Oğuzlar; “Faizler düşünce ticaret hareketlendi”

Marasta Dondurma Yönetim Kurulu Üyesi Onur Oğuzlar yaptığı açıklamada krizlerin firmaları zorladığını aynı zamanda kurumsallaşmayı öğrettiğini söyledi.

Oğuzlar, 2019 yılı ekonomisini değerlendirirken; “yılın son aylarında faizlerin düşmesiyle beraber piyasalar ivme kazandı, ticaret hareketlendi” ifadelerini kullandı.

2018 YILI 10 AĞUSTOSTA BİR KRİZ YAŞADIK. BU PENCEREDEN BAKTIĞIMIZDA 2019 ÜLKE EKONOMİSİNİ NASIL DEĞERLENDİRİRSİNİZ?

2017 ve 2018 yıllarında zaten 2019 yılının biraz daha zorlu geçeceği hakkında söylemler vardı. 2017 yılında da ekonomistler 2018 yılının zorlu geçeceğini söylüyorlardı. Bu söylemlerin de bir noktada doğru olduğunu gördük. Krizler firmaları zorluyor ama batırmıyor, aksine kurumsallaştırıyor. Bu aşamada alt yapının daha sağlam olması lazım. Firmalar ürettikleri ürünün standartlarının dışına çıkmadan kalitesinin bozmadan ürettiğinde bu krizleri daha kolay atlatıyor. 2019 yılının son aylarında faizlerin düşmesiyle beraber piyasalar ivme kazandı, ticaret hareketlendi. Ancak 2019 yılının en büyük sıkıntılarından birisi piyasada nakit para döngüsünün biraz daha az olmasıyla alakalıydı.

2019 YILINI MARASTA DONURMA NASIL GEÇİRDİ?

2019 yılında mali olaraktan yüzde 11 büyüme kat ettik. Bunun sebebinde kurumsal yapımızın etkisi vardı. İşimizi gayretle ve emek vererek yapıyoruz. Yaptığımız dondurmacılık işini bilen birisiyiz. Memleketimi en iyi temsil etme düşüncesiyle yola çıkıyoruz.  2019 yılının kriz dönemi olduğunu birçok yerde yaşadık. Fakat tedbirli hareket edersek bir şey olmaz diye düşünüyorum. Türkiye güzel bir ülke, üreten bir ülke olmak zorundayız. Biz Gıdacı olaraktan iyi şeyler yapmalıyız. Şuan biz yurtdışına mal satıyoruz. Bu doğrultuda hem yeni yatırımlar yapıyoruz ve yeni  yatırım yapmaya devam ediyoruz. Yerine göre zorlanıyoruz çünkü kolay iş yoktur. Ama piyasada çok ciddi talep var, bu talebi gördük. Yılbaşında hazırlıklarımızı yaptık. Hedeflerimiz doğrultusunda ilerledik. Ekonomik şartlar ülkede biraz zor geçse de sektörün içinde de biz yılı yüzde 11 büyümeyle tamamladık.

MARESTA DONDURMA KAÇ İLE GİDİYOR? İHRACATINIZ VAR MI?

Türkiye’nin yaklaşık yüzde 60 ilinde varız. Şuanda 4 ülkeye ihracat yapıyoruz. 2020 yılı hedeflerimiz arasında yüzde 60 olan il sayısını yüzde 80’e çıkartmayı hedefliyoruz. İhracat ettiğimiz ülke sayısını da 8’e çıkartmayı hedefliyoruz.

2020 YILINDAN NELER BEKLİYORSUNUZ?

2019 yılında gözümüz biraz korktu ama 2020 yılında bundan daha kötü senaryoların olmayacağından eminim. Umutla bakıyoruz, cesaretliyiz. Ülkedeki siyasi istikrar devam ettiği sürece 2020 yılının daha iyi olacağını düşünüyorum. Yeter ki siyasi istikrar devam etsin. Biz bu ülkeden umutluyuz, üretmemiz lazım, gelişmemiz lazım, çalışmamız lazım.

SON ZAMANLARDA PİYASALARIN EN BÜYÜK ZEDELENEN DUYGUSU GÜVEN DUYGUSUYDU. BUGÜN EKONOMİYE GÜVEN VAR MI?

Ekonomiye güven geçtiğimiz aylarda sarsılır gibi oldu. Ama o güven hafif zedelenme olsa da ticaret hacminin genişlemesiyle beraber güven yeniden tazeleniyor. Para korkaktır, güvensizliğin olduğu yerden her zaman kaçar. Ama ülkede hareketlilik olduğu sürece güven duygusunun artacağını düşünüyorum.

YEREL EKONOMİ ÖNEMLİ Mİ? KAHRAMANMARAŞ’TA NELER YAPILMALI?

Yerel ekonomi çok önemli. Kahramanmaraş’ta tekstilde çok iyi yerdeyiz, çelik sektöründe de güzel noktadayız. Gıda da biraz eksikliğimiz var, gerideyiz. Kahramanmaraş özellikle son 10 yıldır yoğun bir şekilde  dondurmaylada anılmaya başladı.  Kahramanmaraş’ta gıdada birinci öncelik dondurmadır. Ama diğer yöresel ürünlerimizin biraz daha entegre yapılarak, Ticaret ve Sanayi Odası, Belediyemizin ve Sivil Toplum kuruluşlarımızın destekleri ve yardımlarıyla öne çıkmayacak durumda değiliz. Burada bu işi yapan firmaların daha entegre tesise dönüşmesi için bir gayret gösterilirse, firmalar daha sağlam yerler olursa, Gıda OSB faaliyete geçerse biz gıda konusunda eksiklerimizi kapatırız. En önemli sektörlerimizden birisi de Kuyumculuk. Kahramanmaraş kuyumculukta söz sahibi bir ildir. Ama Türkiye de ve burada kayıt dışılığın biraz yoğun olmasıyla beraber fazla ön plana çıkmıyor ama Kuyumcu Kentle beraber bunun açılacağını düşünüyorum.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri