Devir güneş enerjisi kullanma devri

Fırat Güneş Enerji Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Kazcı, “Bu konuyla alakalı zaten döviz büsbütün piyasayı etkiledi. Etkilenmeye Akaryakıt, doğalgaz ve nakliye sektörü ile artışlar başladı."

Kahramanmaraş’a Güneş Enerjisi Sitemlerinin ekonomiye katkısının yanı sıra kullanım alanlarının daralması, uğradığı zarara ve sektörün güzel bir istihdam alanı sağlarken bugün baltalandığına değinen Kazcı; “Kahramanmaraş’a 2002 yılında doğalgazın girdi, aslında sektöre zararları olmaması gerekiyordu. Günümüz güneş enerjisinden yararlanma çağı güneş enerjisinin ekonomiye katkısının çok olduğu ve müteahhitlerin çokça lanse ettirdiği güneş enerjisi sitemleri entegreli akıllı binalar yaptığı evlerde güneş enerjisi kullanılmıyor. Akıllı ev dendiği zaman kendi ekonomisine ve ortak giderine katkı sağlayan binalar güneş enerjisi ve yağmur sularından yararlanan binalar akıllı ev olarak geçer fakat bunun yanı sıra son dönemlerde müteahhitler binalar yapım aşamasındayken güneş enerjisi su tesisatlarını çekmemeye başladılar. Bilinçsiz bir şekilde yapılan bir tesisat durumu bu. Fakat binada ki üyeler güneş enerjisi taktırmak istiyor ve müteahhit arkadaşlar güneş enerjisi sistemlerinin alt yapısını yapmamakla birlikte belediyenin güneş enerjisinin yasakladığı ve yönetim kurulu kararı alınması gibi asılsız söylemlerle güneş enerjisini vatandaşın kullanımına bir şekilde mani oluyor. Hükümetimiz güneş enerjisiyle alakalı teşvikler sunuyor. Yenilenebilir enerji sistemlerine yönlendiriyor ve desteklerini sunuyor. Biz 2009 yılında devlet destekli Orköy Projeleri köylere devlet desteği ile güneş enerjisi taktık. Her nedense ki bizim şehir merkezinde müteahhit arkadaşlarımız güneş enerjisi taktırmaya mani oluyorlar. Esas olarak taktırmak isteyenler çok olmasına rağmen bir şekilde engelleniyor. Bizim anladığımız kadarıyla inşaat tesisat ve çatı maliyetleri ile alakalı olduğunu düşünüyoruz. Yapı maliyetlerini düşürmek amacıyla yapmıyorlar. Güzel bir çatı ve güneş enerjisi platformu yapıldığı takdirde herkes kurdurarak ekonomisine katkı sağlayacak. Buna nazaran apartman yönetimi karar alsa dahi örnek mahkeme kararı da var mahkemenin sonucu olarak yararlı bir ürün taktırılıyorsa çatıyı kullanabilir şeklindedir” ifadelerini kullandı.

Güneş enerjisi Kahramanmaraş ekonomisine de çok büyük katkı sağladığını ve Kahramanmaraş’ta kullanım sürelerine dikkat çeken Kazcı; “Türkiye’de güneşlenme haritasına bakıldığı zaman ilklerdeyiz. İstatistiklere göre Kahramanmaraş 57 gün güneş görmez bunun akabinde gönül rahatlığıyla bir vatandaş 10 kesintisiz güneş enerjisini kullanabilir. Devir güneş enerjisi kullanma devri biz neredeyiz ve nereye gidiyoruz. Müteahhit firmalar ve yöneticilerde sıkıntı var vatandaş kullanmak istiyor ama önüne taş konuluyor afaki söylemlerle vatandaşlar engelleniyor, vatandaşlarda gerekli araştırmaları yapmamaları sebebiyle asılsız olan bir durumun gerçekliğine inandırılıyor. Doğalgaz bugün ithal gelen bir gaz, döviz temelli bugün var yarın yok. Hep doğalgaza bağlı kalmamalıyız ve bununda bir bedeli var. Kombi, şofben gibi ürünlerinde bir ömrü bir bedelinin sıra bir bakım ücreti var. Güneş enerjisi konusunda güneş doğdukça sürekli sıcak su hazır olacak. Yani güneş enerjisi kullanmakta fayda var hem ekonomiye hem de sürekli sıcak su hazır olacak” sözlerini kaydetti.

İstihdam alanının yok edilmesi ve üretim yapan sanayiciyi nasıl etkilediği konusuna değerlendiren Kazcı; “Müteahhit ve bina yöneticisi arkadaşlar güneş enerjilerinin yapılmasında zorluk çıkarmadığı sürece hem ülke ekonomisine hem de biz üretici ve satıcı firmaların yararına olacaktır. Engellenmeyle sanayiciye de taş vurdular. Bugün Kahramanmaraş’ta 25 tane güneş enerjisi üretimi yapan firma vardı ve artık bu firmalar kapandı. Güneş enerjisi sektörü öldürüldü. Bu sektörden ekmek yiyen en az 1000 kişi vardı ve 900 kişi kayboldu büyük bir baltalamadır bu. Hem sektörü bitirdiler hem de bir istihdam alanını baltaladılar. Bu konuda tüketicilerimize haklarını araması gerekiyor” diyerek sözlerini sonlandırdı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri