan Çalışma

Günümüzde birçok şirket esnek çalışma düzenini benimseyerek faaliyetlerine devam etmektedir. Esnek çalışma düzeni içerisinde belirlenmiş bir zaman dilimi yoktur. Planlanan bir iş ve işin bitmesi gereken bir tarih vardır. Bu süre içerisinde sorumlu personel o işi bitirmek zorundadır. Gün içerisinde hangi saatlerde çalışılacağı, personelin kendi planlaması dahilindedir.

Esnek çalışma düzeni ile birlikte uzaktan çalışma modelini benimseyen şirketler de günümüzde yaygın olarak görülmektedir. Uzaktan çalışma modeli içerisinde personel ofise ya da şirkete gitmek zorunda değildir. Belirlenen saatlerde diğer personellerle birlikte internet üzerinden iletişim kurularak faaliyetler yürütülmektedir. Esnek çalışma düzeni ve uzaktan çalışma modeli ile birlikte, personellerin veriminde artış gözlemlenmektedir.

Ayrıca uzaktan çalışma modeli ile birlikte coğrafi konumların önemi ortadan kalkmaktadır. Yabancı dil konusunda kendinizi geliştirdiyseniz, herhangi bir ülkede açılan iş ilanlarına başvuru yapabilir ve döviz üzerinden gelir elde edebilirsiniz. Ülkemizde ekonomik istikrarsızlığın yaşandığını göz önünde bulundurarak, yabancı para birimi kazanmaya başlayabilirsiniz.

İş dünyası içerisindeki bu eğilimleri bir fırsata çevirebilir, kendinizi uzaktan çalışmaya ve esnek çalışmaya elverişli bir hale getirebilirsiniz. Uzaktan çalışmak için sektörünüz ile ilgili evde kullanmanız gereken ekipmanları toplayabilir ve çalışmaya elverişli bir ortam oluşturabilirsiniz.

4. Akıllı Zeka

Teknolojinin her gün biraz daha geliştiği ve bu gelişim sonucunda iş dünyasında köklü değişimlerin gerçekleştiği bilinmektedir. Günümüzde veri analizi yapmak, personellerin çalışma performansını ölçmek ve iş başvuru süreçlerini yönetmek, akıllı zekanın sadece birkaç popüler kullanım alanıdır.

İş başvurusu yapan adayların ön eleme sürecini gerçekleştiren akıllı zeka, taradığı CV’ler içerisinde bulunan anahtar kelimelere odaklanarak inceleme gerçekleştirmektedir. Böylece zamandan tasarruf edilerek, yüzlerce adayın başvurusu kısa bir süre içerisinde okunmaktadır.

İş dünyası içerisinde akıllı zeka kullanımının bir trend olduğunu göz önünde bulundurarak, hazırladığınız CV’niz içerisinde bulunduğunuz sektörle ilgili aranan nitelikleri ifade eden anahtar kelimeleri kullanmanız gerekmektedir. Sektörünüzle ilgili anahtar kelimeleri tespit etmek için internet üzerinde araştırma yapabilirsiniz. Böylece akıllı zekanın yaptığı taramaları başarılı bir şekilde geçebilirsiniz.

5. Deneyim

Dünyada ve ülkemizde yaşanan ekonomik dalgalanmalar göz önünde bulundurulduğunda, birçok şirket ve işletmenin küçülme politikasını izlediği görülmektedir. Bu politika sonucunda işsizlik rakamları artış göstermekle beraber, deneyimli personel ihtiyacında da artış meydana gelmiştir.

Deneyimli personel, ilgili sektörde gerçekleşen faaliyetlerin bir parçası olma ve faaliyetleri kontrollü bir şekilde yürütme, risk faktörünü göz önünde bulundurma, zamanlama ve planlama konularında kritik bir öneme sahiptir. Bunun temel sebebi deneyimli personellerin sorumluluk almada ve alınan sorumluluğu yerine getirmede başarılı olmasıdır.

Sonuç olarak deneyimli personeller tecrübesiz personellere kıyasla iş bulma sürecinde oldukça avantajlı bir konumdadır. Bulunduğunuz sektör içerisinde deneyim kazanmak, iş başvurularınızda fark yaratmak için önemli bir etken olacaktır.

Kısıtlı iş imkanlarının bulunduğu bir sektör içerisinde işsizlik oranları artmışken, nasıl iş bulabilirim sorusu aklınıza gelebilir. Kendinizi gerekli deneyim ve tecrübeye sahip olarak görmüyorsanız, teorik bilginin yanında uygulamalı eğitim de veren sertifika programlarına katılabilirsiniz. Sertifikalarınızı CV’nize ekleyebilir ve yeterlilik seviyenizi somut olarak işverenlere sunabilirsiniz.

Sonuç

İş dünyasındaki eğilimlerin sürekli değişiklik göstermesi, iş arayan adayları yakından ilgilendiren bir konudur. Eğilimler iş bulma sürecini doğrudan ve dolaylı olarak değiştiren faktörleri beraberinde getirmektedir.

Bu sebeplerle iş arayanların bu eğilimlerden haberdar olarak yeni trendlere ayak uydurması gerekmektedir. İş dünyasına kısa sürede ve bilinçli bir şekilde atılmak istiyorsanız, yeni trendleri göz önünde bulundurarak hazırlık yapmalısınız.

KAYNAK: Haber Merkezi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.