2020 kaybetme yılı olmayacak

2019 yılı ekonomisini değerlendiren KMTSO Meclis Üyesi ve Özçam Marketler Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çam, zor günlerin atlatıldığını, 2020 yılından beklentilerinin yüksek olduğunu belirtti.

Yayınlanma:
Güncelleme: 10 Ocak 2020 16:34
2020 kaybetme yılı olmayacak

Çam; “2019 yılında yaşanan kayıpların 2020 yılında yaşanmamasını temenni ediyorum” dedi.

2018 YILI 10 AĞUSTOS SÜRECİ İLE BİRLİKTE EKONOMİDE DALGALANMALAR OLDU. BU PENCEREDEN BAKTIĞINIZDA 2019 YILI EKONOMİSİNİ NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

2018 yılı ağustos ayından itibaren ülke olarak ciddi sıkıntılı bir ekonomik sürece girdik. Geçmişte daha önce yaşanan krizler sektörel bazda olurdu ancak bu kriz sürecinde bütün sektörler etkilendi. Bu durumdan en çokta inşaat sektörü etkilendi. Aynı zamanda hiçbir krizden etkilenmeyen gıda sektörü de bu kriz sürecinde etkilenenler listesine girdi. 2019 yılını devletimizin, hükümetimizin, ticaret erbabı insanların ve sanayicilerimizin çok büyük mücadelesi ile zorda olsa atlattık. 2020 yılında ekonomi anlamında güzel şeyler yaşayacağımıza inanıyorum. Genel anlamda uzmanların görüşleri de 2020 yılının iyi geçeceği yönünde. Özçam Marketler olarak Gıda sektöründe 2018 yılına göre 2019 yılında daha rahattık. Ancak daha öncesine göre ekonomi anlamında sektörün iyi olduğunu söyleyemem.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE DE FAALİYET GÖSTERİYORSUNUZ. İÇİNDE BULUNDUĞUMUZ EKONOMİ SÜRECİNDE SEKTÖRÜN DURUMU HAKKINDA NELER SÖYLERSİNİZ?

2018 yılının sonlarına doğru başlayan sıkıntılı süreç inşaat sektöründe 2019 yılında da devam etti. Buna rağmen mevcut projelerimizi tamamladık ve sonuca ulaştık. Şu anda inşaat sektörüne bir süre ara verdik ve yatırımlarımızı erteledik. Sektör ve ekonomi biraz daha rayına oturduğunda kaldığımız yerden devam edeceğiz.  2020 yılında hareketlilikler yaşanacağını düşünüyorum. Ticarette çok yüksek maliyetler ile karşı karşıya kalındı. 2019 yılında bu maliyet artışlarından dolayı büyük kayıplar yaşandı. Aynı zamanda milletin alım gücü de düştü. Buna karşılık yılın ortalarında faiz oranlarının düşmesi ile toparlanma süreci başlamış oldu.  En büyük isteğimiz devletimizin piyasayı yerine oturtması ve canlılık getirmesidir. Burada bizler de destek vermeliyiz ve daha çok çalışmalıyız. 2020 yılı ile ilgili ÖZÇAM olarak hedeflerimiz arasında yeni bir şube ve bir süreden beri inşaattaydı. Bununla ilgili bir arayış içindeyiz ve uygun bir zemin hazır olduğunda tekrardan inşaata devam edeceğiz. Bununla ilgili planlarımız var.

YENİ YATIRIM PLANLARINIZ VAR MI?

2020 yılı için hedeflerimizi belirledik. Şuanda 7 şubemiz var. 2020 yılında bu şubelere yenilerini katmayı düşünüyoruz. 2019 yılının son aylarında bir karar aldık. Özçam Marketler olarak 2020 yılına Kahramanmaraş’ta yeni bir vizyonla giriş yaptık. Devletimiz 2018 yılında tanzim satış noktalarını faaliyete geçirmişti. Burada amaç pahalı ürünleri uygun fiyata vermekti. Biz de bunu göz önünde bulundurarak Kahramanmaraş halkına ucuz meyve-sebze için çalışmalarımızı başlattık. Son 2 aydan beri ürünleri direkt olarak Adana ve Mersin tarlalarından alıp vatandaşa ulaştırıyoruz.

SON ZAMANLARIN EN BÜYÜK ZEDELENEN DUYGUSU GÜVEN DUYGUSU OLARAK ADLANDIRILDI. SİZCE EKONOMİYE GÜVEN VAR MI?

Bazı olumsuzluklar oluyor fakat biz ekonomiye güveniyoruz. Türkiye’de büyük bir adımlar ve büyük temeller atılıyor. Ülkede ki krizi hükümete bağlamak gibi bir lüksümüz yok. Orta Doğu’da Türkiye kadar rahat bir ülke göremiyorum. Dünya genelinde bir kriz olduğunu görebiliyoruz. Bunu en iyi dış ihracatı yapan insanlar bilir. Bu yüzden hükümetin ve Cumhurbaşkanımızın hatası demek yanlış olur. Muhakkak ki hatalar olur. Fakat bundan iyisi de olmaz. Türkiye’de krize girildi ama hala insanlar lüks yaşamından zerre kadar geri adım atmıyor. O yüzden daralmanın hükümetin politikasıyla aşılacağını düşünüyorum. Dış politikaya baktığımızda görüyoruz ki biz daha rahatız. 2020 yılında da eski dönemlere tekrar geleceğini düşünüyorum.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.