Kahramanmaraş'ta Beyaz Altın Oldu Kapkara: Destekleme Primini 5 Liraya Çıkarın!

CHP'li Sarıbal, Türkiye'deki pamuk üreticilerinin desteklenmesi için kilo başına destekleme priminin 5 liraya çıkarılmasını talep ediyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Ekim 2023 21:07
Kahramanmaraş'ta Beyaz Altın Oldu Kapkara: Destekleme Primini 5 Liraya Çıkarın!

CHP'li Orhan Sarıbal, pamuk üreticilerinin sorunlarını gündeme getirerek pamukta kilo başına destekleme priminin 5 liraya çıkarılmasını talep etti. Sarıbal, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, 15 Ekim'in Dünya Kadın Çiftçiler Günü olduğunu hatırlatarak Türkiye'deki kadın çiftçilerin yalnızca yüzde 10'unun sosyal güvencesi olduğuna dikkat çekti.

Türkiye'de çiftçiler tarafından üretilen pamuğun maliyetinin bölgelere ve çiftçilere göre değişmekle birlikte 25 lira olduğunun bilgisini veren Sarıbal, bazı kurumların 18-20 lira fiyat verdiğini, geçen hafta gittiği Kahramanmaraş'ta pamuk fiyatının 16 liraya kadar düştüğünü kaydetti.

chpli-saribal-pamukta-kilo-basina-destekleme-priminin-5-liraya-cikarilmasini-istedi.webp

Çiftçi kadınların sigorta primlerinin devlet tarafından ödenmesi gerektiğini belirten Sarıbal, pamuğun Türkiye'de "beyaz altın" olarak adlandırıldığını, ancak fiyatların düşmesiyle durumun değiştiğini ifade etti. Üretilen pamuğun maliyetinin bölgelere ve çiftçilere göre değiştiğini belirten Sarıbal, bazı bölgelerde pamuk fiyatının 16 liraya kadar düştüğünü vurguladı.

Ayrıca, 2024'te pamuk ekiminin daha da azalacağını öngörerek, çiftçilerin zarar ettiği koşullarda pamuk ekimine devam etmelerinin beklentilerin dışında olduğunu belirtti. Sarıbal, Türkiye'deki pamuk üreticilerine yönelik destek oranlarının diğer ülkelere göre oldukça düşük olduğuna dikkat çekti ve Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) müdahale alımı yaparak çiftçilere destek olmasını talep etti. Ayrıca, pamukta kilo başına destekleme priminin 5 liraya çıkarılmasını da önemli bir adım olarak değerlendirdi.

İlgili Haberler

KAYNAK: Haber Merkezi

Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.