Halk Sağlığı’nın faaliyet raporu göz doldurdu

Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri faaliyet raporunu açıkladı. Dr. Ahmet Yener önderliğinde pek çok ilke imza atan kurum çalışkanlığıyla örnek gösteriliyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 15 Mart 2018 10:55
Halk Sağlığı’nın faaliyet raporu göz doldurdu

SAĞLIKLI HAYAT MERKEZİ OBEZİT BİRİMİ TEŞEKKÜR BELGESİ VERİLDİ

Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığına bağlı Sağlıklı Hayat Merkezi Obezit Biriminde katılımcılara aktif ve duyarlı katılımları için teşekkür belgesi verildi.

Hastalarımızı sağlıklı ve kalıcı zayıflatmak amacıyla Türkiye de bir İLK ve pilot bölge olarak Kahramanmaraş’ta başlatılan Obezitede Zihin Eğitimi ve Karma Terapi uygulaması ile Obezit Merkezimize katılan hastalarımıza Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğümüz bünyesinde Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Ahmet Yener, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcıları Dr. M. Abid Başarıcı, Dr. Pınar ŞİRİKÇİ, Personel ve Destek Hizmetleri Başkan Yardımcıları İbrahim Palabıyık ve Ümran ÇEVİK, Halk Sağlığı Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Şube Müdürü Tahsin Gökdal, Şube Müdürü Mehmet Tosun, Obezit Merkezi Koordinatörü Duygu Çınkır, Obezit Merkezi sorumlu doktoru Dr. Saadet KARCI tarafından yine Türkiye’ de bir ilk uygulama olarak hastalarımıza Aktif ve Duyarlı Katılımcı Teşekkür Belgesi verilmiştir. Emeği geçenlere teşekkür ederiz…

halk-sagligi’nin-faaliyet-raporu-goz-doldurdu2.jpg

MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELLERİNE YÖNELİK FARKINDALIK EĞİTİMİ

01.03.2018 tarihinde İl Sağlık Müdürlüğümüz Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddeler Birimi tarafından, İL Milli Eğitim Müdürlüğü personellerine yönelik olarak sigara, sigaranın zararları ve ilimizin büyük sorunu olan ağızotunun zararları konulu seminer düzenlenmiştir. Düzenlenen eğitime katılan herkese ve emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.

halk-sagligi’nin-faaliyet-raporu-goz-doldurdu3.jpg

BAHANELERİ KALDIRIN HAREKET EDİN OBEZİTEYİ YOK EDİN

İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Birimi ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ile Yedi kuyular Kayak merkezinde düzenlemiş olduğu BAHANELERİ KALDIRIN HAREKET EDİN etkinliğine Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Ahmet Yener, Başkan Yardımcıları, Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Harun Çetin, Kamu Hastaneler Hizmetleri Başkanı Opr. Dr. Eyüp Mehmet Pircanoğlu, Personel ve Destek Hizmetleri Başkanı Mehmet Yılmaz, Başkan yardımcıları, İl Sağlık Müdürlüğü Personelleri, Dostluk Grubu Derneği ile vatandaşın yoğun ilgisiyle düzenlendi.

Ayrıca Afrin Zeytin Dalı Harekatında Ülkemiz için operasyonda olan Askerlerimizi de unutmayarak İl Sağlık Müdürlüğü personelleri olarak bu harekata tam destek verdi.

halk-sagligi’nin-faaliyet-raporu-goz-doldurdu4.jpg

MADDE BAĞIMLILIĞI İLE MÜCADELE DE MUHTARLARA EĞİTİM VERİLDİ

Kahramanmaraş Valiliği bünyesinde İl Sağlık Müdürlüğü olarak sekretaryasını yürüttüğümüz ‘’İl Uyuşturucu Koordinasyon Kurulu’’ kararı gereği İl Sağlık Müdürü Uzm.Dr. Ali Nuri Öksüz başkanlığında 16 Şubat 2018 tarihinde 25 mahalle muhtarına madde bağımlılığı ile mücadele eğitimi düzenlenmiştir.

Düzenlenen eğitimde uyuşturucu maddenin insan üzerindeki psikolojik, sosyal, fiziksel etkileri ve zararları Psikolog Çağrı Seyfi Moroğlu tarafından anlatıldı.

halk-sagligi’nin-faaliyet-raporu-goz-doldurdu5.jpg

TOPLUM SAĞLIĞI HİZMETLERİ VE EĞİTİM BİRİMİ TARAFINDAN BAB-I ŞİFA POLİKLİNİĞİNDE SURİYELİ GÖÇMENLERE GEBE EĞİTİMİ VERİLDİ

Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Toplum Sağlığı Hizmetleri ve Eğitim Birimi tarafından 13.02.2018 tarihinde Bab-ı Şifa Göçmen Sağlığı Merkezinde bölgede bulunan Suriyeli göçmenlere Ebe Bilge KILIÇ ve Ebe Fatma Yüzgüleç tarafından Aile Planlaması ve Sağlık Okuryazarlığı konularında eğitim verilmiştir.

Eğitimde sağlık okuryazarlığı konusunda sağlık iletişimi, hizmet alırken nerelere başvurmaları gerektiği, İlimizde bulunan sağlık kurumlarında verilen hizmetler ile 112 Çağrı Merkezinin sadece acil sağlık hizmeti için değil itfaiye, polis, jandarma için tek numara olduğu vurgulanarak bilgilendirme yapılmıştır.

Aile planlaması konusunda geç ve erken yaşta yapılan gebeliklerin sağlık üzerine etkileri, anne ve bebek sağlığı için aile planlaması yöntemlerinin olumlu ve olumsuz yönleri anlatılmıştır.

halk-sagligi’nin-faaliyet-raporu-goz-doldurdu6.jpg

KIZILAY KAN VER HAYAT KURTAR

İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı binasında gerçekleştirilen KIZILAY "Kan Ver Hayat Kurtar" sloganıyla başlatmış olduğumuz kan bağışına personellerimiz tarafından ilgi görmüştür.

Andırın İlçe Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Biriminin İlçe Emniyet Müdürlüğü personellerine yönelik Kolon Kanseri, Tansiyon, Şeker ve Obezite takibi yapılarak gerekli bilgilendirmeler yapıldı.

halk-sagligi’nin-faaliyet-raporu-goz-doldurdu7.jpg

RAHİM AĞZI KANSERİ BİLİNÇLENDİRME AYI

Serviks (rahim ağzı) kanseri; dünya genelinde 45 yaş altı kadınlarda en sık görülen 2. Kanser türü olup, meme ve akciğer kanserlerinden sonra kanserlerden ölümlerde 3. Sıradadır. Sık görülen bir kanser türü olmasının yanında en önemli özelliği; erken evrede tespit edilebilmesi ve tespit edildiği zamanda tedavi edilebilmesidir.

Önlenmesi ve erken teşhis edildiğinde de tedavisi mümkün olan serviks kanserinde, invziv kanser sıklığı ve kansere bağlı ölümlerin azaltılması açısından önemli bir noktayı da tarama yöntemleri oluşturmaktadır. Yapılacak taramalarla servikal patolojileri henüz preinvaziv evrede iken iken tespit edip, etkin ve basit yöntemlerle tedavi etmek suretiyle invaziv kanser sıklığını, buna bağlı morbidite ve mortaliteyi düşürmek amaçlanmaktadır.

Toplum tabanlı taramaları yaygınlaştırmak ve ücretsiz kanser taramaları için halkımızı KETEM(Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi)’lere yönlendirmek üzere ‘1-31 Ocak Rahim Ağzı Kanseri Bilinçlendirme Ayı ‘ kapsamında Büyükşehir Belediyesine bağlı Deligönüller Konağı Aile ve Danışma Merkezinde bayanlara eğitim verildi.

SAĞLIK DİŞLER SAĞLIKLI NESİLLER

Pazarcık İlçe Sağlık Müdürlüğü Ağız ve Diş Sağlığı Birimi Dt. Sadık Çanakçı tarafından Okul öncesi ile ilkokul 1. 2. Ve 3. Sınıf öğrencilerine Koruyucu Flor Vernik Uygulamalarına ve eğitimlerine Tüm hızıyla devam ediyor.

DULKADİROĞLU İLÇESİ 23 NOLU SÜMER AİLE SAĞLIĞI MERKEZİ AÇILIŞI

Sümer Mahallemizde Hizmete açılan Sümer Aile Sağlığı Merkezimizi İl Sağlık Müdürümüz Uz. Dr. Ali Nuri Öksüz, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Ahmet Yener, Başkan Yardımcısı Dr. Pınar Şirikçi ve Şube Müdürlerimiz ziyaret etmişlerdir. Aile Sağlığı Merkezimiz Halkımıza hayırlı olsun.

SOBADAN SIZAN KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT.

Kahramanmaraş Onikişubat İlçesi Tekke Mahallesinde soba kullanımı yaygın olması nedeniyle İl Sağlık Müdürlüğü Çevre ve Çalışan Sağlığı Birimi tarafından vatandaşlara yönelik Soba zehirlenmelerine karşı bilgilendirilme yapılmıştır.

İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ali Nuri Öksüz'ün yapmış olduğu açıklamada; Kahramanmaraş Kış aylarının belirli günlerinde yüksek hızlı lodos rüzgarlarına maruz kalmaktadır. Özellikle gerek kömür gerekse odun sobaları ile ısınma ihtiyacını karşılayan vatandaşlarımızın bu zamanlarda daha da dikkatli olması gereklidir. Soba değil ihmal öldürmektedir. Kahramanmaraş’ta özellikle lodoslu havalarda gündeme gelen karbonmonoksit gazı zehirlenmesi sonucu, kayıtlarımıza göre son 5 yılda 708 vatandaşımız hastanelerimize başvurmuş olup maalesef 11 vatandaşımız Karbonmonoksit Zehirlenmesinden dolayı hayatını kaybetmiştir. Karbonmonoksit zehirlenmeleri, ülkemizde sessiz ölüm nedeni olarak halen ciddi bir sağlık problemi olmaya devam etmektedir.

Soğuk havaların başlamasıyla birlikte oluşabilecek karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşların kış ayları öncesinde mutlaka baca bakımı yapmaları gerekmektedir. Kış aylarında sobadan sızan karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine sık rastlanıyor. Vatandaşların kış öncesi bacaların bakımını yapması, kullandıkları soba ve boruların uygun özelliklerde ve çürümüş olmamasına dikkat etmesi, likit petrol gazı (LPG) kullanılıyorsa yatarken kapatmaları, yatmadan önce sobaya kömür atmamaları, atılmışsa kömürün yandığından emin olunması gerekir. Eğer mümkünse yatak odasında soba kullanılmamalı. Havalandırması yetersiz olan ocaklar, şofbenler odun ve kömür sobaları evlerde karbonmonoksit birikimine neden olmaktadır. Zehirli Karbonmonoksit gazı solunduğu zaman kanda oksijen ile yer değiştirip beyin, kalp ve diğer yaşamsal organları oksijenden mahrum bırakmaktadır. Karbon monoksit renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı, zehirli bir gazdır. Duvarlardan bile sızabilir. Vücuda solunum yolu ile girer. Vücutta parçalanmaz, solunum yoluyla dışarı atılır. Karbonmonoksit zehirlenmeleriyle sıklıkla kapalı bir ortamda meydana gelen yanma sırasında karşılaşıldığı gibi (bacası çekmeyen şofben, soba, ocak gibi) ayrıca karbonmonoksit gazının kullanıldığı veya üretildiği iş kollarında da karşılaşılabilir. Solunum zehiri olan karbon monoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonlanabilir. dedi.

Program sonunda Mahallede bulunan çocuklara İl Sağlık Müdürü Uzm.Dr.Ali Nuri Öksüz tarafından içerisinde diş fırçası ve diş macunu bulunan kalemlik hediye edilmiştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.