Kahramanmaraş turizmine hareket lazım

Kahramanmaraş turizminin gelişmesi için tek elden bir çatı oluşturulmalı ve tüm faaliyetler bu çatı altından yürütülmesi gerektiğine dikkat çeken Kahramanmaraş Kültür Turizm Otelciler ve Gastronomi Derneği Başkanı Gökhan Büyükdereli, “Hareketli şahıslar..

Yayınlanma:
Güncelleme: 02 Kasım 2020 12:12
Kahramanmaraş turizmine hareket lazım

Kahramanmaraş turizminin gelişmesi için tek elden bir çatı oluşturulmalı ve tüm faaliyetler bu çatı altından yürütülmesi gerektiğine dikkat çeken Kahramanmaraş Kültür Turizm Otelciler ve Gastronomi Derneği Başkanı Gökhan Büyükdereli, “Hareketli şahıslar ve ekip ruhunu kurabilecek insanlara ihtiyacımız var” dedi.

Türkiye’nin keşfedilmeyi bekleyen saklı cenneti Kahramanmaraş, turizm alanında yerinde saymaya devam ediyor. Tarihe tanıklık yapmış mekanları, doğası ve gastronomisi ile saklı değer Kahramanmaraş dünyaya açılmayı bekliyor. Turizmin gelişmesi ve kent tanıtımı için biran önce harekete geçilmesi gerektiğini söyleyen Büyükdereli, Kahramanmaraş turizminin gelişmesindeki en önemli adımın tek çatı altına toplanması olduğuna vurgu yaptı.


‘BİR NEBZEDE OLSA ARTTI’

Kahramanmaraş turizminin geçmiş dönemlere oranda bir adım ilerlediğini ancak bunun kent tanıtımı için yeterli olmadığını belirten Büyükdereli, her bir bireyin turizm elçisi olması gerektiğinin önemine dikkat çekti. Burada belediyelere ve ticaret sanayi odasına büyük görevler düştüğünü söyleyen Büyükdereli, “Son yıllarda turizm farkındalığı güzel bir yere geldi. Tabi geçmiş dönem eksik olan ve son 7-8 yıldır yapılan konaklar, şehir içinde ki çalışmalarla turizm farkındalığı geçmişe göre bir nebzede olsa arttı. Tabi yeterli seviyede değil. Seviyeyi arttırmak içinde şehrimizde kamu spotu gibi turizm farkındalığını oturtmak gerekiyor. Halkımızın aslına bir turizm kültür elçisi olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.


TURİZM TİCARET İLİŞKİSİ

Kahramanmaraş turizminin ticarete bağımlı olduğunun bilgisini veren Büyükdereli, bununla ilgili izlenilecek yolu anlattı. Büyükdereli: “Buradaki en önemli konu ise, Kahramanmaraş’ta turizm farkındalığını nasıl oluşturabiliriz? Sorusuna cevap aranmasıdır. Şehir farkındalığının birincil olarak gelişmesi gerekiyor. Kahramanmaraş’ın turizmden aldığı pay çok az. Kentimizde turizm farkındalığı ticarete bağlıydı. Ticari faaliyetlerin durması ve yavaşlaması Kahramanmaraş’ta turizm doluluk oranını çok aşağılara çekti. Şehrimizde turizm oturmuş değil. Olmayanların üzerine bir de ticari turizm eksisi binince çok geriye gittik.


‘KALKINMA PROGRAMI YAPILMALI’

Turizmde Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu bir çatısı olmamasıdır. Kente 3 merkez belediyemiz ve Ticaret odamız var hepimiz bir şeyler yapmaya çalışıyoruz ama bunlar cılız kalıyor. Turizmde Kahramanmaraş’ta yapılması gereken birinci konu tek elden turizmin bir yere bağlanmasıdır. Burada da bir kalkınma programı yapılmalı ve her yere görevler dağılımı yapılarak herkesin kendi bölümü ile branşlaşarak ortaya daha kaliteli işler çıkarabiliriz. Böylece turizm mantığı daha katma değerli büyüyecektir.”


‘YEREL HALK BİLİNÇLENDİRİLMELİ’

Süleymanlı (Zeytun) bölgesinde yapılması planlanan Kültür Köyü Projesi’ni de değerlendiren Büyükdereli şöyle devam etti: “Süleymanlı (Zeytun) bölgesinde yapılması planlanan kültür köyü çok önemli bir projedir. O bölgede gerçekten ciddi bir tarih var. Alanın yapılması ile birlikte bölge çok büyük bir cazibe kazanacaktır. Burada Süleymanlı için yerel halkın bölgenin tarihi hakkında bilgilendirilmesi gerekiyor. Biz duyguları aktif bir toplumuz. Süleymanlı’da bu tesisler yapılırken; gelen turistlere nasıl davranılacağı, turist olarak ağırlandığı takdirde daha güçleneceğimizi, güçlendiği zaman ise, sadece turist amaçlı gelinebileceğinin yerel halka anlatılması gerekiyor. Halkımız geçmişte yaşanan din konularına girerse hedeflenen proje başarılı olmaz.


EYLEM YAPILMALI

Kent olarak bizim konumuz hızlı eylemdir. Bizim eylem yapmamız gerekir. Yani Kahramanmaraş katma değerden hemen faydalanmalıdır. Kahramanmaraş’ın en önemli kültür merkezi olan Germenicia’ya şehir merkezinden ücretsiz servisler gönderilmeli. Yine önemli merkezlerden olan Eshabil Kehf’e haftada bir otobüs seferleri düzenlesek. Tüm bunlar katma değer başlangıç noktasıdır. Bizim bazı konuları beklememizin bir mantığı yok. Bize hareket gerekiyor. Hareketli şahıslar ve ekip ruhunu kurabilecek insanlara ihtiyacımız var.”

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.