Milli Mücadele Kahramanlarından Hafız Ali Efendi (Görgel)

Gazi. İlim Adamı. Milli Mücadele Kahramanı. 1881’de Maraş’ın Şekerli mahallesinde doğdu. Babası, Nalbant Ökkeş Efendi, Leblebicizade’ler diye bilinen ailedendir.

İlk tahsiline Huffaz mektebinde başlar, Tiyeklioğlu Veysel Efendi’de hıfzını tamamladıktan sonra, Andırınlı Hacı Osman ve Hocazade Mehmed Efendi’ye devam eder.

Tahsilini ilerletmek için önce Kayseri’ye sonra Konya üzerinden İstanbul’a geçer. Sultan Ahmed Medreselerine devam eder. Bu arada hıfzını da ilerleterek hafız-ı kurra olur. Buradan icazet alarak Maraş’a döner.

Kurtuluş harbinde Çarşıbaşı civarında bilfiil görev alır. Görüşmelerde yer alır. O yıllarda Anadolu’yu adım adım gezerek halkı kurtuluşa teşvik eden Şeyh Sünusi Efendi Maraş’a da uğramış ve misâfiri ve ziyâretçisi olmuştur.

Az yer, az uyur. Kahkaha ile gülmez, gülmeyi de hoş karşılamaz. 1929’da Müftü H. Rafet Seçkin, hocanın vefatı ile boşalan müftülüğe getirilir. Müftülük görevi ile birlikte Çarşıbaşı Camii imam ve hatipliğini de yürütür. Görevler ayrılınca sâde müftülük yapar.

1964 yılında emekliye ayrılır. 25 Mayıs 1967’de Cenab-ı Hakkın Rahmetine kavuşur.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Aktüel Haberleri