Sağlığını düşünen insan kaya tuzu tüketsin

Demirciler çarşısı esnaflarından Tuzcu Hacı Baba adıyla uzun yıllardır tuz satan Talip yasavul gazetemize tuz tüketimi hakkında açıklamalarda bulundu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 26 Şubat 2018 10:30
Sağlığını düşünen insan kaya tuzu tüketsin

HABER: ABDULLAH YILDIZ

‘Sağlığını düşünen Kaya Tuzu tüketsin’ diyen Yasavul kaya tuzunun içerisinde 84 farklı mineral ve element olduğunu söyledi.

Babadan kalma mesleği icra eden talip yasavul yıllardır demirciler çarşısında tuz satıyor. Diriliş haber gazetesine özel açıklamalarda bulunan Yasavul şöyle konuştu: “Tuzun yelpazesi çok geniş. Bizim ülkemizde 4 ana gruba ayrılır. Kaya tuzu, Göl Tuzu, Deniz Tuzu ve Birikinti Tuz. Göl tuzu sanayide kullanılır. Gıda yönünden en uygunu ise Kaya tuzudur. Bakınız insan vücudunun 94 mineral ve elemente ihtiyacı olduğu ve Kaya tuzunda 84’ünün varlığı bilimsel olarak kanıtlandı.”

Ulusal basında yapılan haberler ve bilimsel çalışmalar sonucu vatandaşın Kaya tuzu tüketmeye yöneldiğini belirten Yasavul, “Ulusal basında kaya tuzunun sağlığına ilişkin yapılan haberler ve yönlendirme çalışmaları sonucunda vatandaş da bir ilgi başladı. Her geçen gün satışlarımız artıyor. Tabi 2 yıl öncede kaya tuzu vardı. Ama bilinmiyordu. Ayrıca bu tuzun üretimi çok zor. Herkes üretemiyor. Ancak göl tuzlarını işlemesi çok kolay olduğu için hem gıda sektöründe hem piyasa da kaya tuzu diye vatandaşı kandırarak satılıyor. Maalesef tüketici açısından bu tuzları birbirinden ayırmanın bir yolu yok. Yani üçünü beşini yanyana koysan bilinmez” şeklinde konuştu.

KAYA TUZU KİLOSU 2 LİRADAN

Fiyat dengesizliğinin kendilerini çok zor duruma düşürdüğünü söyleyen Yasavul payasayı şu sözlerle tarif etti: “Göl tuzu raflarda 50 kuruştan satılıyor. Deniz tuzu 1.50 liradan Kaya tuzu ise 2 liradan biz satıyoruz. Tabi bizden alan aktarlar marketler daha pahalıya satıyorlar. Bizden 2 liraya alan kendi işletmesinde 8-10 liraya satıyor. İnternette 15-20 liradan ucuzu yok. Bizde zor durumda kalıyoruz. Tuzun toptancılığını yaptığımız için 2 liradan satıyoruz. Müşteri bize inanmıyor. Fiyat piyasaya göre çok ucuz olduğu için. Yani fiyat dengesizliği hepimizi zor durumda bırakıyor.”

“Sağlığını düşünen insan kaya tuzu tüketsin” diyen Yasavul vatandaşın tuz satın alırken dikkat etmesi gereken noktaları açıkladı:

“Vatandaş bu kaya tuzunu her yerde bulamaz. Saf kaya tuzunu bulabilmeleri için Demirciler Çarşısında bizi bulmaları icap ediyor. Bakkal ve marketlerde rafine tuz bulabilirler ancak rafine tuzun mineralleri azaltılmış oluyor. Has kaya tuzunda 84 mineral varken rafine halde ki tuz da bu rakam 30’a kadar düşüyor.

Tuzlarda katkı maddesi olup olmadığını anlamanın yolu şudur; vatandaş tuza baksın. Eğer tuz topaklanıyorsa tuz da katkı maddesi yoktur. Eğer topaklanmıyor ve akıcı halde ise hele de rengi parlaksa katkı maddesi vardır. Uzak dursunlar.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.