Üretimde OSB farkı

Tüm dünyayı etkisi altına alan salgın birçok sektörü olumsuz etkiledi. Bu süreçte gerek tedbirlere gerekse de çalışanlarının sağlık ve sosyal güvencesine önem veren iş dünyası pandemi sürecinde de ülkesi ve memleketi için durmadılar, ürettiler.

Yayınlanma:
Güncelleme: 02 Kasım 2020 13:00
Üretimde OSB farkı

DEVLETİN ÖNLEMİ SÜRECE YARDIMCI OLDU

Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Çinkay, tüm dünyayı etkisi altına alan salgının, kenti ve sektörü ekonomik anlamda olumsuz yönde etkilediğini belirterek, “Gerek devletin almış olduğu önlemler, gerekse de işverenlerin geçmiş tecrübeleri bu süreci en az hasarla atlatmamıza yardımcı olmuştur” dedi.

kahramanmaras-organize-sanayi-bolgesi,-abdullah-cinkay.jpg


LİDER SEKTÖR TEKSTİL

Sağlık ve sosyal güvenceye her zaman önem verildiğini kaydeden Çinkay, “Pandemi sürecinde iş dünyası olarak hiçbir detayı atlamadık, elimizden gelenin fazlasını yaptık” dedi. Çinkay, birçok alanda üretimlerin devam ettiğini, lider sektörün ise tekstil olduğunu bir kez daha vurguladı.


BİRÇOK SEKTÖRE YANSIDI

İhracatların çoğunluğunun Avrupa ülkelerine yapıldığını söyleyen Başkan Çinkay, Virüsün Çin’de çıkmasından dolayı AB’nin Çin’e tepki gösterdiğini, bu durumun ise son birkaç aylık süreçte Kahramanmaraş’ta birçok sektöre sipariş olarak döndüğünü belirterek, bu durumun iyi değerlendirilip gerekli girişimlerde bulunulması gerektiğini kaydetti.


HEPİMİZ AYNI GEMİDEYİZ

Çinkay Kahramanmaraş iş dünyasının sıkıntılarına da değinerek, “Firmalar sürekli yatırım sürecinde olduklarından bilançolardaki döviz borcu yükü hayli fazladır. Aşırı kur artışı mali yapıyı hayli zorlamaktadır. Bazı bankaların kredi kullanımlarında muslukları kısması/kapatması da bu endişeyi bir kat daha artırmaktadır. Unutulmamalıdır ki hepimiz aynı gemideyiz” dedi.

Virüsün Çin’de çıkmasından dolayı AB Çin e tepki gösteriyor. Bu durum Kahramanmaraş sanayisinin işine yarar mı?

Avrupa’nın Çin’e bakış açısı, tepkisini son birkaç aylık süreçte ilimizde birçok sektöre sipariş olarak döndüğünü gözlemliyoruz. Kahramanmaraş sanayisi olarak bu durumu iyi değerlendirip ekonomik açıdan toparlanmamız adına gerekli girişimlerde bulunmalıyız.

Pandemi sürecinde, Kahramanmaraş sanayisi ne durumda?

Mart 2020’den itibaren ülkemizi etkisi altına alan pandemi sürecinden şehrimiz, sektörümüz dolayısıyla ekonomimiz olumsuz yönde etkilendiği aşikârdır. Bilindiği üzere birçok fabrika geçici süreyle üretime ara vermiş, çalışanlarını izne göndermek zorunda kalmıştır. Ancak gerek devletimizin aldığı önlemler, gerekse de işverenlerin geçmiş tecrübeleri bu süreci en az hasarla atlatmamıza yardımcı olmuştur. Şu anda ise ekonomik anlamda toparlanma süreci devam etmektedir.

Pandemi sürecinde işletmeler nasıl güvenlik önlemi aldı?

Çalışanlarının sağlık ve sosyal güvencelerini her zaman önem veren iş dünyamız pandemi sürecinde de bu konuda elinden gelenin fazlasını yapmıştır. İşe geliş gidişlerde servis sayılarının artırılması, işe girişlerde ateş ölçümü ve dezenfekte uygulaması, işleme içerlerinde sosyal mesafe ve hijyen kurallarının uygulanması gibi birçok önlemler alınmış olup halen uygulama devam etmektedir.

Sizce OSB’nin lokomotif sektörü hangisidir?

Bölgemizdeki faaliyet gösteren firmalarda tekstil, teknik tekstil, madeni mutfak eşyaları, bakalit kulp, melamin kraft (kaymaz) tepsi ve kırılmaz melamin mutfak eşyaları mobilya, bina yalıtım malzemesi, endüstriyel klima, gibi alanlarda üretimler devam etmekte olup lider sektörün Tekstil olduğu aşikardır.

Şu anda OSB en çok hangi ülkeye ihracat yapıyor?

Lider sektör olan tekstil de ihracatların çoğunluğu Yunanistan, İtalya, Portekiz, Polonya gibi Avrupa ülkelerine yapılmaktadır.

Virüsün Çin’de çıkmasından dolayı AB Çin’e tepki gösteriyor. Bu durum Kahramanmaraş sanayisinin işine yarar mı?

Bir önceki maddede belirttiğimiz üzere ihracatların çoğunluğu Avrupa ülkelerine yapılmaktadır. Avrupa’nın Çin’e bakış açısı, tepkisini son birkaç aylık süreçte ilimizde birçok sektöre sipariş olarak döndüğünü gözlemliyoruz. Kahramanmaraş sanayisi olarak bu durumu iyi değerlendirip ekonomik açıdan toparlanmamız adına gerekli girişimlerde bulunmalıyız.

Pandemiden dolayı işletmeler üretim ve pazar sorunu yaşıyor mu?

Mart-Nisan-Mayıs döneminde üretime ara veren ya da stoğa çalışan işletmelerimiz oldu. İnsanlar zorunlu ihtiyaç dışındaki harcamalarına ara verdiler. Haliyle mamüller raflarda, depolarda kaldı. Normalleşme sürecine girdiğimiz son dönemde satışlar hız kazanmakta ve stoklar erimeye devam etmektedir. Dolayısıyla pazar sıkıntısı azalarak devam etmektedir.

Şu an Kahramanmaraş iş dünyasının sıkıntıları sizce nelerdir?

Gerek döviz kurundaki aşırı değer artışı, gerekse ekonomik belirsizlikten dolayı orta ve uzun vadeli kararlar almakta zorlanıyoruz. Firmalar sürekli yatırım sürecinde olduklarından bilançolardaki döviz borcu yükü hayli fazladır. Aşırı kur artışı mali yapıyı hayli zorlamaktadır. Yatırım kaynaklı döviz borcu olan firmalar için bir takım düzenlemeler yapılarak gerekli önlemler alınmalıdır. Kredi faizlerindeki artışlar da endişe verici boyutlara doğru ilerlemektedir. Ayrıca bazı bankaların kredi kullanımlarında muslukları kısması/kapatması da bu endişeyi bir kat daha artırmaktadır. Unutulmamalıdır ki hepimiz aynı gemideyiz. Hep birlikte bu gemiyi yüzdürmek zorundayız. Herkes üzerine düşen görev ve fedakârlığı yapmalıdır.

Yatırım yerleri neden açılamıyor?

Kredi faizlerindeki yüksek seyir ve ekonomik belirsizlikten kaynaklı olarak büyük çaplı yatırımlara şimdilik ara verildiğini gözlemliyoruz. Yine de bugünlerde birçok firma kendi enerjisini üretmek üzere çatı üzeri GES yatırımı yapmaktadır.

Pandemi sürecinde hükümetin teşvik ve destek programlarını nasıl buldunuz?

Sanayicilerimize destek ve teşvik paketleri pandemi sürecinde gayet faydalı ve başarılı bir şekilde organize edilmiştir. Desteklerin bir süre daha devam etmesi kanaatindeyiz.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.