AKEDAŞ'ın yaptığı yatırımlardan, yerel ekonomiye sağladığı katkı

AKEDAŞ Elektrik Perakende Satış A.Ş. Genel Müdürü Medine Tanış yerel ekonomin gelişmesi ve yaptıkları yatırımlar konusunda sorularımızı yanıtladı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 24 Ocak 2019 10:41
AKEDAŞ'ın yaptığı yatırımlardan, yerel ekonomiye sağladığı katkı

Tanış, “Yerel ekonominin kalkınması, yerel alanın, yerel halkın ve yerel dinamiklerin aktif rol almaları üzerine kuruludur” dedi.

SİZCE YEREL EKONOMİ ÖNEMLİ Mİ?

Bu konuya tarihsel süreç içerisinde, biraz daha geniş açıyla bakmamız gerektiğini düşünüyorum.

Bildiğimiz gibi, klasik iktisadın öncüsü Adam Smith ulusların refahı ve geliştirilmesi çalışmalarında “ Devlet müdahalesi ile görünmeyen bir el şeklinde pazara müdahale edilmesi” teorisini ortaya koymuştur. Bu müdahale, bireylerin pazarda nasıl davranacaklarını yönlendirme konusunda sınırlı kalmıştır. 2. Dünya savaşı sonrasında da bu algı yaygınlaşmış ve iktisadi büyüme teoremi “devlet müdahalesi” olarak anlaşılmıştır. Ancak 1980 sonrası iktisadi alanda yapılan çalışmalar “ Büyümenin bölgelerin, yerel devletlerin veya illerin büyümesi” şeklinde olduğu ortaya çıkmıştır. Küreselleşme sebebiyle kalkınma argümanlarında değişimler yaşanmıştır.

Küreselleşme eğiliminin 1980’li yıllarda hız kazanmasıyla birlikte geleneksel kalkınma modellerine olan güven azalmış ve yerel ekonomik kalkınma yaklaşımı her geçen gün önemini artırmıştır. Ulusal kalkınma planlarının taşradan merkeze doğru olması zorunluluk olmuştur. Son dönemlerimize baktığımızda da Türkiye’de yerel gelişim politikalarında ciddi gelişmeler olmuştur. Yerel ve merkezi otoriteler, sürdürülebilir yerel kalkınma çerçevesinde yönetimsel sürece katılmaya başlamışlardır. Yerel düzeyde paydaşların farklı pozisyonlarının uzun vadede ortak bir paydada buluşturulması zor bir iştir, ama aynı zamanda ulaşılması gereken bir hedeftir.

Yerelleşme ve küreselleşme kavramları birbirleriyle var olan iki ayrı süreçtir. İyi bir küreselleşme iyi bir yerelleşme ile var olacaktır. Devletler son 10 yıllık dönemde kalkınma hedeflerinde yerel yönetimlere verdikleri önemi hissedilir derecede artırmışlardır.

Kalkınmada mekânın önemi, temel yapıtaşlarından birisidir. Sadece fiziksel alan değil, bu alanındaki insanların diğer yaşam alanlarına göre daha fazla ortak sosyal, kültürel özelliklerin bulunması mekânsal birlikteliğin sonucudur. Etkinliklerin yapılması, kararların yerinde alınması, yerel otoriteler gibi unsurlar da kalkınmada önemlidir. Yerel ekonominin kalkınması, yerel alanın, yerel halkın ve yerel dinamiklerin aktif rol almaları üzerine kuruludur.

Yerel ekonomilerin kalkınmasında önemli bir Dünya örneği olan Silikon Vadisi uygulaması gösterilebilir.

Bu açıdan da bakıldığında, üreticiler, tedarikçiler, Müşteriler, Bilgi ve Arge sağlayıcılar (Üniversite gibi) , Alt yapı kurumları ( Teknopark vs.) , Politika yapımcıları, Bölgesel politikalar, ARGE ve İnovasyon politikalarının hepsi için çağdaş ve ortak yaklaşım bölgesel düzeyde ağ yapıların güçlendirilmesi ile ilgilidir.

Bu anlamda da devletin kalkınması için yerel ekonomilerin kalkınmasına yönelik hamlelerin yapılması ve küreselleşme yolunda emin adımlarla ilerlemek için son derece önemlidir.

AKEDAŞ YEREL EKONOMİYİ DESTEKLEMEK ADINA NELER YAPIYOR?

Biliyorsunuz Akedaş yüzlerce kişiye istihdam sağlayan, bu şehrin en kurumsal şirketlerinden birisi. Bu anlamda zaten yerel ekonominin yapı taşlarından birisi olduğumuzu söyleyebiliriz. Yüzlerce gencimiz şehir dışında okuyup memleketlerine dönüyorlar, bizim gibi kurumsal şirketler onlara istihdam sağlayarak bu şehirde kalmalarını destekliyor. Bu gençler kendi topraklarında güzel işler çıkarmaya çalışıyorlar, şehir ekonomisine katkı sağlayarak belki de en büyük ayağına destek oluyorlar. Bunun en büyük adımını da 2016 yılında canlıya aldığımız Uluslararası seviyede geçerliliği olan yazılım sistemi SAP çözümünü kazandırarak yaptık. Bu projede kendi insan kaynaklarımızı kurarak onların bilgi edinmelerini sağladık ve uluslararası düzeyde faaliyet gösterebilecekleri teknolojik bilgiye ulaşmalarını sağladığımız gibi teknoloji yatırımımız ile ilimize olan farkındalığın kazanılmasını sağladık.

Akedaş olarak biz şirketimiz için gerekli bütün kaynakları şehrimizden yani yerelden temin etmeye çalışıyoruz.

Ulusal basında yaptığımız faaliyetleri anlatarak yerelde ki alanımıza olan farkındalığı artırıyoruz. İhtiyacımız olan herhangi bir desteği ilk önce yerel kaynaklardan kullanmaya çalışıyoruz. Hatta son zamanlarda bunu biraz daha dikkatli ve titiz davranarak gerçekleştiriyoruz. Bir ve ARGE merkezi olan Üniversitelerimizin bazı etkinliklerine katkı sağlayarak üniversite gençliğinin farkındalığının artmasını sağlıyoruz. Yerel ekonominin lokomotifi olan üreticilerimizin küresel pazarda ve diğer alanlarda olan müşterilerine yapacakları ürünlerin enerji maliyetlerinin düşmesine yönelik olarak uygun fiyatlı elektrik sağlayabilmeleri için gece- gündüz çalışıyoruz. Yerel ekonomiye bu bağlamda mümkün olduğunca destek vermeye çalışıyoruz. Biz Akedaş olarak önce şehrimizi sonra Türkiye’yi kalkındırmak ülke olarak da yerel ekonomimize katkı sağlamak için bu doğrultuda çalışmalarımıza devam ediyoruz.

AKEDAŞ İÇİN MÜŞTERİ MEMNUNİYETİNİN ÖNEMİ NEDİR?

Zaten Akedaş Elektrik Perakende Satış A.Ş. olarak bizim misyonumuz “Her zaman müşteri ihtiyaçlarına odaklanarak, onlara en güvenli hizmeti sunmak ve çocuklarımızın geleceğine sürdürülebilir bir değer katmaktır”. Bu anlayış çerçevesinde müşteri memnuniyeti bir hizmet işletmesi olarak tabi ki bizim önceliğimiz. Bünyemizdeki bütün yenilikleri, işimize kattığımız bütün değerleri ve yaptığımız bütün anlaşmaları müşteri memnuniyetini artırmak için, tüketicilerimizin daha kaliteli ve daha ulaşılabilir bir hizmet alması için gerçekleştiriyoruz. Çağrı Merkezimizdeki arkadaşlarımız 7 gün 24 saat tam kadro hizmet vererek tüketicilerimizin çağrılarını dinliyor, sorunlarını en kısa süre içerisinde çözümlemeye çalışıyorlar. Sosyal medya üzerinden gelen talepler de tek tek değerlendirilerek kullanıcısına dönüş sağlanıyor. Tüketicilerimiz bir talepte bulunduğunda onlar ile en kısa zamanda iletişime geçmek için biz emek sarf ediyoruz.

Ayrıca tüketicilerimiz için ödeme kanallarında da sürekli yeniliklere gidiyoruz. Onların daha kolay, daha avantajlı ödemeler yapabilmeleri için her geçen gün biraz daha üzerine koyarak ilerliyoruz. Son dönemde fastPay uygulaması ile tüketicilerimize sağladığımız avantajlar son derece cazip. Anında ödeme kolaylığı, kredi kartı ile ödeme seçeneği ve iade avantajı ile tüketicilerimizi elektrik faturalarını öderken de mutlu etmeye çalışıyoruz. Söylediğim gibi bizim en büyük uğraşımız tüketicilerimiz. Biz bütün çalışmalarımızı tüketicilerimizin memnuniyet derecelerini artırmak için gerçekleştiriyoruz.

FASTPAY TAM OLARAK NEDİR, NASIL ÇALIŞIR?

fastPay Denizbank’ın dijital cüzdan olarak düşünebileceğimiz bir uygulaması. Bu uygulama üzerinden tüketiciler kredi kartlarını tanımlayarak ödeme gerçekleştirebiliyorlar. İsteyen tüketiciler de hesaplarını bu uygulamaya bağlayarak işlem yapabiliyor. Dijital çağın getirdiği en güzel uygulamalardan birisi fastPay, hem tüketicilerimiz için büyük bir kolaylık hem de ödeme gerçekleştiğinde fatura tutarı üzerinden %10 iade avantajı sağlıyor. Yani tamamen tüketicilerimizi düşünerek gerçekleştirdiğimiz bir işbirliği diyebiliriz.

Akedaş Elektrik Perakende Satış A.Ş. olarak tüketicilerimizin memnuniyetini ve hizmetlerimize ulaşabilirliklerini ön planda tutmaya her zaman dikkat ediyoruz. fastPay işbirliğinin kapsamını yeni yılda daha da genişlettik. 2019 yılında tüketicilerimiz fatura ödemelerini fastPay üzerinden gerçekleştirdikleri takdirde, fatura tutarının %10’unu iade olarak alacaklar. Tüketicilerimizi daha fazla memnun edebilmek için her geçen gün daha güzel gelişmelerle karşılarında olmak için çalışıyoruz.

ELEKTRİKTE İNDİRİM ORANI NASIL OLDU?

Hepimizin bildiği üzere Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Aralık ayı içerisinde yapmış olduğu açıklamada elektrik fiyatına %10 indirim yapılacağı müjdesini vermişti. Biz Akedaş Elektrik Perakende Satış A.Ş. olarak, EPDK (Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu)nun düzenleyip resmi gazetede yayınladığı birim fiyatlara uymakla yükümlü görevli tedarik şirketlerinden birisiyiz. Dolayısıyla; Aralık ayında mesken tarifesi için her şey dahil 59,73 kuruş/kWh olan elektrik fiyatı Ocak ayı için yine mesken tarifesinde her şey dahil 53,75 kuruş/kWh olarak güncellenmiştir.

Elektrik insan hayatı için özellikle son yıllarda çok çok önemli bir emtia haline geldi. Bir saati bulmayan elektrik kesintileri bile hayatları durma noktasına getirerek isyanlara sebep oluyor.

Bizim ülke olarak daha bilinçli kullanıcılar oluşturabilmemiz için öncelikle tasarruf bilincini zihinlere yerleştirmemiz gerekiyor. Tasarruf, ülkemizde de son zamanlarda üzerine fazlasıyla düşülen bir konu. Kurumlardan başlayıp hane halkına kadar inen kampanyalarla tasarruf bilinci milletimizde oluşturulmaya çalışılıyor.

Zira Dünya üzerinde sürekli artan nüfus sayısı artışı ile paralel bir şekilde tüketimi de çok hızlı bir şekilde yükseliyor. Hal böyleyken artan nüfusun da getirdiği yoğun tüketim ile mevcut enerji kaynaklarının belirli bir süre sonra tüm insanlığa yetmeyeceği öngörülüyor. Biz de bu doğrultuda tasarrufun destekçisi olmaya, ‘İsraftan kimse kazanmasın’ mottosu ile önce bölgemize daha sonra ülkemize bu bilinci yaymaya özen gösteriyoruz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.