Hüseyin Yılmaz

Hüseyin Yılmaz

KUR’AN BİZE GÖNDERİLDİ

Evet, Kur’an “biz”e indirildi; biz“insan”lara: Kur’an’ı eline alıp sayfalarını şöyle bir karıştırmayabaşlayanlar,  hemen her sayfasındaki “eyinsan!” ya da “ey nas: ey insanlar!” ifadesiyle irkilip kendilerine gelirler!

 

Evet, Kur’an “biz”e gönderildi, “biz”eseslendi; yani biz “inananlar”a, ilahi mesajın hak olduğuna iman edenlere:Müminler, her adım başı “ya eyyühellezine amenu: ey iman edenler!” hitabıylaimanlarını tazelerler!

 

Evet, Kur’an “biz” akıl, fikir, anlayışsahiplerine ve mantığını kullananlara hitap etmektedir. Kur’an, biz insanlara,biz inananlara, biz akıllılara ve düşünenlere onu gereği gibi okuyup anlayarakmesajları üzerinde düşünelim, zihinlerimizi ve gönüllerimizi onunlaarındıralım, emirlerini yerine getirip yasaklarından kaçınalım; kısaca Allah’a(cc) hakkıyla kul olalım diye gönderildi.

 

Kutsal kitaplar içinde yalnızca Kur’an,kendisinin nasıl okunup anlaşılması lazım geldiğine ve nasıl hayata aktarılmasıgerektiğine ilişkin şaşmaz ilkeler ortaya koymaktadır. İşte biz, bu yazımızda,Kur’an ayetlerinden hareketle tespit edebildiğimiz Kur’an okuma ilkelerindenbir kısmını hatırlatacağız:

 

1-E’uzü Besmele ile Kur’an okumayabaşlamalı: Kur’an okurken saptırıcı şeytanınvesvesesinden Allah'a sığınıp “e’uzü bi’llahi mine’ş-şeytani’r-racimBismillahirrahmanirrahim” demek gerekir: (Nahl/98), (Alak/1)

 

 2- Kitabı gereği gibi; “tilavetinhakkını vererek” okumak: (Bakara/121). Bize verilen Kitab’ı, “tilavetinhakkını vererek okumak” ise; onun her ayetinin manasını anlayıp hükümlerinidüşünerek, kalbimizde hissederek, içimize sindire sindire, yavaş yavaş kıraatetmek ve bütün emirlerine uyup bütün yasaklarından kaçınmaya azmetmek demektir.

 

 3- Kur’an’ı peyderpey okumak:İsra/106’da ilahi mesajın iyice anlaşılıp anlatılarak gönüllere yavaş yavaşsindirilmesi için Kur’an’ın bölüm bölüm indirildiği belirtilir. DolayısıylaKur’an, ara ara, dura dura, azar azar, bir bir uygulaya uygulaya okunmalıdır.

 

 4- Allah’ın (cc) ayetlerini düşünedüşüne ve Vahyi yüreğinde hissedip duygulanarak okumak: Kur’an’ı, Allah’ın (cc) sonsuz gücü ve kudretikarşısında heyecan duyup tüyleri ürpererek (Zümer/23), cehennem azabındankorkup titreyerek (Haşr/21) ve zaman zaman gözleri yaşararak (Maide/83) okumakgerekir.

 

 5- Kur’an’ı kendi bütünlüğü içindeokumak: Kur’an'ın bütününü bilmeden bir kısmını,bir ayetini ihmal ederek diğer ayetlerini anlayamayız. Onun kendi kendiniaçıklayan diğer ayetleriyle birlikte okunması gerekir.

 

 6- Kitab’ı ders yaparak okumak: Kur’an, “Tedris etmekte olduğunuz Kitab uyarıncaRabbe bağlı kullar olun"(Ali İmran/79) buyurur. Rasulüllah (sas) daKur’an’ı cemaat/ekip halinde ders yaparak, birlikte müzakere ederek okumayıönerir ve böyle yapanların üzerine Allahu Teala’nın “sekinet” indireceğini demüjdeler.

 

 7- Kur’an’ı yaşamak için okumak:Çünkü mümin, kıyamet gününde bu Kur’an’a uyup uymadığından dolayı hesabaçekilecektir. (Zuhruf/44)

 

 8- Allah’ın Kitabıyla irtibatıkesmemek: Şeytanın gayesine hizmet etmeyerek Kur’an’ı sürekli ve kesintisizolarak okumalı, onu “terkedilmiş”(Furkan/30) bırakmamalıyız. Bilmeliyiz ki,Kitab’dan bir süre uzak kalmak, kalplerimizin katılaşmasına (Hadid/16), kararıppaslanmasına ve nihayet helak olmamıza yol açar.

 

Biz, müminler olarak, her fırsatıdeğerlendirerek, yukarıdaki ilkeler doğrultusunda bol bol Kur’an okumalıyız.Onun ebedi hakikatlerini anlamaya çalışmalı ve hayatımıza aktarmalıyız.Bilmeliyiz ki “gerçek kurtuluş”a ermenin şaşmaz ölçüleri Kur’an’da ve “YaşayanKur’an” olan Hz. Rasul (sas)’ün nezih sünnetindedir. Unutmayalım ki biz KıyametGününde Kur’an’a uyup uymadığımızdan dolayı hesaba çekileceğiz.

 

 

 

 

Bu köşenin içeriği KUR’AN’IN ANLAMIYLA BULUŞMAK PLATFORMU tarafından hazırlanmıştır. Ayet mealleri Hasan Tahsin  Feyizli'nin Hazırladığı Feyzü'l Furkan Açıklamalı Kur'an-ı Kerim Meali’ndenalınmıştır.   Ayet meallerinin tamamına www.kuranimiz.net, sesdosyalarına www.akradyo.netadreslerinden ulaşabilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.