Kahramanmaraş demir ve krom cenneti

Kahramanmaraş Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Mehmet Kuruçay Kahramanmaraş’ta ki maden yatakları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Kahramanmaraş’ın çok önemli krom ve demir yataklarına ev sahipliği yaptığını söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 06 Mart 2018 11:34
Kahramanmaraş demir ve krom cenneti

HABER: ABDULLAH YILDIZ

Metalik madenler söz konusu olduğunda Kahramanmaraş’ın ciddi zenginlikleri olduğunu belirten Kahramanmaraş Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Kuruçay Anadolu’nun jeolojik konumuna vurgu yaptı. Kuruçay, “Kahramanmaraş’ın hem yeraltı madenleri hem depremselliği jeolojik konumuyla yakından ilgili. Arap levhası ile Afrika levhasının Anadolu’yu sıkıştırması sonucunda sıradağlar oluşmuştur ve bu sıra dağlar Kahramanmaraş’tan başlar. Bu konum magmatik maden yataklarının bolca bulunması mümkün olmasını sağlıyor.”

“MADENLER İÇİN EN ÖNEMLİ KONULARDAN BİRİDE EKONOMİDİR”

Kahramanmaraş’ın bünyesinde bulunan metalik madenleri hatırlatan Kuruçay şehrin krom ve demir yataklarıyla dolu olduğunu savundu. Kuruçay, “Kahramanmaraş ta en çok krom madeni bulunur. O da magmatik şartların bir sonucudur. Berik dağı çok ciddi bir demir madeni sahasıdır. Ancak demirin işletilebilmesi için belirli bir miktarda olması gerekir. Ekonomik olması lazım.

Maden için en önemli konulardan biride ekonomidir. Bakınız çok kişi madenden iflas etmiştir. Dolayısıyla böyle bir konuyu değerlendirirken özellikle halk arasında konuşulan ‘devlet neden bu madenleri çıkarmıyor, işlemiyor’ gibi söylentilere mahal vermemek gerekir” ifadelerini kullandı.

“KIYMETLİ MADENLERİN İŞLETİLMESİ İÇİN GEREKLİ TEKNOLOJİ  VE ALT YAPININ KURULMASI GEREKİYOR”

Maden piyasasına dair açıklamalarda bulunan Kuruçay fiyatların çok değişken olduğunu hatırlattı. Kuruçay sözlerini şu şekilde tamamladı: “Madenlerin piyasa değerleri değişkendir. Dünya piyasasında bir bakarsınız krom 100 dolardır, diğer gün bakarsınız 5 dolardır. Bunun pek çok örnekleri var. Bir de alıcısı çıkması lazım. Mesela bugün Çin krom satın alacak olsa krom değerlenir. Krom yüzünden zengin olanda çoktur, batanda çoktur.

Özelleştirilecek madenler vardır bir de korumanız gereken stratejik madenler vardır. uranyum bu madenlerden biridir. Bor bize Allah’ın bir lütfudur. Tabi bu madenlerin kıymetleri gelecekte daha da açığa çıkacaktır. Mesele bu kıymetli madenlerin işletilmesi için gerekli teknoloji  ve alt yapının kurulmasıdır.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.