Kömürü parası olan yakacak

Murat Akdere yaklaşık 20 yıldır odun kömür işi yapıyor. Piyasayı gazetemize değerlendiren Akdere, dolar zammı ve sosyal yardımların esnafı iyice zor durumda bıraktığını ifade ederek sektörün küçülecek biteceği tahmininde bulundu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Eylül 2018 10:39
Kömürü parası olan yakacak

Odun kömür sektörünü gazetemize değerlendiren Akpınar Ticaret işletme sahibi Murat Akdere, ‘Nasıl ki semer işi öldü bu işte zamanla ölecek’ tahmininde bulunarak şunları söyledi:

“Bu seneye kadar kömür firmalarından veresiye kömür alıp vatandaşa vadeli bir şekilde veriyorduk ancak bu sene firmalar borca vermiyorlar. Yine kömür çok fazla pahalandı. Bu kömürü tüketen dar gelirli vatandaş bu fiyata alamaz bu kömürü. Zaten fukaraya da devlet dağıtıyor kömürü. Yani şu gün itibariyle bu sektör ölmek üzere. Nasıl ki semer işi öldü bu işte zamanla ölecek.”

TAKSİT DEVRİ BİTTİ ARTIK TORBA TORBA SATACAĞIZ

Vatandaşın kış başında tonla kömür aldığı devrin bittiğini ifade eden Akdere artık kömürün torba torba satılacağını söyledi. Akdere şöyle konuştu:

“Geçen yıl kömürün tonunu 900-800 liradan satarken bu yıl ikiye katladı fiyatlar. Mazota zam geldi nakliye ücreti dağlar kadar. Bu durumda ister istemez tüketiciye yansıyacak. Ayrıca zaten yılda 4-5 ay iş yapan işletmeleriz.

Geçtiğimiz yıl birer ton odun kömür tüketse bin 400 lira civarında bir para tutuyordu. Bu paranın da bir kısmını önden verdikten sonra kalanını aydan aya taksit yapıyorduk. Şuan bu hesaptan vatandaş 2 bin 500 lira para ödemek zorunda. Bir asgari ücretlinin 1.5 aylığına denk. Müşteri gelmiş buraya ‘doğalgazlı evde otursam bundan karlı’ diyor. Bende istemem bu malın pahalı olmasını. Önceden bir kamyon mal getiriyorduk 20 bin lira tutuyordu şimdi 45 bin lira tutuyor. Önceden vadeli alıyorduk malı. Şimdi o şansımızda yok artık. Ben vadeli alamazsam vatandaşa da vadeli satamam. Bundan sonra parası olan kömür yakacak.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.