Anadolunun simgesi şalvar, K.Maraş'ta iki ustaya emanet

Anadolu halkının simgesi haline gelen ve yıllardan bu yana rahatlığı ve kullanışı ile 40 yaş ve üzeri insanların sıklıkla tercih ettiği Şalvar üreticileri teknolojiye direniyor.

Kahramanmaraş’ta şalvar üretimi yapan Mustafa Arslan, Kahramanmaraş’ta Şalvar üretiminden geçimini sağlayan 2 üreticiden biri olduğunu belirterek, Şalvarın gün geçtikte gelişen teknolojiye ve yaşamsal standartlara ayak uyduramayarak kaybolmaya başlandığını dile getirdi.

Arslan: “Yaklaşık 20 yıldan beri bu işi yapıyorum. Şalvar sektörü son demlerini yaşıyor diyebiliriz. Bu iş bize meslek ancak bizden sonrakilere meslek olamaz çünkü gün geçtikçe eriyen ve kaybolan bir meslekten söz ediyoruz. Şalvarı kullanan yaş ortalaması 40 yaş ve üzere insanlar kullanıyor ve kırsal kesimdeki insanlar çok tercih ediyor ancak gelişen teknoloji ile birlikte artık kırsaldaki insanlarımız bile Şalvarı tercih etmiyor.

Şalvar işini geçmişte ekmek edinip diken çok kişi vardı ancak şu anda, bu işle uğraşan kişi sayısı bir elin parmağını geçmez. Ben bu işi abimin yanında öğrendim şu anda bu işi iki üç kişi yapıyoruz.

Rahatlığı ve serinliği için Şalvar tercih ediliyor. Kışlık ve Yazlık olarak şalvarlar tercih ediliyor. Fiyatlar 15 ila 50 TL arası değişiyor. Bir şalvarın yaklaşık 8-10 ay arası giyebilir. Şalvar Anadolu’nun simgesi ve bizi geçmişimizdeki değerler ile buluşturan önemli bir giyim tarzıdır. Çanakkale savaşından ceddimizin tüm zamanlarda giydiği bu şalvarı üretmenin verdiği gururu taşıyorum. Şalvarla hiç tanışmamış olan insanlara da buradan sesleniyorum. Şalvarın rahatlığını ve ferahlığını giyerek tecrübe edinin.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri