Mehmet Akpınar

Mehmet Akpınar

SÖZÜN ÖZÜ


"Gönüller sözlerle değil
  Hallerle fetholunur"
Sözü hep benim hayatımın ölçüsü ve fikriminöncüsü olmuştur.
Bakara süresinde "siz insanlara iyiliğianlatırda,kendi nefislerinizi unuturmusunuz" buyurulmaktadır.
Her yazdığım cümlede;bir korkuyu bir ezginliğide hissetmişimdir.Önce kendine anlat bu hakikatı,önce kendin özümsesöylediklerini diye terennüm etmişimdir sessizce.
Çünkü diğer bir ayet çınlıyor kulağımdahemen"Ey iman edenler! niçin yapmadığınız (yapmayacağınız) bir şeyisöylüyorsunuz.Yapmayacağınızı söylemeniz, Allah yanında şiddetli bir buğzasebeb olur".(saff süresi:2-3)
Evet söz söylemek kolay;ama sözü söylerkenyaptığımız veya yapacağımız sözü söylememiz gerekiyor.Ayrıca sözümüzü;eylemedönüştürme azmi ve duasıyla seslendirmemiz gerekiyor.
Söz, kalpten söylenmeli,yüreklerdengelmelidir,yaşanabilir olmalıdır.Söz;hak üzere olmalı,Allah ve resulünün önünegeçmemeli ve de ölçütleri olmalıdır.
Söz;menfaat ilişkilerini düzenlemeniyetiyle,birilerine yön verme küstahlığıyla söylenmemeli;yalın olmalı,doğalolmalı,dosdoğru olmalıdır.
Söz, kalpten söylenirse,sancılı ve dertliolursa,samimi olursa;muhatabını 
bulur.ne kadar edebi olmasada,nekadar yalında olsa etki eder hedefe ulaşır.
Ancak söz kalpten gelmez ise;ne kadar süslüdeolsa,edebi de olsa etki etmez,kalplere ve tarihe tesir etmez,muhatabınıbulamaz.
Söz, yerinde olmalı ve doğru zamanda,doğrumekanda söylenmelidir.Daima doğru söylenmeli ama yeri ve zamanındasöylenmelidir.
Söz,sadece hakkı bulmak,hakka ulaşmak içinsöylenmeli;muhatabı alaşağı etmek,rüsvay etmek için söylenmemelidir.
Söz, yumuşak ve gavlü leyyinle,güzel bir üsluplasöylenmelidir.Şefkatle ve merhametle söylenmelidir.
Söz anlaşılır olmalı,net ve dolaysız olmalıdır.
Allah(c.c) Musa (a.s)'ı Firavun'a gönderirken"gavlü leyyinle hitap et" buyurmuyor mu? Yumuşak bir lisanla hitap etbuyurmuyor mu?
Musa (a.s)'da şu duayı okuyarak gitmiyor muFiravun'a :"Ya rabbi göğsümü genişlet!.İşimi kolaylaştır.
Lisanımı kolaylaştır,dilimdeki hatalarımı düzeltki sözüm anlaşılsın.
Rabbim kolaylaştır,zorlaştırma.
Rabbim hayırla tamamla.
İşte söz söylenirken,yapılması gerekendua.Üstelik bir resulün duası.
Resuller bile söz söylerken Allah'tan yardımistiyor,dua ediyor.Ya bizler! Ya biz günah çağının çocukları,ölçmeden biçmedennasıl pervasız söz söylüyoruz? Ne kadar da cesuruz değil mi? Duayla sözsöyleyen nasıl olur sizce? Korkar,titrer değil mi?
Yanlış söylemekten korkar.
Eksik söylemekten korkar.
Ölçüsüz söylemekten korkar.
Kırmaktan korkar.
Kaçırmaktan,nefret ettirmekten korkar.
Bakınız,Harun Reşit'e bir âlim gelir ve yakasınayapışıp;bağırarak nasihata başlar. Harun Reşit ki, dönemin en iyiyöneticilerinden.İştişareye önem veren bir yönetici.Harun Reşit adama derki:" Bir dakika sabırlı ol,bağırma,bırak yakamı.Sen Musamısın?";hayır dedi adam." Peki ben Firavun mu yum?" ;hayır dediadam."Öyleyse ne bu şiddet ne bu celal ! Allah bilepeygamber'ine;"yumuşak lisanla hitap et " buyururken;sen Musa (a.s)kadar takvalı,ben ise firavun kadar kötü değil iken,neden bu şekilde feryadediyorsun" diyerek;tarihe mükemmel bir ders düşmüştür.
Kaldı ki Rabb'imiz; "Allah’ın rahmetisayesinde sen onlara karşı yumuşak davrandın. Eğer kaba, katı yürekli olsaydın,onlar senin etrafından dağılıp giderlerdi. Artık sen onları affet. Onlar içinAllah’tan bağışlama dile. İş konusunda onlarla müşavere et. Bir kere de kararverip azmettin mi, artık Allah’a tevekkül et, (ona dayanıp güven). ŞüphesizAllah, tevekkül edenleri sever."(ali İmran:159) buyurmaktadır.
Söyleme tarzının önemi hususunda Resulullah(s.a.v);"insanlar'a anlayacakları şekilde konuşunuz." Buyurmakta vebize üslubu metodu öğretmektedir.
Evet bu din nasıl Allah'tan geldiyse;
Bu dinin yaşanması için de takip edeceğimizüslup ve metotta ilahi olmalıdır;resulun üslubu ve metodu örnek olmalıdır.
Resulullah (s.a.v)'in en belirginözelliği;yumuşak başlı olması ve affedici olmasıdır.
Bir gün bir Yahudi saldırdı Resulullah'a. Elindebir bez parçasıyla boğmaya çalıştı, Ömer (r.anh) kılıcını çekti,yahudiyiöldürmek için.Ama Resulullah (a.s) engelledi Ömer (r.anh)'i.Tam bu esna daYahudi Müslüman olmak istediğini söyledi.Hayret ettiler;"Neden öncesaldırdın da sonra Müslüman olmak istedin ?"dediler. Yahudi şu cevabıverdi:"Tevrat'ta son Peygamber'in özelliği;yumuşakbaşlı olarak geçiyor.Ben de bu özelliği görmek istedim;bu sebeble böyle davrandım." BöyleceMüslüman oldu ve tüm malvarlığını Allah yoluna infak ettiğini açıkladı amaAllah'ın resûlü;"bir kısmı ailenin geçimi için sende kalsın" dedi.
Ümmetin önderi örneklik sergiliyordu,birazınıailen için ayır diyordu.
Evet,bıraksada  boynu vurulsaydı;bir kişiiman saflarına katılmamış olacaktı.
"Yol onun,varlık onun,gerisi hep angarya;
Yüzüstü çok süründün,ayağa kalk, Sakarya!.."
Yine önderimiz Resulullah (a.s)'ın sözüyle sözümüzübitirelim:"kolaylaştırın, zorlaştırmayın.
Müjdeleyin,nefret ettirmeyin."

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.