Ticaret Bakanı Bolat: Kahramanmaraş Depremlerinde 8 Ayda 6 Milyar Dolarlık ihracat Kaybı!

Ticaret Bakanı Bolat, Türkiye'nin ihracatında artışı vurgulayarak, katma değeri yüksek ürünlerle hizmet ihracatını destekleyeceğini açıkladı. Dış ticaretteki başarıyı Türk lirasıyla yapılan ithalatla güçlendireceğini belirtti.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ekim ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı. Bolat, Türkiye'nin 115 bin ihracatçısıyla 12 bin 600 kalem üründe 200'den fazla ülkeye ihracat yaptığını belirterek, "İhracatımızın yüzde 60'ından fazlasını gelişmiş, zengin pazarlara yapıyoruz, bu da Türk ürünlerinin kalitesini ve fiyat rekabetçiliğini gösteriyor.

Türkiye ekonomisinin bu olumsuz gelişmeler yanında 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinden de etkilendiğini anımsatan Bolat, Bakanlığının yaptığı etki analizine göre şubat-ekim dönemindeki 8 ayda 6 milyar dolarlık ihracat kaybı olduğunu sözlerine ekledi.

Ticaret Bakanlığı olarak 2023 yılının 10 ayında ihracatçılara toplam 8 milyar lira destek ödemesi yaptık. Dünya Ticaret Örgütü anlaşma ve şartlarına uygun olarak hazırlanan bu destek modülleri, önümüzdeki yıl artarak devam edecek. 2024 yılında da ihracatçıları dünya pazarlarına ulaşmaları noktasında desteklemeye devam edeceğiz" dedi.

Bolat ayrıca, hizmet ihracatında yaşanan başarıya dikkat çekerek, "Bu yıl hizmet ihracatında 100 milyar dolar seviyesini aşacağız. 12. Kalkınma Planı'nda 2028 hedefimiz 200 milyar dolar olarak belirlendi. Dünya hizmet ihracatından yüzde 2 pay almayı hedefliyoruz. Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda katma değeri yüksek ihracatı artırmak, ithalat harcamalarını azaltmak, yerli üretimi teşvik etmek ve gümrüklerde etkin mücadele yürütmek gibi hedeflerimize azim ve kararlıkla çalışmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Ayrıca, Bolat Türkiye'nin dış ticaretindeki önemli gelişmelere de değindi. Motorlu kara taşıtları ihracatında yüzde 17,8 artış yaşandığını belirterek, katma değeri yüksek ürünlerde artışın devam ettiğini ifade etti. Altın ithalatında yaşanan gerilemeye de değinen Bolat, enerji ithalatında da azalma görüldüğünü ve Türk lirasıyla yapılan ithalatın arttığını vurguladı. Küresel ekonomideki olumsuz etkileri de göz önünde bulundurarak Türkiye'nin ticaret dengesini sürdürmeye çalıştıklarını belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Sedir Mantarıyla Kahramanmaraş Dahil 7 İlde Ekonomiye 550 Milyon Lira Katkı Hedefi!
Deprem Bölgelerine Finansal Nefes! 40 Milyarlık Hibe İle Yerel Yönetimlere Can Simidi
Gençler İçin Fırsatlarla Dolu Dulkadiroğlu Gençlik Merkezleri!

Ekonomi Haberleri