MNB DOĞALGAZ, MÜŞTERİ ODAKLI HİZMET EDİYOR

MNB Doğalgaz firma sahibi Sinan Bağdatlı, doğalgaz sektörüyle ilgili sorularımızı cevaplandırdı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Temmuz 2020 12:51
MNB DOĞALGAZ, MÜŞTERİ ODAKLI HİZMET EDİYOR

Firmanız MNB Doğalgaz ile bilgili bize biraz bilgi verir misiniz?

MNB Doğalgaz firmamız, 2006 yılında açılan bir şirket. Rahmetli babam Mustafa Necip Bağdatlı’nın isminin açılımıdır MNB. Önceden ortaklarımız vardı, ayrıldık. Şu anda sadece biz devam ediyoruz.

MNB’nin hedefleri nelerdir?

Ana hedefimiz, Kahramanmaraş’ta kalıcı olarak hizmet eden bir firma olmaktır. Bütün gayret ve çalışmalarımız yöndedir. Müşterilerimizi mağdur etmeden hizmet ediyoruz. İlk yıllarda kurulan birçok firma uzun ömürlü olamadı, kapandı. Kapanan firmaların geride yarım kalan işlerini de yapıyoruz. Zaten, yaptığımız müşteri odaklı hizmetimizle Kahramanmaraş’ta aranan bir firmayız. Bunu korumak ve sürdürmek istiyoruz.

Hizmet kaliteniz nasıl?

Biz MNB olarak, müşteriye en kaliteli hizmeti sunmanın yanında en kaliteli malzemeler de kullanıyoruz. Piyasada araştırmadan her hangi bir malzemeyi satın da almayı, müşterimiz e de vermeyiz. İnanıyorum tüm doğalgaz firmaları kaliteli iş yapmak ister. Yalnız sektör olarak, bizden kaynaklanmayan, tamamen müşteriye bağlı olan bazı sorunlarımız var. Örneğin,

Bunlar, müşteri tüm yaz boyunca bekler, yaz’ın sonuna doğru evine doğalgaz tesisatı yapmayı düşünür. Yani bu dönemde aşırı bir yoğunluk yaşıyoruz. Yılın 12 ayına bu işi dağıtmak varken, maalesef her sene olduğu gibi 2 aya sıkıştırılıyor. Böyle olunca da hem usta ve eleman bulmakta zorlanıyoruz, hem de işleri kontrol etmek oldukça zorlaşıyor. Sonuçta daoğalgaz işi teknik bir konu. İşin başında mühendis bulunmalı, boru çapları nasıl, radyatör ölçüeri nasıl, nerede dirsek kullanılacak, sistem nasıl işler, bunları denetleyemiyorsunuz. Yoğun döneme denk geldiği zaman firma, yaptığı işi kontrol edemiyor. Bazen 10-15 dairelik işi aynı gün yapmak zorunda kalıyoruz. 15 daireyi aynı anda kontrol etmemiz imkansız. Zaten ödeme konusunda hiçbir müşteriye zorluk çıkarmıyoruz. 4 ay, 1 yıl, daha fazla süreli senet ya da çekle ödeme gibi kolaylıklar da sağlıyoruz. Sektörümüz kadar, ödeme kolaylığı olan başa bir sektör yok. Onun için son dakikaya kadar beklemeye hiç gerek yok. Yoğun dönemde, daha yüksek fiyata yapmak ve yaptırmak zorunda kalıyoruz. Kışa doğru hizmet almak pahalıya mal oluyor. Çünkü maaşlı elemanlarımız vara ama taşeron firma da çalıştırıyoruz. Örneğin taşeron firma 400 TL’lik bir işe bu dönemde 600 TL İstiyor. Biz de malzeme tedarik etmekte zorlanınca, fiyat arttırmak zorunda kalıyoruz.  Mümkün mertebe müşterimizin işlerini kolaylaştırmak istiyoruz. Fakat yine de aksaklığımız olursa, sadece bu yoğun dönemde oluyor.

Kahramanmaraş’ta yeterince doğalgaz kullanılıyor mu? 6 yıldır kullanıyoruz. Çevre illere göre talep nasıl?

İlk iki yıl talep azdı. İnsanlar doğalgazın rahatlığını ve ekonomik olduğunu gördükçe, kullanmak istedi. Çok daha pahalı olan mutfak tüplerin kurtuluyorsunuz, sıcak suyu daha bolca ve ucuza kullanıyorsunuz.

Neden doğalgaz kullanmalıyız?

En önemlisi, hava kirliliğinden kuruluyoruz. Şehrimiz, yaklaşık 10 yıl önce da hava kirliliğinde ilk sıralardaydı. Biz, hava kirliliğine çözüm olarak kullanmaya başladık. Trabzon Caddesi’nde yürüdüğümüz zaman, genzimiz yanardı. Bunları yaşadık. Perdeler bir haftada simsiyah olurdu. Bizde doğalgaz yokken, ben bir keresinde İstanbul’a gittiğimde havanın temizliğini görünce şaşırmıştım. O sıralarda İstanbul’a doğalgaz gelmişti. Doğalgaz aynı zamanda çok ekonomiktir. Konfor sağlıyor, müstakil evler için bire birdir. Kombiye gücü yetmeyenler bile bir doğalgaz sobası almakla aynı rahatlığı yakalayabilir. Doğalgaz sobası kullanan müşterilerimizden aylık 50 TL’lik faturalarla ısındıklarını söylüyorlar. Bu, çok büyük bir nimet. Dar gelirlilerin kesinlikle, sobayla da olsa, doğalgaza geçmesi lazım.

Bir sobanın maliyeti ne kadardır?

Abonelik bedeli hariç, tesisat ve soba ortalama 1500 TL’dir.

Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Belediye başkanımızı doğalgaz kullanımına teşvik konusunda pek aktif görmüyorum. Normalde yetkisi dahilindedir, kömürü yasaklayabilir, ya da bir süre koyabilir. En çok hava kirliliğinin olduğu yer Trabzon Caddesi’dir. Orada bile hala kömür kullanan birçok bina mevcut. Süre tanıyabilir, buna yetkisi var ama maalesef bu konuda tavizkâr davranıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.