İkinci el araçta ekspertiz artık zorunlu

İkinci el araç satışlarına gelen yeni düzenlemeler ile artık ekspertiz raporunu galericiler almak zorunda.

Yayınlanma:
Güncelleme: 20 Mart 2018 11:01
İkinci el araçta ekspertiz artık zorunlu

HABER: ABDULLAH YILDIZ

Söz konusu değişikliğe ilişkin gazetemize açıklamalarda bulunan esnaflar düzenlemeden duydukları memnuniyeti belirterek “müşterinin zarar uğramasının önüne geçiliyor” dediler.

Eker Auto Çalışanı Mehmet Atalar konuyla alakalı gazetemize yaptığı açıklamada söz konusu düzenlemenin güvenilir işletmeler için hiçbir problem oluşturmadığını belirtti. Atalar şu ifadeleri kullandı: “Söz konusu yasa bizim için büyük bir değişiklik oluşturmuyor. Çünkü araba alan herkesin muhakkak bir tanıdığı tamircisi oluyor. Arabayı götürüp kontrol ediyorlar. Tanıdığı olmayanlara da bizler expertizlere yönlendiriyoruz. Müşterilerin gönül rahatlığıyla araba almaları için elimizden geleni yapıyorduk.”

Galericiye yansıyacak olan masrafın araç fiyatına yansıyacağını söyleyen Atalar ekspertiz raporu için 150-200 lira gibi bir masraf söz konusu olacağını belirtti.

ikinci-el-aracta-ekspertiz-artik-zorunlu1.jpg

MÜŞTERİ MAĞDUR OLUYORDU

Düzenlemeye neden ihtiyaç duyulduğu konusuna da değinen Atalar müşteri mağduriyetlerine dikkat çekti.

“Böyle bir düzenlemeye gerek duyulmasının temel nedeni müşteriye araç satılırken örneğin bir parça boyası var deniyor. Fakat adam 3 gün sonra kontrol ediyor ki araç tamamen boyalı. Şimdi bu durumda aracın değeri 20 bin liraysa 15 bin liraya kadar düşebiliyor ve müşteri çok ciddi zarara uğruyor. Ancak bu uygulama sayesinde müşterinin kazıklanmasının önüne geçilecek.”

Konuyla alakalı gazetemize açıklamalarda bulunan bir diğer isim  EFFA AUTO Çalışanı Abdullah Tekiş şöyle konuştu:

ikinci-el-aracta-ekspertiz-artik-zorunlu2.jpg

“Tıpkı müşteriler gibi galericiler de araba alırken ustalara ekspertizlere kontrol ettirip alırlar. Ancak arabanın boyasında, değişeninde, motor kısmında ustalar birbirini tutmayan şeyler söylüyorlardı. Yani bizim aracı gösterdiğimiz usta olumlu rapor verirken aynı aracı alacak olan müşterinin götürdüğü usta olumsuz rapor verebiliyor. Mesele 2 parça boya 2 parça değişeni olan aracı bir başka usta baktığında 3 parça boya 3 parça değişen görebiliyor. Bu karmaşıklığın önlenmesi için resmi bir belgeye ihtiyaç duyuldu.”

Düzenlemenin getireceği faydalardan bahseden Tekiş, şu ifadeleri kullandı: “Burada müşterinin kandırılması gibi bir durum olduğuna inanmıyorum. Çünkü olay baştan sona ustaların birbirini tutmayan sonuçlara ulaşmalarıdır. Bu durum herkesin işini zorlaştırıyordu. Ancak ekspertiz raporu sayesinde artık bu karışıklığın önüne geçilecek. Müşteri galericiden aldığı aracı satmak istediği zaman bir problem çıkarsa alırken kendisine verilen belgeyi ibraz edip her türlü hak talep edebilecek.”

Düzenlemenin güvenilir esnafa fayda sağlayacağını düşünen Tekiş, konuşmasını şöyle bitirdi: “İşini iyi yapan güvenilir esnafları sevindirecek bir gelişme olarak değerlendiriyorum. Çünkü insanları kandıran güvencesiz kişiler artık belgesiz araç satamayacakları için piyasadan silineceklerdir. Bu da hepimiz adına sevindirici bir gelişme.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.