Kahramanmaraş, Malatya, Hatay ve Adıyaman'da Deprem Kabusu Bitmedi! 6.8'lik Artçı Bekleniyor!

Kahramanmaraş, Malatya, Hatay ve Adıyaman'da 5 ve üzeri artçı deprem riski! Hangi bölgeler risk altında? Uzmanlar ne diyor?

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Mart 2024 12:06
Kahramanmaraş, Malatya, Hatay ve Adıyaman'da Deprem Kabusu Bitmedi! 6.8'lik Artçı Bekleniyor!

Kahramanmaraş, Malatya, Hatay ve Adıyaman'ı vuran 6 Şubat depremlerinin yaraları hala sarılırken, bölgeyi yeni bir tehdit bekliyor: 6.8'e kadar büyüklükte artçı depremler!

1 YIL İÇİNDE 5 VE ÜZERİ ARTÇI DEPREM RİSKİ

ABD'li yer bilimci Ross Stein ve Japon Profesör Shinji Toda'nın ortaklaşa yürüttüğü araştırma, 6 Şubat depremlerinden etkilenen bölgede 1 yıl içinde 5 ve üzeri büyüklükte artçı deprem olma olasılığını ortaya koydu.

EN RİSKLİ BÖLGELER BELLİ OLDU

Çalışmaya göre, Malatya, Adıyaman, Türkoğlu (Kahramanmaraş), Kırıkhan (Hatay) ve Antakya, 1 yıl içinde 5 ve üzeri artçı deprem riskinin en yüksek olduğu bölgeler. Bu bölgelerde 7.8 büyüklüğündeki ana depremden dolayı 6.8'e kadar artçı depremler yaşanma ihtimali de var.

UZMANLAR UYARDI: ARTÇILARIN NE ZAMAN BİTECEĞİ BELLİ DEĞİL

Jeoloji uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz, artçıların bir yıl daha devam edebileceğini, ancak tam olarak ne kadar süreceğinin bilinmediğini söylüyor. Tüysüz, 2022'de Düzce'de yaşanan 6 büyüklüğündeki depremin de 1999 depreminin artçısı olduğunu hatırlatarak, artçıların uzun yıllara yayılabileceğini de vurguluyor.

BÖLGE HALKI DİKKATLİ OLMALI!

Kahramanmaraş, Malatya, Hatay ve Adıyaman'da yaşayan vatandaşların artçı depremlere karşı dikkatli olması ve gerekli önlemleri alması gerekiyor. Yetkililer de olası bir artçı depreme karşı hazırlıklı olduklarını ve gerekli çalışmaları yürüttüklerini açıkladı.

İlgili Haberler

KAYNAK: Maraştanhaber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.