Başkan Kolutek: “Kerkük sömürgecilerin siyasi emellerine kurban edilemez”

Kahramanmaraş’ta Kahramanmaraş Tarih Kültür ve Turizm Platformu tarafından Kuzey Irak’ta yapılması öngörülen referandum protesto edildi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 06 Ağustos 2020 17:26
Başkan Kolutek: “Kerkük sömürgecilerin siyasi emellerine kurban edilemez”

Irak Kürt Bölgesel Yönetimini (IKBY) Irak'tan ayrılmayı öngören bağımsızlık referandumu öncesi protesto etmek amacıyla Kahramanmaraş Tarih Kültür ve Turizm Platformuna üye Dernek Başkanları ve çok sayıda halkın katılımı ile Kapıçam Mesire Alanında ‘’ Kerkük sömürgecilerin siyasi emellerine kurban edilemez.’’ Basın toplantısı düzenlendi. Düzenlenen toplantıda 71 derneğin üye olduğu Kahramanmaraş Tarih Kültür ve Turizm Platformu adına basın bildirisini okuyan Platform Başkanı Ahmet Kolutek “Türk Milleti, Türklük şuurundan, Türk Birliği Ülküsünden asla vazgeçmeyecektir. Dün olduğu gibi bugünde kendi varlığına kastedenlere gerekli dersi verecek güçtedir. ” dedi.

Platform Başkanı Ahmet Kolutek, yaptığı basın açıklamasında da şunları söyledi;

‘’Bugün Irak ve Suriye’de, başta ABD ve Rusya olmak üzere emperyalist güçlerin başlattığı parçalanma süreci yeni bir aşmaya gelmiş bulunmaktadır.

1991 den bu yana Irak’ın kuzeyinde koruma altına alınıp büyütülen Barzani yönetimi bugün bağımsızlık ilanından dem vurmaktadır.

Irak Merkezi Yönetiminin ve Türkiye dahil bir kısım dünya ülkelerinin durumun elverişli olmadığını belirtmelerine rağmen Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) 25 Eylül 2017 tarihinde ‘’Kürdistan Bağımsızlık Referandumu’’ yapılmasına karar vermiştir.

Kuzey Irak’ta yapılacak olan bu referandum doğru değildir. Bu Irak’ın bütünlüğüne de aykırı bir adımdır. Irak’ın toprak bütünlüğünün sağlanması gerekir. Böyle bir adım atıldığı zaman’’Irak’ı parçalamaya başladım’’ demektir ki bu durum asla kabul edilemez.

Referandum yapılması durumunda Irak’a komşu ülkeler bu adımı milli güvenliklerine tehdit olarak bakarlar. Bağımsızlık referandumu, istikrarsızlığı artıracak olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Irak’ın toprak bütünlüğünün ve siyasi birliğinin muhafaza edilmesi zaruridir, zorunludur.

Bu referandum yapılması halinde Suriye’nin kuzeyinde de YPG nin benzeri bir tartışma başlatması aşikardır. Bölge ülkeleri bu durumu görmezden gelemezler.

1946 yılında, ölüm tarihi olan 1979 yılına kadar ki Irak’ta Kürdistan Demokrat Partisinin (KBY) başkanı olarak siyaset yapan, ‘’İkinci hedefimiz Türkiye’dir.’’ Diyecek kadar küstahlaşan asi lider Molla Mustafa Barzani’nin oğlu Mesut Barzani, referandum kararıyla kendisini bir açmazın içine sokmuştur.

Türkiye, İran, Irak ve sıkıntılı da olsa Suriye, bölgede bir kürt devletini istemiyor. Çünkü olası bir kürt devleti buradaki dengeleri değiştirebileceğine, küresel güçlere alan açacağına ve yayılmacı bir politika izleyebileceğine işaret etmektedir.

Ey Barzani!

Hiçbir şekilde Bağımsız bir Irak Kürdistan’ının tanınmayacağını buradan ilan ediyoruz. Bu referandumdan vazgeç.

Üstelik statüsü tartışmalı bölgeleri de içerecek şekilde yapılacak bir referandumun, halkın iradesini yansıtmaktan uzak kalacağı açıktır. Kerkük bu bölgelerden biridir.

Ayrıca Barzani yapılacak bu referandumla petrol zengini Kerkük üzerinde kontrolünü somutlaştırma ve meşrulaştırma amacı gütmektedir. Asla buna izin verilemez.

Türk Milleti, Türklük şuurundan, Türk Birliği Ülküsünden asla vazgeçmeyecektir. Dün olduğu gibi bugünde kendi varlığına kastedenlere gerekli dersi verecek güçtedir.

Türk Milleti’nin bekasına asıl tehdidin geldiği bu coğrafyadaki gelişmelere odaklanmak boynumuzun borcudur. Kerkük sömürgecilerin siyasi emellerine kurban edilemez. Kerkük ağlıyor, ağır yakıyor. Türkmeneli vahşetin ağına takılmış feryat figan ediyor. Türkmenelindeki Türk varlığının korunması hem insani hem de milli bir vazifedir.

Ne diyor şair;

Irak’ı uzak sanma, ben hemen dibindeyim.

Farzet ki amcangilde, veyahut bibindeyim.

Az elini uzatsan, vallahi cebindeyim

Gardaşımsın, gardaşım kapını çalıyorum

Ya Yetiş imdadıma, ya artık ölüyorum

Ben Türkmenim Türkiye, Irak’taki Türk’üm ben,

Senin ile aynı soy, aynı necip ırkım ben,

Bin yıldır burada dönen Türk’e ait çarkım ben,

Senin gibi bende ta Oğuz’dan geliyorum,

Ya yetiş imdadıma, ya artık ölüyorum.

Ben Tükmenim Türkiye, her yanım yara yara,

Petrol gibi talihim petrolden daha kara,

Çok yoruldum ay gardaş, hele var ya bu ara,

Boğulmak üzereyim, zor nefes alıyorum,

Ya yetiş imdadıma, ya artık ölüyorum ‘’

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.