Bataklığı kurutmanın yolu eğitimden geçiyor

Son günlerde kamuoyunun gündeminde olan çocuk cinayetleri üzerine idam başta olmak üzere çeşitli infaz yöntemleri halk tarafından talep edilirken konuya ilişkin bir açıklamada Avukat Ali Akbaba’dan geldi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 09 Temmuz 2018 13:37
Bataklığı kurutmanın yolu eğitimden geçiyor

HABER: ABDULLAH YILDIZ

Uluslararası sözleşmeleri işaret ederek idamın gelmesine pek ihtimal vermeyen Akbaba eğitime vurgu yaptı.

Türkiye’nin Avrupa Birliğine girmek istemesi nedeniyle 1950’li yıllardan itibaren uyum yasalarıyla birlikte bir çok değişikliğin yapıldığını hatırlatan Avukat Ali Akbaba, idam konusunda “Türkiye için alınması çok zor bir karar” dedi. Tecrübeli avukat konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Ülkemizde idamın geri gelmesi için öncelikle Türkiye’nin tarafı olduğu Avrupa insan hakları sözleşmesinin tarafıdır. Yani bu sözleşmeyi uygulamakla yükümlüdür. İdamın geri gelmesi için öncelikle bu sözleşmenin feshedilmesi gerekir. Buda Avrupa Birliği maceramızın sonu anlamına gelir. Böyle bir karar Türkiye için alınması çok zor bir karar. Çünkü biz 1950’li yıllardan itibaren kendimize bir yol seçmişiz. Bunca yılda Avrupa’ya uyum sağlayabilmek için yapmadığımız yenilik kalmadı. Bu çerçeveden baktığımızda yargımızın da böyle bir karara hazır olmadığını da rahatlıkla görebiliriz.”

kk-020.jpg

İDAM SUÇLUYU ORTADAN KALDIRIR, SUÇU DEĞİL

İdamın sorunu çözemeyeceğini savunan Ali Akbaba dünyadan örnekler verdi, eğitimi işaret ederek ‘bu tür suçların bitmesi için eğitimden başka çare yok’ dedi. Akbaba tespitlerine şöyle devam etti:

“İdam çözüm müdür? Asıl bunu konuşmamız lazım. İdam suçluyu ortadan kaldırıyor, suçu ortadan kaldırmıyor. Baktığımız zaman dünyada 30’dan fazla ülke idamı uyguluyor. Bunlardan en bilinen ABD’dir ki henüz bir çok eyaletinde idam cezası uygulanıyor. En sıkta Teksas’ta uygulanıyor. Peki bu durum suçu ortadan kaldırıyor mu? kaldırmıyor. Amerika’da elektrikli sandalye ve zehirli iğneyle infazlar gerçekleştirilirken 3. Sınıf ülkelerde asmak, kurşuna dizmek gibi infaz yöntemleri kullanılıyor.

İnsanı eğitmeyi konuşmamız gerektiği kanaatindeyim. Eğer insana yatırım yapılırsa suç oranı düşecektir. Gelinen noktada zaten kimyasal hadım denilen yöntem kullanılacak artık. Bu suçu işleyen kişinin tüm cinsel fonksiyonlarını kaybedeceği bir yöntemden bu. Kısa vadede etkili olabilir ancak sorunun temelinde kişinin zihniyeti yani düşüncesinin bozukluğu var. Duygularını yok edebiliriz ancak düşüncesini düzeltmenin tek yolu eğitimdir.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.