Türk ve Çinli Akademisyenler Deprem Projelerinde İşbirliği Yapacak

TÜBİTAK ve Çin Ulusal Doğal Bilimler Vakfı işbirliğiyle Türk ve Çinli akademisyenler, deprem projelerinde işbirliği yapacak; binaların dayanıklılığını artırma, iletişim teknolojileri ve geri dönüşüm gibi 8 proje üzerinde çalışacak.

Türk ve Çinli akademisyenler, deprem projelerinde işbirliği yapacaklar. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Çin Ulusal Doğal Bilimler Vakfı (NSFC) tarafından başlatılan İkili İşbirliği Programı kapsamında hayata geçirilecek projelerin çağrı sonuçları belli oldu.

Bu işbirliği programı çerçevesinde Türk ve Çinli akademisyenler, yıkım atıklarının geri dönüştürülmesinden deprem sonrası stratejilerin geliştirilmesine, arama kurtarma İHA'larından temel kablosuz iletişim teknolojilerine kadar geniş bir yelpazede 8 farklı projeyi hayata geçirecekler.

TÜBİTAK ve Çin Ulusal Doğal Bilimler Vakfı'nın başlattığı programın çağrı sonuçlarına göre, projeler arasında binaların deprem dayanıklılığını artırmaya yönelik çalışmalar, iletişim ve arama kurtarma projeleri, deprem sonrası inşaat ve yıkım atıklarının geri dönüştürülmesine ilişkin teknikler, sismik direnci artırmaya yönelik inovatif çözümler gibi konular yer alıyor.

Öne çıkan projeler arasında Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Akkar ve Tongji Üniversitesi'nden Chaolie Ning'in, Kahramanmaraş depremlerinden elde edilen deneyimlere dayalı bir proje yürüteceği belirtiliyor. Ayrıca, betonarme binaların deprem dayanıklılığının ve deprem sonrası değerlendirme stratejilerinin geliştirilmesi konusunda Eskişehir Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Bozer ve Guangzhou Üniversitesi'nden Yun Zhou'nun çalışma yapacağı ifade ediliyor.

Program kapsamında gerçekleştirilecek diğer projeler arasında iletişim teknolojisine dayalı arama ve kurtarma İHA'ları, dağlık alanlarda acil durum iletişim ağları için kablosuz iletişim teknolojileri, deprem sonrası beton yapıların inşaat ve yıkım atıklarının geri dönüştürülmesi için teknikler, binaların hızlı hasar tespiti ve güçlendirilmesine yönelik temel teknolojilere ilişkin araştırmalar bulunuyor.

Bu işbirliği programı, Türkiye'nin deprem sonrası stratejilerini geliştirmek ve sismik risklere karşı daha etkin çözümler üretebilmek adına önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Başvurular O Tarihe Kadar Yapılabilecek: Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay, Malatya ve Gaziantep!
Depremde Anne ve 3 Çocuğunun Öldüğü 4 Katlı Bina Ruhsatsız Çıktı
TMO'nun Önceliği Yine Deprem Bölgesindeki Üreticiler Olacak

Gündem Haberleri