Hüseyin Yılmaz

Hüseyin Yılmaz

SAĞDUYULU İTTİFAK ÇAĞRISI…


Tedirginlik nedeni güncelgelişmelere sağduyulu bir ittifak zemini oluşturması bakımından 1931’dekiİslam Birliği Genel Kongresi’nin kararları dikkate şayandır.


Körüklenmekte olan mezhep gerginliğiniengellemenin yollarından biri de İslam Birliği Genel Kongresi’ndealınan kararların günümüze uyarlanmasından geçmektedir.

  
Kuzey Afrika’da başlayıp Ortadoğu’da devam edengelişmeler ekseninde oluşturulmaya çalışılan Sünni-Şii gerginliğinin birkutuplaşmaya dönüşme ihtimali bölgedeki dost ülkelerin geleceğini tehditediyor.

Haksız işgallerle Ortadoğu’dabaşlayan iç karışıklıklar, Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan devrimler, sonolarak Suriye, Yemen ve Bahreyn üzerinden körüklenen mezhep ayrımcılığı zemini,Müslümanların uyanık olmasını gerektiriyor.

Yakın tarihimizde benzer dışsaldırılarla ve oyunlarla karşılaşan Müslümanlar, İslam kardeşliğini tesis etmeyolunda önemli toplantılar gerçekleştirip mezhep ayrımı gözetmeksizin ciddikararlar aldılar. 

Bu çerçevede, hicri 6Şaban 1350, miladi 10 Aralık 1931 tarihinde Kudüs’te düzenlenen İslam GenelKongresi’nde de (The General Islamic Congress), İslam inancını ve değerleriniyaymak için etnik köken ve mezhep ayrımı yapılmaksızın Müslümanlar arasındaişbirliğini sağlamak ve genel İslam kardeşliğini geliştirmek yönünde çok önemlikararlar alındı.

Aralarında Türkiye,Suriye, İran, Irak, Filistin,Yemen, Tunus, Trablusgarp (Libya), Mısır, Yugoslavya, Endonezya, DoğuTürkistan başta olmaküzere 22 ülkeden/bölgeden 153 delegenin katıldığı kongre, mezhep ayrımı (Sünni,Şii, Alevi, Safii, Hanefi vb.) gözetilmeksizin İslam kardeşliğini geliştirmekve Müslümanların menfaatlerini birlikte savunmak için İslam ülkelerinintemsilcilerinin kendi iradeleriyle bir araya gelmeleri bakımından çok büyükönem arz etmektedir.

Zamanın Kudüs Müftüsü Hacı Emin el-Hüseynî’nin ev sahipliğinde Kudüs’tegerçekleştirilen İslam Birliği Genel Kongresi’nde alınan kararlardan, günümüzsiyasi arenasında örnek alınmasını istediğimiz en dikkat çekici ve en önemligördüğümüz maddelerdenbazıları şöyle:

“Madde 1: Dünyanın her yerinden Müslümanların katılımıyla düzenli ve genel bir kongredüzenlenecek ve bu kongre İslam Genel Kongresi olarak anılacaktır.

Madde 2: Kongrenin hedeflerişunlardır:

a) İslam inancını vedeğerlerini yaymak için etnik köken ve mezhep ayrımı yapılmaksızın Müslümanlararasındaki işbirliğini ve genel İslam kardeşliğini geliştirmek.

b) Müslümanlarınmenfaatlerini savunmak ve kutsal mekânlar ile toprakları herhangi birmüdahaleye karşı korumak.

Kongrede alınan kararların tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Kongre, Sünni ve Şia ayrımı gözetilmeksizin ve herhangi bir dışbaskı/yönlendirme olmaksızın Türkiye, İran, Suriye,Irak, Mısır, Trablusgarp (Libya), Tunus, Yemen, Filistin, Lübnan, Doğu Ürdün, Cezayir, Hicaz (Suudi Arabistan), Rusya (Ortaasya Türk Devletleri), Mağrib (Fas),Hint kıtası, Seylan (Sri Lanka), Nijerya, Cava Adası (Endonezya), Doğu Türkistan, Kafkasya ve Yugoslavyadan 153 delegenin katılımıyla gerçekleştirildi.

Din bilgini, siyasetçi ve düşünürlerden oluşan katılımcılar arasında öndegelen simalar şöyleydi: Ziyaüddün Tabatabaî (eski İran Başbakanı), Hasan HalidPaşa (eskiDoğu Ürdün Başbakanı), Reşid Rıza (Mısır el-Ezher ÜniversitesiDekanı), Cezayirli Emir Abdülkadir’in torunu Emir Saidel-Cezairi, Şükrü El Kuvvetli (Suriye’nin kuruluşundan sonra ilk devletbaşkanı), Riyad El Sulh (Lübnan’ın bağımsızlığından sonrakiilk başbakan) ve Muhammed İkbal(Hindistan-Pakistan). Başkanlığa Hacı Eminel-Hüseyni’nin getirildiği kongrede Muhammed İkbal ise başkan vekili seçildi.

Kongrenin icra heyeti üyeleriarasında şu simalar görülmektedir:
Kudüs Müftüsü Hacı Eminel-Hüseyni, Bosna’dan Şeyh Salim Efendi, Kafkasya’dan Şeyh Şamil’intorunu Emir Said Şamil, Varşova’dan İyaz İsaki ve Hindkıtasından Muhammed İkbal.

Açılması öngörülen İslam Kongresi irtibat büroları arasında Doğu Türkistan,Balkanlar, Kıbrıs, Polonya, Finlandiya, Yugoslavya, Almanya ve bazı Arapülkeleri ile Afrika ülkeleri, Endonezya, Filipin, Şanghay ve Avustralya yer almaktadır.

Kongre oturumlarında alınan karar gereği Müslümanlar arasındabirliğin sağlanmasının nişanesi olarak Şii din âlimi Muhammed el-Hüseyin Al-iKâşif, “Sünni, Şii ve İbadiyye’lerden oluşan ve onbini bulancemaate” Mescid-iAksa’da Cuma namazı kıldırdı. Al-i Kâşif’in, “İslamkardeşliğinin önemi ve İslam birliğinin tesisi” başlığıyla verdiği hutbede İslamBirliği Genel Kongresi'nde alınan kararları kimlerin nasıl engellemekisteyeceğine dair önemlitespitlerde de bulunduğu kayıtlarda yer almaktadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.