20 Ay Sonra Bir İlk! Bakan Bolat Duyurdu

Türkiye'nin cari işlemler hesabı, Haziran ayında 674 milyon dolarlık fazla vererek 20 ay aradan sonra ilk kez pozitif bir değer kaydetti.

Yayınlanma:
Güncelleme: 12 Ağustos 2023 12:58
20 Ay Sonra Bir İlk! Bakan Bolat Duyurdu

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bu olumlu gelişmenin sürdürülmesi amacıyla faaliyetlerin kararlılıkla devam edeceğini ifade etti.

Merkez Bankası tarafından açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre, altın ve enerji dışında, cari işlemler hesabında 5 milyar 584 milyon dolarlık fazla kaydedildi.

Bu durum, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığının Haziran ayında 3 milyar 697 milyon dolar olarak gerçekleştiğini gösteriyor.

Ayrıca, hizmetler dengesi kaynaklı girişler 5 milyar 19 milyon dolar, seyahat kalemi gelirleri ise 4 milyar 203 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Haziran ayında cari işlemler hesabının 20 ay sonra fazla verdiğini belirtti.

Bir önceki yılın aynı döneminde 2.6 milyar dolar açık veren cari işlemler hesabının bu yıl 674 milyon dolar fazla verdiğini açıkladı.

Bu aynı zamanda Ekim 2021'den bu yana ilk kez aylık olarak fazla verdiği anlamına geliyor. Bakan Bolat, ayrıca altın ve enerji hariç cari işlemler hesabının 5.6 milyar dolar fazla verdiğini ifade etti.

Ömer Bolat, Haziran ayında cari işlemler hesabında fazla verilmesinde ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığının yüzde 42.5 azalmasının etkili olduğunu belirtti.

Hizmet ihracatının yüzde 11.9 artarak 9.5 milyar dolar olduğunu açıkladı.

Aynı zamanda seyahat kaleminden kaynaklanan gelirlerin de yüzde 54 artarak 4.8 milyar dolara ulaştığını paylaştı. Haziran ayında hizmet ihracatının yıllık bazda 97.3 milyar dolar ile rekor kırdığını belirtti.

Bakan Bolat, önümüzdeki dönemde cari işlemlerdeki iyileşmenin sürdürülmesi amacıyla mal ve hizmet ihracatını artırmaya yönelik çalışmaların devam edeceğini vurguladı.

Ticaret Bakanlığı olarak kararlılıkla faaliyetlerin devam edeceğini ifade etti.

İlgili Haberler

KAYNAK: Haber Merkezi

Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.