Onikişubat Belediyesi Down sendromlular farkındalık gününü coşku ile kutladı

21 Mart Down Sendromlular Farkındalık Günü nedeniyle Kahramanmaraş Onikişubat Belediye Onikişubat Bisiklet ve Yürüyüş Yolu’nda bir dizi etkinlik düzenledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 21 Mart 2018 17:14
Onikişubat Belediyesi Down sendromlular farkındalık gününü coşku ile kutladı

Etkinliğe Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek ve eşi Ayten Mahçiçek, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun, Kahramanmaraş Down Sendromlular Derneği Başkanı Zeynep Nur Yerhan, Onikişubat Kadın Kolları Başkanı Banu Pakdil, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Engelliler Şube Müdürü Fatih Akşam, Simya Ortaokulu, Yavuz Selim Ortaokulu, Mehmet Akif İnan İmam Hatip Ortaokulu, Akedaş Ortaokulu, Rekor Koleji ve Boğaziçi Anaokulu öğrencileri ile öğretmenleri de katıldı.

Program 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Öte yandan İstiklal Marşı’nı Simya Ortaokulu öğrencilerini işaret diliyle anlattı.

Daha sonra konuşma yapmak üzere Down Sendromlular Derneği Başkanı Zeynep Yerhan sahneye davet edildi. Yerhan, Down Sendromlular hakkında hassas davranılması gerektiğini, onları sosyalleştirmek ve hayata kazandırmak için herkesin sorumluluk sahibi olmasını belirterek, şu sözlere yer verdi;

onikisubat-belediyesi-down-sendromlular-farkindalik-gununu-cosku-ile-kutladi1.jpg

‘’ 21. Kromozomun 3 kez tekrarlanmasından esinlenerek, tüm dünyada Down Sendromlular Farkındalık Günü olarak kutlanılan 21.03’ün yani 21 Mart’ın bu güzel bahar başlangıcına denk geliyor olması ne kadar hoş, ne kadar anlamlı bir tevafuk bizler için. İnşallah tüm yavrularımızın tüm hayatları bu bahar günü gibi canlı ve rengârenk geçsin. Her yıl 21 Mart’ta söylüyorum ve yine bu sene de söyleyeceğim, biz her yıl 21 Mart’ı bir önceki yıldan çok daha fazla kalabalıkla, çok daha fazla gönül dostumuzla beraber kutluyoruz. Her yıl bizimle olmak isteyen ve duyarlılık sergileyen dostlarımızın sayısının arttığını fark ediyoruz. Ve aslında bizim gayretimizin dışında bizimle burada olmak isteyen çok fazla sayıda gönül dostumuzun olduğunu ben burada ifade etmek istiyorum. O sebepten ötürü hepinize ayrı ayrı tek tek teşekkür ediyorum. Ve şunu da belirtmek istiyorum, diyebilirim ki biz 21 Mart’ı neredeyse 10 gün boyunca çeşitli etkinliklerle kutluyoruz. Birçok yerden davetler alıyoruz. Okullardan, alışveriş merkezlerinin sosyal alanlarından, şehrimizin sosyal mekânlarından belediyelerimizin misafiri olarak, geçen hafta çarşambadan bu yana birçok yerden davet aldık. Bunu şunun için söylüyorum, demek ki artık fark ediliyoruz. Aslında farklılıkların bir sorun olmadığını, bütün bu farklılıkların bir çeşitlilik, zenginlik, bir renk olduğunu artık hissedebiliyoruz toplum olarak. Biz de bu farkın oluşmasına belki ufak bir katkı sağlayabilmenin mutluluğunu çok derinden ve gönülden yaşıyoruz. Bir avuç insanız aslında ve ben buradan dernek arkadaşlarıma özverili ve gayretli çalışmalarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Aileler, eğitimcileri ve idarecileri bir arada bulmuşken, söylemek istediğim bir şey var. Evvela biz anneler olarak çocuklarımız için en üstün gayreti ortaya koyacağız. Bunu bütün annelerden rica ediyorum. Onların sosyal alanlarda olmasını sonuna kadar destekleyeceğiz. En önemlisi eğitimlerini ve sporun herhangi bir alanıyla ilgilenmelerini sağlamak. Bu bizim anneler olarak muhakkak ki görevimizdir. Ve onlara koşulsuz sevgimizi her yerde, her platformda göstereceğiz ki herkes de bilecek onlar bizim gözümüzün nuru hayatımızın incisi. Bunu herkes evvela bizden fark edecek, görecek inşallah. Ve çok değerli öğretmenlerimiz, eğer meslek hayatınızın bir bölümünde ya da tümünde böyle bir öğrenci ile yolunuz kesiştiyse, lütfen onun hayatında karşılaştığı en güzel şanslardan biri siz olun. İyi ki benim öğretmenim siz olmuşsunuz dedirtin. O minik yavrunun hayatında unutulmaz bir iz olun. Ve sevgili çocuklar, siz zaten ne yapmanız gerektiğini açıkçası bizlerden büyüklerden çok daha iyi biliyorsunuz. Unutmayın farklıda olsanız hepiniz kardeşsiniz bunu biz büyüklere lütfen anlatın ve fark ettirin. Bu günü bizlere hazırlayan çok değerli Onikişubat Belediye Başkanımıza ve değerli ekibine, aynı zamanda bugün bizle beraber olan okullarımıza çok teşekkür ediyorum. Hepinize güzel keyifli bir gün diliyorum.’’

onikisubat-belediyesi-down-sendromlular-farkindalik-gununu-cosku-ile-kutladi2.jpg

Ardından konuşma yapmak üzere sahneye davet edilen Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek’te Down Sendromlular Farkındalık Günü’nde farkındalık yarattıklarını ifade ederek mutluluğunu dile getirdi. Bu kapsamda da herkesin gayret içerisinde olmasını belirterek, şu ifadelere yer verdi.

‘’ 21 Mart hem baharımızın başlangıcı hem de bu güzel çocuklarımıza ithaf edilen bir gün. Dolayısıyla iki güzelliğin bir araya gelmesinin mutluluğu içerisindeyiz. Ben öncelikle hepinize hoş geldiniz diyerek, sizleri saygı ve sevgi ile selamlıyorum. Bütün içtenliğimle söylüyorum, böyle programlarda emin olun ki hayatımızın en güzel saat ve dakikalarını beraber yaşıyoruz. Sizlerle beraber olmak, bu değerli evlatlarımızla beraber olmak emin olun ki bizleri son derece mutlu ve bahtiyar ediyor. Gerçekten de bu kabil çocuklara bakan aileler, onlara ilgi gösteren eğitimine önemli ölçüde zaman harcayan değerli ailelerimiz, bizim inancımıza göre en yüksek makam olan cennetin en üst noktasında olacaklar inşallah. Bizde belediye olarak, sosyal nitelikli çalışmalar bağlamında bu gün yaptığımız çalışmaların en güzelini, en kapsamlısını yapmak için gayret ediyoruz.

onikisubat-belediyesi-down-sendromlular-farkindalik-gununu-cosku-ile-kutladi3.jpg

Değerli misafirler bu çocuklarımız için Down, Eğitim, Kültür ve Sanat Merkezi inşaatına başladık. O inşaat başlamadan önce hem uluslararası ölçekte hem de ülke genelinde bu alanda yapılan çalışmaları uzun zaman etüt ederek, en iyisini yapalım diye gayret gösterdik. Bu araştırmaların sonucunda yeni bir proje hazırladık. O projemize de geçenlerde bir kısmınızın iştiraki ile başladık. Gerçekten bu çocuklarımız için bugüne kadar ülkemizde yapılanların en iyisi yapmaya gayret ediyoruz. Bu bağlamda Sabancı Vakfı Down, Eğitim ve Kültür Merkezimizin işletmesini alarak, eğitim noktasında bizlere yardımcı olacak. Bizde orada hem sizlerle hem de ailelerimizle beraber bu çocuklarımızı daha etkin, daha üretken hale getirmek için, onları orada daha güzel eğitebilmemiz için en güzel imkânları seferber edeceğiz inşallah. Öyle tahmin ediyorum ki üç dört ay sonra o güzel tesis bitecek ve sizlerin hizmetine takdim edilecek. Ama bu arada bu tesisin finansmanına destek olmak için Kahramanmaraşlı iş adamımız Alper Topçuoğlu Beyefendi gelerek talepte bulundu. Aslında biz projeye başlamıştık ama Allah’ın yardımıyla Alper Topçuoğlu Beyefendi bizlere göndererek işlerimizin daha hızlı bitmesine vesile oldu. Alper Topçuoğlu Beyefendiye hepinizin huzurunda yürekten teşekkür ediyorum. Allah onlardan razı olsun diyorum.

Değerli kardeşlerim biz buralara hep bir mücadele ile geldik. Siz ailelerimiz de komplekse kapılmadan mücadele edeceksiniz. Bu devlet, belediyeler bütün imkânlarıyla sizlerin yanınızda ama esas gayret sizlerin. Sizler inşallah bunların eğitimine daha çok vakit harcayıp emek verirseniz, çocuklarımızı topluma kazandıracağız. İnşallah çocuklarımız eğitim tesislerimizde üreten ve ekonomiye katkı sağlayan hale gelecekler. Bu vesile ile sizlerle beraber onlar da geleceklerini kazanacaklar. Benim bugün burada çok mutlu olduğum bir nokta daha var. Çünkü bütün okullarda ki arkadaşlarımız, Büyükşehir Belediyemizden arkadaşlarımız burada. Dolayısıyla bu farkındalığı, bu mutluluğu beraberce yaşadık. Ben bugün bu etkinliğe katılan bütün kardeşlerimize, ailelerimize, okullarımıza büyükşehir belediyemize ve emeği olan bütün kardeşlerimize yürekten teşekkür ediyorum. Hepinize sağlıklı, mutlu nice yıllarda bugünleri kutlamak üzere Cenab-ı Hakk’ın fırsat vermesini temenni ediyorum. Hepinize saygılar sunuyorum.’’

onikisubat-belediyesi-down-sendromlular-farkindalik-gununu-cosku-ile-kutladi4.jpg

Konuşmaların ardından çocuklarını sahneye davet eden Mahçiçek, kanatsız meleklerin simgesi haline gelen Down Sendromlu çocuklara sürpriz yaparak, Superman pelerini hediye etti. Ardından Onikişubat Belediyesi Türk Halk Müziği Korosu sahne alarak, programa katılan herkesi hareketli türküleriyle eğlendirdi. Daha sonra çocuklar canlı ritm performansı sergileyerek, yeteneklerini gösterdi.

Geleneksel oyunlarında yer aldığı programda çuval yarışı, yumurta taşıma yarışı, balon patlatma yarışı ve sandalye kapma yarışı da yapıldı. Program sonunda Onikişubat Belediyesi tarafından çocuklara 3000 adet renkli uçan balonlar hediye edilerek, gökyüzüne bırakıldı. Gökyüzünde oluşan rengarenk görüntüler, sosyal medyada paylaşım rekoru kırdı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.