Dolar mahrukatçıları vurdu

Kahramanmaraş Mahrukatçılar Odası Başkanı Ramazan Bayrak Kahramanmaraş’ın odun ve kömür sektörünü gazetemize değerlendirdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 06 Kasım 2017 11:07
Dolar mahrukatçıları vurdu

Devletin odun kömür dağıtımının esnafları olumsuz yönde etkilediğini söyleyen Bayrak, doların artışının kömür fiyatlarını da artırdığını belirtti. Ramazan Bayrak; “Odun sektörü 2017 yılında hiç iç açıcı değil. Devletin halka odun ve kömür dağıtması bizim esnaflığımızı son aşamaya getirdi. Esnaflarımız ekmek parası çıkartamaz oldu. Tarım kredi kooperatifi, Emekliler Derneği gibi kuruluşlar dağıtım yaptığı için esnaflarımızın işi daralıyor. Yüz ton odun ve kömür satan esnaf ne kirasını nede vergisini çıkartır. Dolar da yüksek olunca odun ve kömürde de fiyat artışı oldu, bu sebeple esnafımızın kar marjı düştü. Devletimizin odun kömür dağıtmaması taraftarı değiliz ama bu esnafında bu işten yararlanması lazım. Odun teminini esnaflar aracılığı ile yapsınlar. Büyükşehir Belediyemizden bu dağıtım işleminin düzeltilmesini istiyoruz. Büyükşehir Belediye başkanımızdan talep ettik ama talebimiz karşılanmadı. Bu nedenle bir mağduriyet söz konusu oldu.

Şuan kömürü dolar ile alıyoruz, dolarda artışta olduğu için kömür fiyatları yükseldi. Bu yüzden çok satış yapamıyoruz, hatta satış yapsak bile kazanamıyoruz.” Söyledi.

“YAKITIN HANGİSİ KULLANILMALI”

Odun ve kömür alırken dikkat edilmesi gerek unsurlara değinen Ramazan Bayrak; “Odunun kuru olanı daha iyi yanar. Tabi yaş ve kuru arasında da fiyat farkı var. Kaliteli kömürün kalorisi fazla olur, kalorinin fazla olması fiyatına yansır. Kömürün en kalitelisi Rus kömürüdür. Tabi kaliteli olduğu için fiyatı diğer kömürlere göre biraz fazladır.

Devletin dağıttığı kömürün fazla koku yapmasının sebebi kalorisinin düşük olmasından veya nemli olmasından kaynaklanır, ve hatta bacadan dışarıya verilen dumanda koku yapar ve çevreye zarar verir. Kömürün nemsiz olması daha iyi yanmasını sağlar. Vatandaşlara odunun ve kömürün kaliteli olanını almalarını tavsiye ediyorum.

Bizim sattığımız kömürün kükürt oranı %1 civarında bu da sattığımız malın kaliteli olduğu anlamına gelir. Kükürt oranın az olması o ürünün kaliteli olduğu anlamına gelir. Devletin halka dağıttığı kömürün kükürt oranı %3 civarında olduğu için o kömürden çok verim alamazsınız.

Vatandaşlarımız odun ve kömürü erken almadıkları için esnaflarımız yer sıkıntısı yaşamakta. Vatandaşlar kış gelmeden odun ve kömür alsa hem esnaflarımıza canlılık gelir, hem de karda olurlar. Birde vatandaşın ekonomik durumlarından dolayı odun kömür sezonundan önce kurban bayramı ve okul masrafları olduğu için sıkıntılar yaşanıyor. Bu nedenle odun ve kömür son sıraya bırakılıyor” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

KAYNAK: Maraştanhaber

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.