Oruçluyken ağız kokusunu önlemek için bunları yapın!

Oruçluyken ağız kokusunu önlemek için bunları yapın!

Yayınlanma:
Güncelleme: 06 Haziran 2017 11:52
Oruçluyken ağız kokusunu önlemek için bunları yapın!

Ağız kokusu, Ramazan'da oruç tutanların en büyük şikayetlerinden biri. Sahurda, dişlerin yemeğin hemen ardından değil, en az bir saat sonra fırçalanması ağız kokusuna neden olan bakterilerin oluşumunu engelliyor.

Ramazan ayında uzun süre aç kalınması ve gün içinde sıvı tüketilememesi, kötü ağız kokusunun oluşumuna zemin hazırlayabilir. Sosyal yaşamı da olumsuz etkileyen ağız kokusunu önlemek için birkaç püf noktasına dikkat etmek yeterli. Dr. Dt. Aslı Tapan, ağız kokusuna karşı önerilerde bulundu:

DÖRT KİŞİDEN BİRİ AĞIZ KOKUSU SORUNU YAŞIYOR

Halitozis yani halk arasında bilinen adıyla kötü ağız kokusu, toplumda her dört kişiden birinin yaşadığı bir sorun. Sosyal hayatta ciddi sorunlara yol açan ağız kokusu; diş çürüğü ve diş eti problemleriyle birlikte, diş doktoruna gitmenin başlıca sebeplerinden biri. Kötü ağız kokusunun en büyük nedeni, dişlerde ve ağız boşluğundaki bakterilerin artıkları olan sülfürlü birleşiklerden kaynaklanıyor. Ramazan ayında uzun süren açlık ve susuzluk, ağız kokusunu artırabiliyor. Kötü ağız kokusu; sindirim sistemi, sinüzit, bademcik, farenjit veya ciğerlerdeki rahatsızlıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabiliyor.

SAHURDAN SONRA AĞIZ BAKIMINI İHMAL ETMEYİN

Oruç tutulurken beslenme düzeninin tamamen değişmesi, uzun süre aç ve susuz kalınmasına neden olur. Aç kalınan sürenin uzunluğuna bağlı olarak, ağızda kolayca çoğalma ortamı bulan bakteriler, diş çürüklerini artırabilir ve kötü kokuya neden olabilir. Özellikle sahurdan sonra gerekli diş temizliğinin yapılması, bakteri oluşumunu azaltır.

DİŞ İPİ KULLANIN

Yemeklerden hemen sonra dış fırçalamak yerine, en az bir saat sonra dişlerin fırçalanması, ağız kokusuna neden olan bakteri oluşumunu azaltırken, dişlerin daha az yıpranmasını sağlar. Eksiksiz bir ağız bakımı için dişlerin fırçalanmasıyla yetinilmeyip ara yüz fırçaları ya da diş ipi kullanılması gerekir.

STRES, AĞIZ KOKUSUNU TETİKLEYEBİLİR

Koku ağızdan kaynaklanıyorsa; diş eti hastalıkları, diş çürüğü, ağızdaki eski dolgu ve kaplamaların kontrol edilmesi gerekir. Farklı rahatsızlıklara bağlı olarak gelişebilen kötü ağız kokusuna, ağız içi tükürük akımının azalmasına neden olan stres de yol açabilir. Stres; vücut sağlığının yanında ağız ve diş sağlığını da olumsuz etkileyerek, kötü ağız kokusuna sebep olabilir.

BAHARATLI YİYECEKLERDEN UZAK DURUN

Ağız kuruluğuna neden olan baharatlı yiyecekler de kötü ağız kokusunun sebepleri arasında gösterilir. Ayrıca bu besinler, terleme ve nefes yoluyla dışarı atıldığından, kötü ağız kokusunu artırabilir. Ramazan ayı boyunca lifli bitkisel ürünlerin tercih edilmesi, tükürük akımını hızlandıracağı için ağız içi temizliği bakımından önem taşır.

BİR BARDAK ÇAY YERİNE BİR DİLİM MEYVE

Sahurda genellikle tercih edilen çay-kahve gibi içecekler ve baharatlı yiyecekler, ağız kuruluğunun artmasına neden olur. Bunların yerine taze sıkılmış meyve suları, meyve-sebze ve tahıllı besinler gibi lifli gıdaların tüketilmesi, ağızdaki tükürük akımını hızlandırır. Lifli besinlerin tüketilmesi, tükürük akımını hızlandırdığı gibi ağız içi temizliği bakımından da oldukça önem taşır.

SÜT ÜRÜNLERİNİ DAHA AZ TÜKETİN

Tüketilen besinlerin ağız kokusuyla yakından ilgisi bulunur. Süt ürünleri, çoğunlukla ağız kokusuna yol açar. Tok tuttuğu için sahur sofralarında sıkça tercih edilen peynir ve yumurta, ağız kokusu sorununu tetikleyen etkenler arasındadır. Öğünlerde pırasa, domates, kereviz gibi su içeriği bol sebzeleri tercih etmek, ağız kokusunun azalmasına yardımcı olur.

ENERJİ İÇECEĞİ VE KAHVE TÜKETMEYİN

Ramazan'da ağız kokusunu önlemek için bu önerilere göz atın:

1- Ağız kuruluğu, ağız kokusunun artmasına neden olur. Gün içinde ağzı suyla çalkalamak kötü kokuyu azaltır.

2- Ağız hijyenine özen göstermeniz gerekir. Dişlerin yüzeyi ve dil sırtını temiz tutun.

3- Yutmamaya dikkat ederek, gün içinde belli aralıklarla ağzınızı suyla çalkalayabilirsiniz.

4- Ağız kuruluğunu artıran çay-kahve ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulması gerekir.

5- Sarımsak ve soğan gibi kokuyu artıran gıdaları çiğ olarak tüketmemelisiniz.

6- Tok tutan süt, peynir ve yumurta gibi sistein içeren besinler, kötü kokuya neden olabilir.

7- Ramazan'da enerji içeceklerinden de uzak durmalısınız.

8- Stresi kontrol altında tutmaya çalışın.

9- Lokmaları, mümkün olduğunca çok çiğneyin.

10- Et ve şarküteri ürünlerini aşırı tüketmeyin.

KAYNAK:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.