Sağlık Konuşuyor: ‘Her zaman antibiyotik kullanımı kalıcı hasarlara yol açabilir’

Sağlık Bakanlığı tarafından basın ve yayın organları tarafından Kamu Spotları ile halkı bilgilendirerek Bilinçsiz Antibiyotik kullanımının Vücut sağlığında kalıcı hasarlara yol açabileceğini belirtti.

Yayınlanma:
Güncelleme: 15 Mart 2018 10:10
Sağlık Konuşuyor: ‘Her zaman antibiyotik kullanımı kalıcı hasarlara yol açabilir’

Türkiye’nin yatırım konusunda çığır açtığı Sağlık Sektörünün başı ‘Bilinçsiz İlaç Kullanımı’ ile dertte. Bilinçli ilaç tüketiminin çok önemli olduğunu vurgulayan Murat Aras, Gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

Vatandaşın eczanelerin kendisinden talep ettiği ücretin ayrıntılı dokümanını isteme hakkına sahip olduğunu vurgulayan Aras, Eczanelerinde bu dokümanı talep eden vatandaşa vermekle yükümlü olduğunu vurguladı.

İşte Bilinçli İlaç Tüketimi ile ilgili merak edilenler

Hekimlerin elektronik ortamda reçeteleme davranışlarının analiz edilmesine imkan sağlayan “Reçete Bilgi Sitemi (RBS)”nden yararlanılarak, birinci basamakta 2011 yılında düzenlenmiş reçeteler değerlendirildiğinde; toplam 439.539.673 kutu ilacın reçete edildiği ve bunun %12,71 oranıyla 55.878.010 kutusun antibiyotiklerden oluştuğu tespit edilmiştir. Düzenlenmiş reçetelerin maliyet analizleri yapıldığında ise genel maliyetin % 14,14’ünü antibiyotikler oluşturmaktadır. Bu durum ülkemizdeki ilaç tüketiminde önemli bir yeri olan antibiyotiklerin akılcı kullanımının önemini göstermektedir.

İdeal antibiyotik kullanımı için; doğru tanı sonrası doğru antibiyotik; en uygun yoldan, etkin dozda, optimum aralıklarla, uygun süreyle verilmelidir. Doğru antibiyotik kullanımı için, mikro biyolojik olarak kanıtlanmış bakteriyel bir enfeksiyonun varlığı mutlaka sorgulanmalıdır. Tanı açısından gerekli değerlendirme yapılmadan ve enfeksiyon olmaksızın antibiyotik kullanılması, seçilen antibiyotiğin yanlış olması, antibiyotik dozunun yetersiz veya aşırı olması, doz aralıklarının uygunsuz olması durumlarında antibiyotikler uygun kullanılmamış olur. Etkinliği bilinen bir antibiyotik yerine maliyeti daha yüksek ve yeni olan bir antibiyotiğin seçilmesi, gerekli olmadığı halde aynı anda birden fazla antibiyotiğin kullanılması, kültür sonucuna uygun olmayan antibiyotik kullanımı da antibiyotiğin uygunsuz kullanımına örneklerdir.

Birinci basamak tedavi hizmetlerinde tüm antibiyotik reçetelerinin çoğunlukla solunum yolu enfeksiyonları için düzenlendiğini gösterilmiştir. Birçok solunum yolu enfeksiyonu vakasında antibiyotiklerin gerekli olmadığına ve hastanın bağışıklık sisteminin basit enfeksiyonlarla mücadele edebilecek yeterlilikte olduğuna ilişkin kanıtlar mevcuttur. Sadece bakteriyel enfeksiyonlara karşı etkili olan antibiyotikler; yaygın olarak yanlış kullanımın gözlendiği soğuk algınlığı veya grip gibi virüslerin neden olduğu enfeksiyonlar için çözüm değildirler ve virüsün diğer insanlara bulaşmasını önlemezler. Antibiyotik kullanımı gerektirmeyen durumlarda, enfeksiyon taşıyan hastalardan diğer kişilere bulaşmasını önlemek amacıyla enfeksiyon kontrol tedbirlerinin alınması yeterlidir.

Unutmayalım ki antibiyotikler; ateş düşürmez, ağrı dindirmez, virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edemez. Yaygın ve yanlış kullanıldığında ise hızla direnç gelişen antibiyotik, esas etki beklediğimiz bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde de etkisiz hale gelir. Hekim reçete etmedikçe antibiyotik kullanılmamalıdır. Hastaların, daha önceki bir hastalığında kullandığı antibiyotiğin, tekrar benzer hastalığa yakalansa bile hekime danışmadan kullanmaması gerektiği konusunda bilinçli olması gerekmektedir. Özellikle grip ya da nezle gibi virüslere bağlı solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotiklerin tedavide yeri olmadığını unutulmamalıdır. Hekim önerisi sonrası reçete ile alınan antibiyotiğe, enfeksiyonu en etkili biçimde tedavi etmek ve direncin ortaya çıkma riskini azaltmak için antibiyotikler doğru dozda, doğru şekilde ve reçeteye uygun zaman aralıklarında alınarak uygun biçimde kullanılmalıdır. Hasta kendisini iyi hissetse bile tedaviyi hekimin belirttiği süreden önce sonlandırmamalıdır. Aksi taktirde faydadan çok zarar getirecektir. Artmış veya reçetesiz alınmış antibiyotikler yerine her zaman tıbbi reçeteli antibiyotikler kullanılmalıdır.

 

BİLİNÇSİZ İLAÇ KULLANIMI CİDDİ BİR TEHLİKEDİR

Konu ile ilgili gazetemize önemli açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Eczacılar Odası Başkanı Murat Aras, Bilinçsiz İlaç Tüketiminin ciddi bir tehlike olduğunun söyledi.

Eczanelerin ve vatandaşın bu konuda duyarlı olması gerektiğinin belirten Aras, Antibiyotik ilaçların hekim danışmanlığı çerçevesinde kullanılmasının önemli olduğunu vurguladı.

Eczaneler ile halk arasındaki büyük problemlerden bir tanesi olan yeterli bilgilendirilmeme problemine de değinen Başkan Aras, Halkın eczanenin kendisinden talep etiği ücret ile ilgili doküman isteme hakkına sahip olduğunu belirterek,  Eczanenin de bu dökümanı verme zorunluluğu olduğunu söyledi.

Aras açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:

“Bilinçsiz ilaç kullanımı sağlığın en önemli problemlerinden biri olarak karşımızda durmaktadır. Bunda en büyük etken doktor ve eczacıya danışmadan alınan ve gerekli tedavi sonuçlanmadan tedaviyi kesmekten kaynaklanmaktadır. Bilhassa antibiyotik kullanımında yaşanan en önemli problem bu bilinçsiz ve yaygın kullanım dolayısıyla antibiyotiklerin öldüremediği dirençli bakterilerin üremesidir ki sağlık bakanlığımızın başlattığı akılcı ilaç kullanımı projesiyle bunu minimum seviyeye indirmeye çalışmaktayız.

Vatandaşlarımızın gece gündüz hizmetinde olan eczacılarımızla çok büyük bir problem yaşaması mümkün değildir . Ancak zaman zaman ufak tefek problemlerde olabilmektedir. Bilhassa çıkan ilaç farkları konusundaki sorunun sebebi kesinlikle eczacılarımız değildir. Bunun en önemli sebebi kamu kurum iskontosu yapmayan kimi yabancı ilaç firmalarından kaynaklı durumdur. Oysa devletimizin yerli ilaç sanayini desteklemek adına başlattığı muadil ilaç uygulaması hem milli ilaç sanayini desteklemekte hem de yaklaşık 1 milyar TL her yıl tasarruf etmemize katkı sağlamaktadır. Bu yüzden vatandaşlarımızın bu konuda eczacılarımıza güvenmesi gerekmektedir. Hastalarımız eczanelerimize ödedikleri tüm fiyat farklarını eczanemizden alacakları çıktılardan görebilirler.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.