Zayıflama ilaçlarından kaçın

Son yıllarda sayıları hızla artan zayıflama ilaçları hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan Diyetisyen Kevser Çiftçi vatandaşları bu ilaçların neden olduğu sağlık sorunlarına karşı uyardı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 02 Nisan 2018 12:16
Zayıflama ilaçlarından kaçın

HABER: ABDULLAH YILDIZ

Tanınmış kişiler vasıtasıyla reklamı yapılan zayıflama ürünlerinin hızla kilo verdirmesinin aldanmamak gerektiğini savunan Çiftçi “doktorunuza başvurun” dedi.

Vatandaşların kilo vermek için başvurdukları yöntemler arasında son yıllarda hızla artan zayıflama ilaçlarına dikkat çekmek için gazetemize açıklamalarda bulunan Çiftçi şöyle konuştu:

“Sağlıklı ve fit bir vücuda sahip olabilmek için kimileri sıkı bir diyet ve egzersize yönelirken kimileri de sadece diyeti veya sporu tercih ediyor. Zayıflamak ve obezitenin önüne geçmek için verilen karara sadık kalmak en önemlisi. Kilolarıyla başı dertte olan insanlar kilo verme kararını alırken sağlıklı ya da sağlıksız birçok yönteme başvuruyor. Bunlardan en tehlikeli olanı ise zayıflama ilaçları. Her yolu denemesine rağmen fazla kilolarından kurtulamayan insanlar zararlı olduklarını bile bile bu ilaçlara yöneliyor.”

HEM FİZİKSEL HEM PSİKOLOJİK ZARAR VERİYOR

Zayıflama ilaçlarının yan tesirlerinden söz eden Çiftçi fiziksel ve psikolojik pekçok zarara sebep olduklarını savundu. Çiftçi konuşmalarını şu şekilde sürdürdü:

“Tanınmış kişiler vasıtasıyla reklamı yapılan zayıflama ürünlerinin birçok yan etkisi var. Aşırı enerji vermeleri sonucunda uyku düzenini bozabiliyorlar. Bazıları beyindeki yemek yeme merkezini etkilediği için ciddi yemek yeme sorunlarına yol açabiliyor. Zayıflama ilaçlarının kullanımıyla çarpıntı, tansiyon düşmesi ve kalp krizi riski de artmış oluyor. Üstelik sadece anlık rahatsızlıklarla kalmayıp hormonal sistemi de bozuyor.

Zayıflama ilaçlarının zararları arasında sadece beden yok. Beyin fonksiyonlarını da ciddi şekilde hasara soktuğu ve beynin normal çalışma düzenini yavaş yavaş kişiye hiç fark ettirmeden bozduğu bir gerçek. Kişide davranışsal bozukluklara da yol açıyor.  Sinirleri kontrol edememe, sakin kalamama,  çabuk öfkelenme gibi eylemlere de davetiye çıkarıyor.  Eğer beyin alabileceği en büyük hasarı aldıysa belli bir vakitten sonra geri dönüşü maalesef olmuyor ve farkına varıldığı zaman ise çok geç kalınmış olabiliyor.”

SAĞLIK BAKANLIĞI ONAYI ÖNEMLİ

Piyasanın hızla büyümesi sonucu bakanlığın dahi durumun önüne geçemediğini söyleyen Çiftçi sağlık bakanlığı onayına vurgu yaptı. “Zayıflama ilacı kullandığı için ölen, sakat kalan, yaşam kalitesi düşen ve geriye dönülmeyecek sorunlarla karşılaşan birçok insan mevcut” diyen Çiftçi, konuşmasını şu sözlerle devam etti:

“Haplar tanıtılırken bitkisel olduğu söyleniyor. Kimi ilaçların çok hızlı etki ederek aşırı zayıflatmasının nedeni, ilacın içindeki maddeler. Bunlar metabolik hızı çok arttıran, dünyada yasaklı olan maddelerdir Her ne kadar yasak olduğu söylense de günümüzde internet sayesinde bu ilaçlara ulaşmak maalesef çok kolay. Zayıflama ilacı kullandığı için ölen, sakat kalan, yaşam kalitesi düşen ve geriye dönülmeyecek sorunlarla karşılaşan birçok insan mevcut.  Aslında bu konuda başka büyük bir sıkıntı ise sağlık bakanlığından onay almayan ürünlerin satışa sunulması. Maalesef ki zayıflama ilaçlarının piyasası o kadar genişledi ki, son yıllarda artık bakanlık dahi önünü alamayacak hale geldi. Kullananlar belki hızla kilo veriyor fakat beraberinde de pek çok sağlık sorunu yaşamaya başlıyorlar. Bu da elbette kabul edilebilir bir kilo verme yöntemi değil. Zaten sağlık sorunu yaşamaya başlayanlar ilacı kullanmayı kesince verdikleri kiloları aynı hızla geri alıyorlar.”

Sağlıklı bir şekilde kilo vermek için diyetisyen yada doktorları işaret eden Çiftçi zayıflama ilaçlarından uzak durmaları gerektiğini vatandaşlara hatırlattı. Çiftçi sözlerini şöyle noktaladı:

“Kişi ikinci ya da üçüncü derecede obez ise ve diyet uygulamakla ilgili ciddi problemler yaşıyorsa o zaman doktor kontrolünde metabolizmasını hızlandıracak olan ya da besinlerin emilimini azaltacak olan bir zayıflama ilacı kullanabilir. Zayıflama ilaçları tıbbi ilaçlar olduğundan doktor kontrolü olmadan ve morbid obez olmadan kesinlikle kullanılmaması ve tercih edilmemesi gereken ilaçlardır.

Zayıflama ilaçları kullanmadan da doğal yöntemlerle zayıflamak mümkün. Diyet yapmak demek bedeni aç bırakarak hem ruhumuza hem vücudumuza eziyet etmek değildir. Hem bedeninize hem ruhunuza eziyet etmeden, sağlıklı bir şekilde fit bir vücuda sahip olabilmek için lütfen diyetisyeninize ve doktorunuza başvurun.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.