Yaz Aylarının Sessiz Tehlikesi: Gıda Zehirlenmelerine Karşı Bilinçli Olun!

SANKO Üniversitesi Hastanesi Uzman Diyetisyeni Meltem Demirci, yaz sıcaklarında artan gıda zehirlenmelerine karşı önemli uyarılarda bulundu.

Dışarıda tüketilen yiyeceklerden buzdolabında bekleyen ev yemeklerine kadar birçok gıdanın yüksek sıcaklık nedeniyle hızla bozulabileceğini belirten Demirci, özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olan bireylerin daha büyük risk altında olduğunu vurguladı.

Zehirlenmelerin başlıca nedenleri:

– Çiğ veya az pişmiş et, tavuk, balık ve yumurta tüketimi

– Bozulmuş süt ve süt ürünleri

– Yetersiz yıkanmış sebze-meyveler

– Uygun olmayan saklama koşulları

– Tarihi geçmiş ürünler

Gıda Güvenliği İçin Öneriler:

– Sebze-meyveleri iyice yıkayın, sirkeli suda bekletin

– Et ürünlerini +4°C’de, dondurucuda -18°C’de muhafaza edin

– Çiğ ve pişmiş gıdaları ayrı tutun

– Artan yemekleri aynı gün kaynatarak tüketin

– Ellerinizi yemek öncesi ve sonrası mutlaka yıkayın

– Açıkta satılan ürünlerden kaçının

Besinlerin doğru saklanması için ipuçları:

Et ve balık buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda ise 3-6 ay saklanabilir. Süt ürünleri açıldıktan sonra 2-3 gün içinde tüketilmeli, cam kaplarda korunmalıdır. Sebzeler ise yıkanmadan buzdolabına konulmalı ve tüketilmeden önce iyice temizlenmelidir.

Diyetisyen Demirci’den Uyarı:

“Soğuk zinciri koruyun, pişmiş yemekleri üst rafa, çiğ ürünleri alt rafa koyun. Gıda güvenliği evde başlar; mutfak hijyenine dikkat edin, yemekleri tekrar tekrar ısıtmayın.”

Unutmayın: Küçük bir ihmal, büyük sağlık sorunlarına yol açabilir. Sağlıklı bir yaşam için güvenli ve bilinçli gıda tüketimi şart.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Onikişubat Ve Türkoğlu Belediye Çalışanlarına Sular Sağlıktan İndirim Müjdesi!
SANKO Üniversitesi’nden Hekimlere Güncel İç Hastalıkları Eğitimi
Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Uzmanı Dr. Eda Arife Deniz Artık SANKO’da

Sağlık Haberleri