İşte Erdoğan'ın açıkladığı 24 Haziran kararının perde arkası

Bahçeli erken seçim istedi, Erdoğan kurmaylarıyla gece yarılarına kadar toplantılar yaptı ve “YSK’ya en erken ne zaman olur, diye sorun” talimatı verdi. “55 güne hazır oluruz” cevabı gelince ortaya 24 Haziran tarihi çıktı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 19 Nisan 2018 11:04
İşte Erdoğan'ın açıkladığı 24 Haziran kararının perde arkası

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin erken seçim çağrısı gündeme bomba gibi düştü. Bahçeli’nin açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün erken seçim tarihi kararını açıkladığı ana kadar geçen 28 saatlik sürede Ankara’da inanılmaz bir trafik yaşandı.

Devlet Bahçeli’nin açıklaması ile birlikte Erdoğan, hemen harekete geçerek ilk olarak parti kurmayları ile bir araya geldi. Bu toplantıda, eğer erken seçime gidilecekse, bu tarihin uzatılmasının hem ekonomi hem de siyaset açısından belirsizliklere yol açacağı, bu sebeple yapılabilecek en erken tarihte seçime gidilmesi görüşü ağırlık kazandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı çeşitli ikili görüşmelerin de ardından bu sefer kurmaylarından Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ile temasa geçmelerini istedi. “Derhal seçime gidelim” diyen Erdoğan, kurmaylarına “YSK’ya sorun bakalım en erken ne zaman seçime hazır olabilirler?” talimatını verdi.

YSK ile temasa geçen AK Partili kurmaylar cevabı almakta fazla gecikmedi. YSK yetkilileri “Biz 50-55 günde çalışmalarımızı tamamlar ve seçime hazır geliriz” dedi.

EN ERKEN ‘ERKEN SEÇİM’

Bu cevabın iletilmesinin ardından Erdoğan ve kurmayları gece yarısı yeni bir mini zirve daha gerçekleştirdi. Burada yapılan görüşmelerin ve değerlendirmelerin çerçevesinde, en erken “erken seçim” tarihi olarak ortaya 24 Haziran çıktı.

Bu kadar kısa sürede bir erken seçim AK Parti için aynı zamanda ikinci “en erken seçim kararı alma” anlamına geliyordu. Bilindiği gibi YSK, 7 Haziran seçimlerinden sonra da hükümetin kurulamaması sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 21 Ağustos’ta aldığı seçimlerin yenilenmesi kararı ile karşı karşıya kalmıştı. YSK o zaman da 1 Kasım 2015 tarihinde seçime gidileceği kararını almıştı. YSK böylece 2015 yılında da, tıpkı günümüzde olduğu gibi, seçim kararının alınmasından itibaren, yaklaşık 2 ay içinde seçime hazır hale gelmişti.

Öte yandan, 24 Haziran kararının ortaya çıkardığı bir sıkıntısı vardı. O da bu tarihte üniversite sınavlarının yapılacak olmasıydı. 24 Haziran tarihinin üniversite sınavlarına denk gelmesi sebebiyle yaşanan kısa süreli bir tereddüt de YÖK ve ÖSYM ile yapılan temasların ardından giderildi.

Edinilen bilgilere göre; erken seçime ilişkin önerge, yarın (cuma) Meclis anayasa komisyonunda, hafta sonunda ise Meclis genel kurulunda görüşülecek. Meclis kararının hemen ardından ise YSK resmî seçim takvimini ilan edecek.

UYUM PAKETİ KARARNAME İLE GELEBİLİR

Seçimleri ilgilendiren uyum düzenlemelerinin yanı sıra, diğer uyum yasalarına ilişkin sürecin nasıl işleyeceğine yönelik farklı değerlendirmeler yapılıyor. AK Parti ve MHP özellikle milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı seçimini ilgilendiren mini uyum paketinin yetki kararnamesi yolu ile çıkarılıp çıkarılmayacağını araştırıyor.

İHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum