Fırınların virüs ile mücadelesi ne durumda? Akın ekmekten ders çıkardık mı?

Korona virüs tüm dünyayı sarmış iken, bütün ülkeler insanlık için aynı dert ile uğraşırken kimi işletmelerdeki başıboşluğun açılımı var mıdır? Akın ekmek fabrikasının tedbirsizliği böyle sessiz bir şekilde unutulup gidecek mi? ders almamız gerekirken Akın Ekmek fabrikasının basit bir ‘KAMUOYU BİLGİLENDİRMESİ’ diye yaptığı açıklama yeterli olacak mı?

Hala bütün fırınlarda sistem aynı gidiyor mu?

Her kurumun başına kamudan bir tane bekçi koysalar daha mı iyi olur.

HANİ EKMEĞİ FIRINDAN ALIN DİYEN FIRINCILAR ODASI NEREDE?

Bu işe sadece ticari gözlemi bakılıyor? Akın ekmek fırınının sadece 14 gün karantinaya alındığını biliyoruz başka bilgi yok, aslında varda yok, evet kasıtlı olarak bu sürecin içine girmemiştir. Ama süreç başladığından bu yana gıda maddesi ürettiği için gerekli tedbirleri almadıysa birinci derecede sorumludur. Ekmek 200-250 derecede pişiyor, virüs ölür diyorlar ama ya ekmek piştikten sonra öksüren, aksıran, ekmeği kasalara düzleyen, servise çıkan, akşama kadar birçok işletmeye girerek insanlarla iştigal eden, hem para ile temasa geçip arkasından kasaları taşıyan, ekmeğe dokunan, o ekmekleri gittikleri bakkal marketlerde ekmek dolabına yerleştiren çalışanlarda yeterli ve gerekli tedbirler alındı mı? Ateşleri düzenli ölçüldü mü? Maske ve kıyafetleri uygun hale getirildi mi? unutulan bir şey ise BU İŞÇİLER KAÇ SAAT ÇALIŞIYORLAR? Hasta olan işçi belirtilerden sonra kaç gün işe geldi, bu fırından kaç bin ekmek çıktı?

Bu soruların cevabı yok. Üstüne birde diğer fırınlarda da durum aynımı bilen yok insanlar endişe taşıyorlar, özellikle son 1 hafta içinde akın ekmek fırınından ekmek alan insanlar konuyla ilgili açıklama bekliyor ama bilgilendiren yok.

Yüzlerce binlerce insanın çalıştığı tekstil fabrikalarında alınan tedbirlere bakıldığında; termal kameralar koyuldu, insanların işletmeye girerken, ateşleri ölçüldü, ara saatlerde ateşleri ölçüldü, servislere maskeli binildi, yemekhanelerde ara mesafeler alındı, bütün işçilerde başı dişi ağrıyana bile izin verildi, yurtdışından veya umreden yakını gelecekler tespit edilip tedbiren izinler verildi. Soru şu; tekstil fabrikalarına bu yaptıkları için talimat mı verildi? Yok verilmedi ama çalışanlarının sağlıkları bu insanlar için önemliydi? Kumaş ya da iplik üreten işletmelerde tedbirler üst çıtadaysa, günde binlerce insana ekmek satan, gıda maddesi satan kaç işletmede gerekli tedbirler alınıyor? Bu iş sadece devletin koyduğu yasaklarla mı alakalı, bu işletmeleri denetleyen kamu görevlileri işlerini yapıp, denetlemelerini yapıp gidiyorlar, fırınlar 24 saat açık işletme sahipleri duyarlı olmaz ise bu işte çözüm yok.

akın vakasından sonra Kahramanmaraş Tarım il müdürlüğü 1 nisan 2020 tarihinde saat 10;45 de servis ettiği haber metninde ekmeklerin poşet içinde olması gerektiğini bildiren konuyla ilgili bakanlığın bir genelgesini duyurdu. 3 gün geçti kim uyuyor. Sadece yayınlandı ve sanki sorumluluk bitti.

akın ekmek fırınındaki hatanın dönüşü yok ama bundan sonra tedbirler daha da arttırılırsa ikinci bir vakanın önü kesilmiş olur. Ekmek fırınlarında kapıdan içeri kimse alınmamalı, fırın manav gibi değil, manavdan, pazardan aldıklarınızı yıkayabilirsiniz ama ekmeği yıkayıp temizleme durumunuz yok, ekmeği veren ile parayı alan kesinlikle ayrı kişiler olmalı, çalışan eline eldiveni giymiş paranın üzerindeki mikrobu hem dokunduğu ekmeğe hem o ekmeğe temas edene parayla satıyor. Kimsede tepki göstermiyor. fırınlarda çalışan sayıları arttırılmalı kişilerin çalışma saatleri kısaltılmalı, en önemlisi de gereken hijyen şartlarına başta işletme sahibi uyarak personeline bu işi özümsetmeli diye düşünüyorum.

Fırıncılar odasına gelince; hani bütün kurallar da uyuluyordu? Hani akın ekmek ile ilgili açıklama öyle sosyal mecradan yaptıkları iki tane yayınla olur mu diyorum. Ve en hafif haliyle fırıncılar odasına şimdilik susuyorum.

Ola ki yarın birileri çıkıp akın ekmekten dolayı hastalanır, bu durumu kanıtlar, ya da ölümle sonuçlanırsa bu işin hesabı hem bu dünyada hem ahirette çetin olur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.