Siyasete ve ekonomiye güven duygusu zedelendi

Siyasete ve ekonomiye olan güven duygusunun son yıllarda zedelendiğini belirten Isımar Doğalgaz Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akpınar, yılsonu ekonomi özel sayımızda sorularımızı yanıtladı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 07 Ocak 2020 10:29
Siyasete ve ekonomiye güven duygusu zedelendi

2018 YILI AĞUSTOS AYINDA BİR DÖVİZ KRİZİ YAŞANDI. BUNUN DEVAMINDA 2019 YILI EKONOMİSİ NASIL GEÇTİ?

Zor zamanlar yaşandı. Sadece Türkiye’de değil dünyada yaşanan bir ekonomik daralmaydı. Bu ekonomik darlıktan bizlerde etkilendik. Ancak 2019 Ağustos ayından itibaren piyasa tekrar toparlandı. Biz ISIMAR olarak Ağustos ayından itibaren iyileşmeye başladık. Bunun nedeni tamamen banka faizlerinin düşük olmasından kaynaklı değil. Sektör olarak işlerimiz mevsimsel olduğu için kış ayı yaklaştığında hareketlenme oluyor. Şuan faizin düşmesi piyasayı hareketlendirecek gibi görünmüyor. İnşaat sektöründe ki durgunluk hala devam ediyor. Cumhurbaşkanımızın yeni açıklamış olduğu toplu konut kampanyası belki bir canlılık getirebilir.

SEKTÖRDE ÖNCEKİ YILLARA GÖRE KIYASLADIĞIMIZDA 2019 YILINDA BİR DARALMA VAR MI?

2019 yılında önceki yıllara göre bir daralma var. Ancak daralma sürecinde de masrafları kısmayı, israfı azaltmayı planladık. Toplum olarak tüketimi azaltmayı öğrendik. Bu darlıkta ayakta durmayı öğrendik. Yeni yatırımlar aramaya yöneldik.  Şuan baktığımızda apartman balkonlarında bile insanlarımız üretim yapmaya başlamış durumda.  Herkes balkonunda domates, biber gibi ürünler yetiştiriyor. Önceden zenginlik veya bolluk sebebiyle dikkat edilmeyen konularda şuanda dikkat edilmeye başlanmış durumda. Toplum olarak biz iktisatla yaşamayı öğrenmiş durumdayız. Farklı arayışlar içindeyiz

YILLARDAN BERİ YAPTIĞINIZ İŞTEN DOLAYI İNŞAATÇILARLA İÇ İÇESİNİZ. KAHRAMANMARAŞ’TA İNŞAAT SEKTÖRÜ NE DURUMDA? İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN 2019 YILI NASIL GEÇTİ?

İnşaat sektörü tamamen durdu. Herkes inşaat işi ile uğraşıyor deniliyordu ama şuanda herkes inşaat işini bırakmış durumda. Herkes bekleme içerisinde, yeni yatırım alanı açılmıyor. Müteahhitler tamamen durgunluk içerinde. Çünkü maliyetler yükselmiş durumda ve bununla birlikte talep yok. Faizlerin düşmesi belki bir umut ışığı olarak gözükebilir. Bununla birlikte de piyasa da hareketlilik bekleniyor.

BUGÜN ÜLKEDE EN BÜYÜK SORUN ZEDELENMİŞ OLAN GÜVEN DUYGUSU. SİYASETE VE EKONOMİYE GÜVEN VAR MI? NASIL DEĞERLENDİRİRSİNİZ?

Güven duygusu zedelenmiş durumda. Dış güçlerinin ve içimizde ki dış güçlerle iş birliği içerisinde olanların saldırısı bu konuda önemli rol oynadı. Biz bu duruma karşı sabredeceğiz, direneceğiz, yeni alternatifler bulmaya çalışacağız. Bizim Cumhurbaşkanımızdan ve hükümetimizden beklentimiz bu. Toplumun sesine, esnafın sesine kulak verilmesi lazım. Ben yaptım oldu, politika ve ekonomi anlayışlarından vazgeçilmesi gerekiyor. Çünkü her ne kadar biz enflasyon ve faiz düştü diye bildiriler yapsak da piyasa şartları ortada. Bugün fiyatı 3 katına kadar yükselen mamuller var. Bu sadece kombide yaşanmadı, bütün tüketim ürünlerinde ciddi bir artış oldu ve bunu görmemekte imkansız.

2020 YILINDAN EKONOMİ OLARAK NELER BEKLİYORSUNUZ? ÖN GÖRÜNÜZ NEDİR?

Aslında 2019 yılı çok daha dar geçer düşüncesindeydik. Isı sektöründe neredeyse herkes hazırlıksız yakalandı diyebiliriz. Çünkü beklenti çok daha aşağıdaydı. Bu şekilde bir hareketlilik olacağı ve yılsonu talebinin devam edeceği düşünülmediğinden dolayı üretici firmalar kombi, doğalgaz sobası ve şofben yetiştiremediler. Bu konuda müthiş bir patlama yaşandı. Örnek olarak bizde tesisatı çektik, taahhüt hizmetini yerine getirdik, Mühendislik hizmetimizi yerine getirdik ancak doğalgaz sobası ve kombi yetişmediğinden dolayı birçok tesisatımız beklemekte. Şuanda sektör çok ciddi malzeme tedariğinde sıkıntı yaşadı. Mesela bir fabrika planlamayı 10 bin soba üzerinden yaparken, 20 bin soba sattı. Bu kez o 10 bin sobayı üretmek için gecikmeli olaraktan çalıştılar ve yetiştirebildiler. Sektörde2019’un  bu ön görülemiyordu ama yılsonunda patlama oldu. Bu pencereden bakıldığında 2020 yılında da bu hareketliliğin devam edeceğine inanıyorum. Ekonomik şartların her geçen gün iyiye gittiğini düşünüyorum ve piyasaların biraz daha açılacağını ümit ediyorum.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.