Bunu yaparsanız aşırı kilolu hale gelebilirsiniz!

Yapay ışık uykunuzu mahvetmekten daha fazlasını yapar; hormonlarınıza da karışabilir. TV açıkken karşısında, yapay ışığın önünde uyuyakalmak, JAMA Dahili Tıp’ta yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, kilo alma veya fazla kilolu ya da obez olma riskinizi...

Yayınlanma:
Güncelleme: 20 Ağustos 2020 11:28
Bunu yaparsanız aşırı kilolu hale gelebilirsiniz!

Yapay ışık uykunuzu mahvetmekten daha fazlasını yapar; hormonlarınıza da karışabilir. TV açıkken karşısında, yapay ışığın önünde uyuyakalmak, JAMA Dahili Tıp’ta yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, kilo alma veya fazla kilolu ya da obez olma riskinizi artırabilir. 

Araştırmacılar yapay ışığın sadece uykunuzu karıştırmakla kalmayıp aynı zamanda kilo almanıza karşı savunmasız kalmanıza neden olabilecek olan uyku hormonu melatonini baskılayabileceğine inanıyor .

Başlangıçta, araştırmacılar geceleri ışığın, kilo alımı ve diğer metabolik konularla ilişkili olan uykuyu basitçe bozabileceğini düşünüyorlardı . Ancak daha fizyolojik bir sonuçların ortaya çıkabileceği ve geri alınamaz zararlar doğurabileceğine de inanıyorlar: Yapay ışığa maruz kalmak aynı zamanda vücut ağırlığının düzenlenmesinden de sorumlu olan melatonini (uyku hormonu) bastırıyor olabilir. Yapay ışığın 24 saatlik sirkadiyen ritminizi bozması, stres hormonlarının artırması ve kilo alımına neden olabilecek diğer metabolik süreçleri etkilemesi de mümkündür.

5c07b462ae784923b472ef3b.jpg

Dahası, araştırmacılar daha kısa bir uyku döngüsünün artmış kalori tüketimine ve fiziksel aktivitenin azalmasına yol açabileceğini , bunun da yapay ışığa maruz kalmanın neden olduğu obezite riskini artırmada önemli bir etkisi olabileceğini belirtti.

Araştırmacılar Bicycling’e verdiği röportaja göre, “Uyurken ışığa maruz kalmanın kısa veya düşük kaliteli uykunun bilinen etkilerinden bağımsız olarak kilo alımını etkileyebileceğini gösterebilir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum