Piyasaları üzen krizi fırsata çevirenler oldu

Aksay İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ökkeş Say, şehir ekonomisi ve 2018 yılı inşaat sektörüne ilişkin sorularımızı cevapladı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 24 Ocak 2019 13:25
Piyasaları üzen krizi fırsata çevirenler oldu

Ökkeş Say, faiz oranlarının yüksek olması nedeniyle vatandaşın alım gücünün düştüğünü belirtirken, “Bizi üzen doların yükselmesiyle doğan fırsatçılar oldu” dedi.

2018 YILINI EKONOMİ OLARAK DEĞERLENDİRDİĞİMİZDE NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ

2018 yılı ülkemiz adına aslında zor geçti. Buna en büyük nedenlerden bir tanesi 10 Ağustos süreci devam ederken dışarıdan ve içeriden bizim menfaatlerimiz karşıtı çalışanlar oldu. Rahip Brunson olayı ile beraber ağustos krizinin gelmesi birazda şişirilen balon misali doların 7 seviyelerini görmesine neden oldu. Bizi üzen doların yükselmesiyle birlikte piyasaya çıkan fırsatçılar oldu. Üreticiler doların yükselmesiyle mamullere zamlarını yaptı fakat tekrardan doların alt seviyeleri görmesinin neticesinde fiyatlarda herhangi bir gerileme olmadı. İndirimler yapıldı fakat yapılan indirimlerle yapılan zamlar birbirini örtüştürmedi ve dolayısıyla vatandaşlara rahat nefes alabileceği ortam sağlanmadı. Bu durum üreticiyi, nihai tüketiciyi dolayısıyla zincirleme ekonomi ile bağlantısı olan her bireyi etkiledi. Şuanda görüldüğü üzere piyasalar sabit ve istikrarlı bir ortam bekliyor.

AKSAY’IN 2018 YILI NASILDI?

Biz 25 yıllık köklü bir firmayız. Tecrübelerimizin bize sağladığı katkılarla plan ve programlı bir şekilde hareket ediyoruz. Evet, 2018 yılı biraz daha zor bir süreç olarak gözükse de bizim en büyük avantajımız bir projeye başlarken bütün bağlantılarımızın yapılmış olması, hatta projelerimizde kullanacağımız birçok hammaddeyi temin etmiş olmamızdı. O yüzden biz piyasanın etkilendiği kadar etkilendiğimizi söyleyemeyiz ama daire satışlarında durağan bir süreç söz konusu. 2018 yılı güzel başladı ağustos ayına kadar olan dilimde hareketliydi. Lakin ağustos ayından yaşanan kriz havasının topluma solutulmasından kaynaklı olarak piyasanın belirsizliğinden, istikrarsızlığından ve faiz oranlarının yüksek olması sebebiyle durağanlık hissedilir seviyelere ulaştı.

YENİ BİR KAMPANYA BAŞLATTINIZ, BU KAMPANYA İLE İLGİLİ NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

Faizlerin yüksek olması dolayısıyla vatandaş nakit olarak ev olmakta güçlük çekiyor. Bankalarda uygulanan kredi faiz oranlarının çok yüksek olmasından kendimizden fedakârlık ederek, az da olsa piyasayı hareketlendirmek adına, yüzde 30 peşinat ve geriye kalan kısmını 0,98 vade farkıyla 5 yıla kadar vadeye yayarak ödeme kolaylığının yanı sıra insanların ev sahibi olması düşüncesini ön planda tutarak vatandaşlara hizmet ediyoruz. Mart ayının sonuna kadar elimizde ki dairelerin biteceğini düşünüyoruz. Şuana kadar gelen tepkiler olumlu yönde. Beklediğimiz oranda satışları neredeyse gerçekleştirdik ve halkın yoğun talebi devam ediyor. Bizim hedefimiz mart ayı sonu gibi olsa da elimizde ki dairelerin tükenmesiyle proje çok daha erken bitebilir. Bugün en büyük avantajlardan bir tanesi yeni yapılan projelerde maliyet artışlarından dolayı bugün ki değerlerde minimum yüzde 30 olmakla birlikte yüzde 50’lere kadar tırmanan maliyet oluşacak doğal olarak daire almak insanlara yansıyacaktır. Bu pencereden bakıldığında önümüzdeki süreçte konut almak ve konutunu yenilemek isteyen şehrimizin insanları bugün minimum yüzde 30 ila yüzde 50’lere varan avantaj sağlayacaktır.

2019 YILINDAN NELER BEKLİYORSUNUZ?

Ekonominin seyri doğrultusunda yatırımlarımız devam edecektir. Biz piyasanın içinde bulunduğu duruma göre ne geri çekilmek ne de çok ön plana çıkmak istiyoruz. Piyasanın talebi doğrultusunda yıllardır yaptığımız şekilde konut üretmeye devam edeceğiz. 2019 yılında AK Parti’nin yıllardan beri izlemiş olduğu ekonomi politikalarının devam edeceğini ve bu doğrultuda sektörlerin daha da rahatlayacağını düşünüyoruz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.